Як вийти із запою: в домашніх умовах, народними засобами і як не можна робити

Зміст

Слово «запій» звучить образливо для більшості алкоголіків і неприємно для їх рідних, близьких, колег, сусідів всього найближчого оточення. Алкозалежні люди впевнені, що кинути пити їм під силу будь-якої миті. Але коли таке бажання все ж приходить, виявляється, що вийти із запою нелегко. Краще рішення в такій ситуації лікування алкоголізму в наркологічній клініці. Але якщо це з якоїсь причини неприйнятно, і вирішено боротися з хворобою самостійно, в домашніх умовах, краще заздалегідь дослідити наявні для цього способи та засоби, ризики й протипоказання. Володіння такою інформацією допоможе здобути перемогу в нелегкій боротьбі, тим більше, що кошти ці доступні. На додачу до них необхідна сила волі, самоконтроль і сильне бажання змінити своє життя.

З загулу в запій

Як визначити момент, коли пияцтво стало нестримним і перейшло в запій? Головна ознака абстинентний синдром. Багато хто плутає його з похмільним, але насправді мова йде про різні стани. Похмілля це погане відчуття на наступний ранок після алкогольного узливання. Воно неприємне, і вимагає іноді медикаментозної підтримки організму, але після поліпшення самопочуття людина без особливих труднощів повертається до звичайного життя на досить тривалий час. Абстинентний синдром більше, ніж просто похмілля. До всіх хворобливих проявів алкогольної інтоксикації головного болю, нудоти, втрати координації тощо приєднується непереборна тяга до нової дози спиртного, схожа на наркотичну ломку. На 3-4 добу в такій ситуації можна говорити про запій. Його головні характерні риси:

  • відсутність відчуття сп’яніння після похмільної дози;
  • втрата інтересу до подій навколо, при цьому очевидне пожвавлення при можливості випити;
  • втрата контролю над обсягом випитого алкоголю;
  • провали в пам’яті, втрата орієнтації в часі.

У людей, що часто п’ють навіть одноразове вживання невеликої дози спиртного може призвести до абстинентного синдрому і дати старт новому запою. Оскільки з часом організм набуває толерантності до алкоголю, необхідна для зняття абстиненції доза постійно зростає.

Що відбувається в організмі під час запою

Перераховані симптоми запою з’являються як результат масштабного отруєння організму. Тривала дія етанолу та маси супутніх токсичних речовин, особливо якщо мова йде про низькопробні алкогольні напої або важкі коктейлі, викликає функціональні зміни головного мозку, серцево-судинної системи, печінки, нирок і шлунково-кишкового тракту.

Головний біль, нудота і блювота лише поверхневі прояви руйнівної роботи спирту в організмі. Кожен новий запійний день наближає загрозу інсульту, інфаркту, цирозу печінки, відмови нирок тощо. Ось які симптоми повинні особливо насторожувати:

  • біль або печіння за грудиною;
  • збільшення живота;
  • різкий головний біль, запаморочення, «мушки» в очах;
  • утруднення ковтання
  • порушення дихання;
  • втрата свідомості;
  • тягнучі болі в правому боці;
  • втрата ваги та апетиту;
  • слабкість, сплутаність свідомості;
  • жовтий відтінок очних білків і шкірних покривів;
  • кожний свербіж;
  • зміна кольору сечі та калу;
  • затримка рідини в організмі;
  • галюцинації, неадекватна поведінка та інші симптоми «білої гарячки».

Втім, залежність від алкоголю в період запою може бути настільки сильною, що навіть такі стани, що лякають будь-яку нормальну людину,  не розглядаються як привід змінити ситуацію. Ще одна ознака запійного алкоголіка заперечення ним своєї залежності та впевненість в тому, що до нормального життя він може повернутися в будь-який момент. Просто саме зараз цьому щось заважає.

