Гостра анальна тріщина: причини, симптоми, лікування, профілактика

Під впливом травматичних факторів або внутрішніх причин, обумовлених, наприклад, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, на слизовій прямій кишки з’являються розриви, що кровоточать. Спершу вони неглибокі та або гояться самостійно, або добре піддаються медикаментозному лікуванню. Але якщо лікування не відбувається або воно недостатнє, а якщо причини появи тріщин заднього проходу не усунуті, хвороба переходить у хронічну стадію. Якщо ситуація змінюється, неминуче виникає гостра анальна тріщина. Лікування в такому випадку полягає у знятті спазму сфінктера оперативним шляхом, купіруванні больового синдрому, знезаражуванні та форсуванні загоєння слизової оболонки в місці розриву. Якщо виявлені симптоми захворювання, потрібно відразу звертатися до проктолога, не гаючи часу на пошуки домашніх рецептів від цієї неприємної та небезпечної недуги.

Причини, симптоми та лікування гострої анальної тріщини

Розриви слизової оболонки, що покриває пряму кишку, зустрічаються у дітей і дорослих настільки часто, що ця причина звернень до проктологів є однією з найпоширеніших у світі. Тому що причини, через які розвивається та загострюється це захворювання, буденні. Так, наприклад, у чоловіків провідний чинник із цього ряду – важкі фізичні навантаження. А у жінок травматичним фактором також є вагітність та пологи.

Причини загострення розривів слизової у прямій кишці

Спровокувати загострення захворювання може ціла низка факторів, зокрема:

  • механічне пошкодження, наприклад, твердим калом,
  • запалення гемороїдального вузла, клітковини в області ануса,
  • погіршення перебігу захворювань органів ШКТ, наприклад, виразки шлунка, дванадцятипалої кишки, гастриту, неспецифічного виразкового коліту, холециститу,
  • важка фізична праця, підйом важких речей

Чоловіки та жінки, схильні до впливу цих факторів, належать до групу ризику і повинні уважно стежити за станом свого здоров’я, щоб при появі симптомів розриву слизової оболонки прямої кишки, загострення захворювання негайно звернутися за допомогою проктолога.

Симптоми

Симптоматика цього захворювання у гострій формі виражена яскраво і часто не залишає хворому вибору, чи звертатися до медичного центру, бо «перетерпіти» просто неможливо.

  • сильні болі, які не можна зняти анальгетиками і які стають просто нестерпними під час випорожнень і після, а також при тривалому сидінні,
  • болісна та скрутна дефекація та сечовипускання,
  • поява пов’язаної з першими двома симптомами страху сходити в туалет,
  • сильні спазми кишечника,
  • криваві виділення з ануса.

Поява крові після спорожнення – перший сигнал термінового запису прийом до проктологу.

Лікування

При хронічному перебігу хвороби застосовуються медикаменти, щоб знизити внутрішню напругу в області ануса, нормалізувати травлення і розм’якшити випорожнення, прибрати хворобливі прояви та зміцнити стінки судин, щоб уникнути травмування тканин під розривом і потрапляння інфекції в кров. Особлива увага приділяється гігієні та дотриманню належної дієти.

Крім медикаментозного, гостра анальна тріщина лікування потребує оперативного. Сьогодні у провідних клініках Києва застосовуються малоінвазивні методи в умовах амбулаторії.

Методи лікування тріщини у задньому проході

При лікуванні тріщин насамперед необхідно знеболити періанальну ділянку та ліквідувати сфінктерний спазм. Для цього може знадобитися повноцінна операція з розсіченням сфінктера звичайним або, наприклад, лазерним скальпелем і висічення країв, що огрубіли, самої тріщини. Так розрив затягнеться самостійно, а слизова оболонка відновиться через 2-4 місяці. Є малоінвазивні способи, дія які має ту ж спрямованість, але які проводяться амбулаторно протягом короткого часу – до пів години. Це, наприклад, лікування анальних тріщин Ботоксом.

Профілактика

Лікування також супроводжується дієтою. Особливий раціон з виключенням смаженого, солоного та гострого, пива та іншого алкоголю та додаванням овочів та фруктів, а також нормалізацією харчового режиму служить чудовою профілактикою появи цього захворювання в майбутньому. Зниження важких наднавантажень та відмова від «сидячого» способу життя також піде на користь.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top