Перший крок з мороку

Усвідомлення свого алкоголізму і тверде власне, а не нав’язане, бажання з ним покінчити головна умова успіху. У багатьох таких випадках людина може вийти з запою самостійно. Хоча краще все ж, якщо це буде відбуватися в спеціалізованій установі під контролем лікарів, особливо якщо організм до цього моменту вже сильно ослаблений. Сьогодні нескладно знайти можливості вийти із запою в домашніх умовах. Тим більше, що наркологічна допомога може бути анонімною. При виведенні із запою вдома або обриві запою в клініці досвідчений нарколог підбере оптимальний метод, виходячи зі стану здоров’я хворого, буде спостерігати за реакціями організму, адже допомога може знадобитися в будь-яку хвилину. Після закінчення процедур фахівець проконсультує, як швидше відновити нормальну роботу органів і систем, і що робити, щоб більше не повертатися до пияцтва.

Звернутися за кваліфікованою допомогою особливо необхідно, коли:

  • запій був дуже тривалим;
  • добова кількість споживаного алкоголю дуже велика, особливо у випадках вживання напоїв низької якості;
  • є серйозні хронічні захворювання;
  • наразі спостерігається загострення хронічних хвороб або організм уражений будь-якого роду інфекцією;
  • в минулому або сьогоденні були серйозні травми, особливо головного мозку.

У цих випадках ризик ускладнень при виході з абстиненції особливо високий, і краще, якщо медики контролюватимуть стан людини, проведуть якісну детоксикацію, поєднають протиалкогольну терапію з підтримувальною і будуть готові в будь-який момент під’єднати до лікування лікарів вузького профілю.

Як вийти із запою в домашніх умовах поради лікарів

Якщо немає можливості звернутися за медичною допомогою або принципово прийнято рішення «зав’язати» самостійно, необхідно знати, що це важка для організму перебудова. У пошуку варіантів як швидко вийти із запою, потрібно діяти дуже обережно, щоб звести до мінімуму ризики для здоров’я.

Яким би сильним не було бажання змінити своє життя, досвідчені наркологи переконують не робити різких рухів. Виходити з алкогольного чаду потрібно поступово. Доза повинна знижуватися поступово протягом трьох днів. Це буде не так болісно та убезпечить від «білої гарячки», інсульту, судом, ускладнень з боку серця.

Не варто в ці дні міняти напої. Якщо в попередній період хворий пив горілку, то перехід на вино або пиво майже завжди означатиме новий запій. Знижувати потрібно кількість пиятик і обсяг випитого до нуля протягом трьох діб.

При цьому об’єм вживаної рідини повинен навпаки рости це допоможе вивести токсини та відновити водно-сольовий баланс. Пити треба в першу чергу чисту воду, а також негазовану мінеральну, неміцний чай з лимоном і медом. Дозволені також морси та компоти, трав’яні настої з протизапальним ефектом (особливо підхожий відвар шипшини). А ось горезвісний розсіл, який багато хто вважає першим засобом від похмілля, зовсім не кращий варіант. Надлишок солі затримує рідину в організмі, а разом з нею і процес очищення від отруйних речовин.

Що купити в аптеці для обриву запою

До початку виходу з запою варто запастися хорошими сорбентами препаратами, які виводять з організму токсини при отруєннях і інфекціях. Це ентеросгель, поліфепан, смекта, полісорб, активоване вугілля та інші. Приймати треба відповідно до інструкції. 

Сорбенти в справі очищення організму незамінна річ. Зловживати ними, однак, не варто. Разом з токсинами в такому випадку вони будуть виводити й корисні речовини. Так можна остаточно зруйнувати підірвану алкоголем мікрофлору кишечника і посилити авітаміноз. Важливо пам’ятати, що після прийому цих препаратів повинно пройти не менше години перед прийомом будь-якого лікарського препарату, інакше вони нейтралізують дію ліків.

Однак часто лікування від запою ускладнює болісна багаторазова блювота, навіть якщо шлунок зовсім порожній. У таких випадках потрібно фармацевтичний препарат Церукал. Прийняти таблетку цього протиблювотний засіб необхідно з невеликою кількістю води. Через 10-15 хвилин можна випити ще одну. У найскладніших випадках, коли шлунок відторгає таблетки, розчин церукала в ампулах вводиться внутрішньом’язово. Тривала блювота порушує баланс електролітів в організмі. Щоб в такій ситуації допомогти серцю, ниркам, судинах і головного мозку, потрібно купити в аптеці порошок регідрону і приймати його в розведеному вигляді згідно з інструкцією. Важке зневоднення, що загрожує життю хворого, усувають за допомогою крапельниць вдома або в умовах стаціонару за сприяння наркологічної служби.

Усунути нестерпний головний біль допоможуть анальгін і но-шпа. Їх потрібно приймати одну-дві таблетки два-три рази на добу. Для зняття ознобу, ломоти, загального нездужання підходить аспірин краще в шипучій формі, так він діє швидше, ефективніше і легше переноситься організмом.

Для зняття тяги до спиртного радять внутрішній прийом звичайного гліцерину його теж можна придбати в аптеці. Гліцериновий розчин розводять охолодженою кип’яченою водою в пропорції 1: 3 і приймають по столовій ложці два-три рази на день.

Слід, однак, пам’ятати, що перераховані препарати хоч і широко поширені, все ж не прості. Варто уважно вивчити інструкцію перед тим, як дати їх хворому, на предмет протипоказань і побічних дій, а також врахувати, що їх не можна приймати одночасно з алкоголем. В ідеалі, прийому будь-яких фармпрепаратів повинна передувати консультація лікаря. Пам’ятайте, що в момент виходу з абстиненції організм особливо вразливий.

Народні способи виведення з запою

Віковий досвід знахарів і травників вилився в рецепти та поради як вийти із запою в домашніх умовах народними засобами. Вони далеко не у всіх випадках стають повноцінною заміною лікуванню у нарколога, але при наявності рішучості та сили волі можуть бути допоміжними засобами. Крім того, ці способи можна використовувати для підтримки організму в очікуванні медичної допомоги, якщо з якихось причин не вдається отримати її оперативно.

В цілому, народна медицина має схожість з офіційною в підходах до висновків щодо якнайшвидшого, максимально безболісного і, за можливості, безповоротного відходу від невпинного пияцтва, що руйнує життя та здоров’я. Це, наприклад, обов’язкова стадія очищення і детоксикації перед початком основного лікування. Народні медики радять перш за все очистити шлунок від залишків спиртного та інших шкідливих продуктів. Для цього потрібно випити літр чистої води з розведеними в ній содою і сіллю, взятими по одній чайній ложці. Весь обсяг потрібно прийняти за один раз, а після цього викликати блювоту, натиснувши пальцями на корінь язика. Після цього можна переходити до загального очищення організму за допомогою активованого вугілля. Народні цілителі також не рекомендують різко переривати запій. Вважається, що найкращий спосіб м’якого протверезіння це одноразовий прийом 5-10 грамів горілки, розведених в чарці води. Перевищувати цю дозу можна, повторювати вкрай небажано, оскільки це може стати початком нового запою.

Знахарі-практики підібрали поєднання лікарських рослин, ефективних для виведення з запою, завдяки своїм здібностям виводити токсини та покращувати роботу внутрішніх органів. Компоненти можна зібрати самостійно (якщо точно знати, як виглядає потрібна трава) або купити в будь-якій аптеці. Ось кілька прикладів.

  1. Суміш трави полину, звіробою, м’яти, деревію з корінням лепехи та дягелю, а також плодами ялівцю (загальний обсяг коренів і плодів повинен бути приблизно у два рази менше загального обсягу трав’янистих рослин). Столову ложку збору заливають склянкою окропу і настоюють до охолодження. Протягом дня потрібно випити до трьох літрів такого настою.
  2. Пару столових ложок квіток чорнобривців всипають в каструлю з літром окропу, витримують три хвилини на повільному вогні, після чого протягом ще трьох годин томлять в термосі. Приймають п’ять разів на день по столовій ложці.
  3. Ромашковий чай діє як заспокійливий і протизапальний засіб. Щоб його приготувати, досить настояти в літрі окропу 2-3 столові ложки квіток. Пити можна протягом дня замість звичайного чаю, можна з невеликою кількістю меду або лимоном.
  4. Мед вважається одним з кращих засобів детоксикації та відновлення, якщо приймати його за такою схемою: за півтори години до сну проковтнути чайну ложку і потім повторювати прийом через кожні 20 хвилин всього шість разів. Ну ранок повторити процедуру. Поєднувати таке лікування можна з іншими засобами.
  5. Вівсяний кисіль надзвичайно корисний практично для будь-якого організму, а тим більше для ослабленого впливом етанолу. Він відновлює пошкоджені слизові та збагачує поживними речовинами при авітамінозі. У випадку з запоєм рекомендується додати до відвару вівса квітки календули з розрахунку: на 1-1,5 кг вівса 3 літри води та 100 г нагідок. Спочатку готується вівсяний відвар протягом 30 хвилин на повільному вогні. У проціджену, але ще гарячу рідину всипають квітки та настоюють в термосі протягом 12 годин. Вживають по склянці кожного разу перед їжею.
  6. Позбутися від нудоти, а заодно і знизити тягу до нової дози допоможе стакан води з декількома краплями м’ятної настойки.
  7. Відвар кореня собачої кропиви (не плутати зі спиртовою настоянкою!) Усуне тривожність, безсоння і багато інших прояви абстинентного синдрому. Сухі корінці потрібно подрібнити або придбати їх в аптеці в уже готовому вигляді. Залити столову ложку цього порошку окропом і варити на середньому вогні 15 – 20 хвилин. Остудити, процідити, випивати по 1/3 склянки тричі на добу.
  8. Періодично протягом дня можна жувати лимонні часточки. Це не тільки усуне неприємні відчуття, але і допоможе відновити запаси вітаміну С, які зазвичай виснажуються під впливом алкоголю. Тим часом вітамін С сприяє міцності капілярів і загальному відновленню організму.

Як робити не можна

Бажання скоріше повернутися до повноцінного життя може спонукати до непомірної фізичної активності за принципом «кидай палити, вставай на лижі». У ситуації важкого затяжного запою робити цього категорично не рекомендується. Допустимі легкі посильні навантаження на свіжому повітрі, які допоможуть відвернутися від думок про випивку і перемкнути організм в новий режим. Інтенсивні тренування в перші дні після запою несуть ризик розвитку серцево-судинних захворювань, гіпертонічної кризи, інфаркту та інсульту.

До такого ж ефекту може призвести контрастний душ з різкими перемиканнями температури води, а також лазня і сауна. Тривале вживання алкоголю найчастіше супроводжує зневоднення, через що кров стає густою і в’язкою. Серцю і судинам і без того важко справлятися зі збільшеним навантаженням, а якщо посилити її спортом і тепловими процедурами, система кровопостачання і серцевий м’яз можуть дати тотальний збій.

Безсоння, загальне збудження, тривожність, агресія, або, навпаки, апатія і пригніченість часті супутники тих, хто намагається вийти з запою. Вони можуть сильно ускладнювати лікування. Яким би не була спокуса прийняти снодійне або заспокійливе, робити це самостійно, не порадившись з лікарем, не варто. Більшість таких препаратів в поєднанні з алкоголем, загальною інтоксикацією та ослабленістю, можуть взаємодіяти непередбачувано. Категорично протипоказані навіть такі загальнодоступні препарати, як валокордин, корвалол або валосердін. До допустимих відносяться гліцин, афобазол і легкі рослинні заспокійливі засоби без спиртової основи. Добре допомагають теплі ванни з трав’яними відварами, хвойним екстрактом, морською сіллю.

Куріння ще одна ілюзія заспокоєння, на яку краще не потрапляти. Намагаючись погасити алкогольну ломку, деякі курять одну сигарету за іншою. Це також погіршує самопочуття і підвищує ризик виникнення найсерйозніших, іноді непоправних проблем.

Як поводитися родичам

У цей непростий період людині як ніколи потрібна психологічна підтримка близьких людей. Робити це членам сім’ї алкоголіка дуже непросто найчастіше запій близького родича робить їх життя нестерпним. Проте, всі повинні розуміти, що позбавлення хворої людини від алкозалежності спільне завдання, від успіху якої залежить майбутнє всієї родини. Сприятливий психологічний клімат одна з важливих умов її рішення.

Скандали, закиди, залякування і психологічний шантаж не найкращі для цього засоби. Вони можуть звести нанівець всі зусилля і змусити шукати розради звичним способом новою дозою спиртного. У цей момент людині, яка бореться з собою, потрібно відчуття власної потрібності та цінності, віри в нього найближчих людей, надія на те, що попереду – нові професійні та особисті досягнення. Ще краще, якщо є конкретна мета, якої можна досягти тільки з ясним, тверезим розумом. Втім, декого протвережує страх перед небезпечними захворюваннями, особливо за наявності наочного прикладу.

Якщо людина має намір піти від запою самостійно, користуючись народними та доступними фармакологічними засобами, близькі повинні бути особливо уважні до його стану, особливо якщо його здоров’я підірване серйозними захворюваннями, тривалим вживанням спиртних напоїв, супутніми функціональними розладами або інфекціями. Будь-яке явне погіршення самопочуття має стати приводом для звернення за медичною допомогою. Ідеальний варіант спочатку переконати хворого не займатися самолікуванням, а довіритися професіоналам в умовах стаціонару.

Відновлення після запою

Затяжна алкогольна інтоксикація потужний удар по всім органам і системам навіть для молодої людини, не кажучи вже про літню, що має хронічні захворювання або травми. Вихід з цього стану не менший стрес. Після таких пригод нерідко потрібна така ж серйозна реабілітація, як після важкої хвороби або оперативного втручання. Тільки за цих умов можна порівняно швидко повернутися до повноцінного життя.

Важке похмілля триває, як правило, два-три дні. І лише після цього можна починати повноцінне відновлення підірваних життєвих сил. При вдалому збігу обставин і відсутності серйозних проблем зі здоров’ям на це піде в середньому 7-10 днів. У перші дні відходу від залежності обов’язково потрібно відстежувати артеріальний тиск і частоту серцевих скорочень, стежити за загальним самопочуттям, оскільки погіршення може відбутися несподівано і в будь-який момент. Бажано в цей час не залишатися на самоті.

Відновлення починається після детоксикації. Перший крок рясне пиття. Вода звичайна чиста або мінеральна без газу допоможе не тільки вивести з організму залишки алкоголю і продуктів його розпаду, а й відновити баланс рідини та нормалізувати обмін речовин. Дуже важливо заповнити утворений дефіцит калію. Для цього беруть аспаркам або панангін, включають в раціон калійвмісні продукти: банани, мед, курагу, яблука, картопля тощо.

У більшості випадків після запою організм потребує вітамінів. Перш за все це вітамін С. На допомогу прийдуть фруктові та овочеві соки, перш за все морквяний, апельсиновий, яблучний. Звичайно, якщо слизова шлунка роздратована або присутні порушення травлення, від свіжих соків в цей період краще відмовитися і замінити їх компотом із сухофруктів, киселем, відваром шипшини, глоду або ромашки, трав’яним чаєм. Серцю і нервовій системі в цей час украй необхідні вітаміни групи В. Вони нормалізують серцеву діяльність, підтримують при стресі, активізують імунітет і обмін речовин. Містяться в таких продуктах, як м’ясо, горіхи, вершкове масло, яловича печінка, яєчні жовтки тощо. Але якщо апетит відсутній або повноцінне харчування утруднено, можна приймати медикаментозні форми вітаміну В. Полівітаміни в цей період також цілком прийнятний варіант. За рекомендаціями багатьох медиків, краще зупинити вибір на посилених комплексах для спортсменів.

Що ж стосується відновлення печінки, фахівці все частіше сходяться на думці, що для цього достатньо виключити алкоголь і зайві медикаменти, і, звичайно, забезпечити правильне харчування. Гепатопротектори без призначення лікаря можуть виявитися зайвими, а то і шкідливими. Їх необхідність визначається за результатами аналізів.

Харчування окрема тема. У більшості випадків під час запою апетит пропадає, але травні процеси не припиняються навіть при відсутності їжі в шлунку. Це причина розвитку диспепсії, гастритів, виразкової хвороби. Якщо вихід із запою сполучений із загостренням цих захворювань і будь-якими іншими порушеннями функцій шлунково-кишкового тракту, необхідно повертатися до нормального раціону поступово, починаючи з таких продуктів, як кисіль, нежирний бульйон з сухариками, в’язкі каші, легкі супи, сир. Потім вводиться нежирне м’ясо, риба, тушковані овочі. Молоко і кисломолочні продукти підходять не всім, переходити до них потрібно з обережністю. Повністю виключити в цей період потрібно копченості та соління, гостру, мариновану і жирну їжу, фастфуд, газовані напої.

Серйозного відновлення потребує нервова система. Перш за все для цього потрібен повноцінний сон в потрібній кількості, незалежно від часу доби. Позбутися від безсоння, тривожності, зниження працездатності та інших нервових проявів допоможуть свіже повітря, посильна робота і легкі вправи. Поступово фізичне навантаження потрібно нарощувати, не допускаючи перевтоми.

Як уникати рецидивів

Боротьба з алкозалежністю може тривати довгі роки. Налаштуватися на це потрібно спочатку. Лише деякі люди можуть раз і назавжди поставити крапку в запійному минулому. Але якщо навчитися переборювати періодичні спокуси, остаточна перемога буде на боці сильної людини, а не пляшки спиртного. Кілька перевірених життям правил допоможуть в цій справі.

Для початку потрібно забезпечити повну відсутність вдома спиртних напоїв і будь-яких нагадувань про алкоголь. Доведеться переглянути й свої звички, і коло спілкування, виключивши з нього тих, хто наполегливо пропонує провести час за чаркою.

Важливо прийняти для себе рішення жити повністю без алкоголю або вживати його зрідка і в невеликих кількостях. У другому випадку потрібно точно встановити для себе дозу, яку не можна перевищувати. Це зажадає жорсткого самоконтролю. Можливо, простіше зовсім виключити для себе контакт зі спиртним.

Відволіктися від бажання випити допоможуть нові знайомства, робота і захоплення: хобі, поїздки, спілкування, читання, фізична праця, фітнес, музика, йога, волонтерство тощо. Важливо знайти те, з чим буде асоціюватися задоволення, яке раніше асоціювалося з алкоголем.

Відмінний варіант переїзд в інше місто, як можливість почати життя з чистої сторінки. Якщо є сім’я можна поставити собі за мету компенсувати близьким те, що вони недоотримали через вашу алкогольної залежності. Проводити з ними більше часу, знайти нові спільні заняття. Насичене життя не залишить місця старим звичкам.

Добре допомагає підрахунок грошей, зекономлених на алкоголі. Особливо якщо поставити собі за мету велику покупку. Можна відзначати ці суми в блокноті або в спеціальній програмі на смартфоні. Паралельно варто завести календар для відміток про періоди тверезого життя, прагнучи поступово подовжувати проміжки між прийомами алкоголю та одночасно знижувати дозу. Вагомим аргументом буде список причин, чому жити без алкоголю краще, ніж з ним. А головне усвідомлення того, що ви більше не хочете, щоб алкоголь керував вашим життям.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top