Як позбутися алкогольної залежності?

Лікування від алкоголізму зазвичай поділяють на три етапи.

1. Лікування інтоксикації.

Зазвичай це тяжке отруєння, спричинене вживанням великих доз алкоголю. Фахівці проводять терапію – позбавляють похмілля та синдрому залежності, коли людина усвідомлює шкоду згубної пристрасті, її мучить інтоксикація, але подолати такий стан вона не може.

Інтоксикація без ускладнень – часте явище в домашніх і взагалі повсякденних умовах, коли людина п’є занадто багато, послуги лікарів тут не потрібні, любителю зеленого змія достатньо проспатися.

Однак якщо сильна інтоксикація, настає алкогольне оглушення або навіть алкокома. Необхідна реанімація, ризик загибелі високий, пацієнту дають препарати для детоксикації, діуретики, а також розчин, який замінює плазму. Сечовиділення посилюється, здійснюється детоксикація організму. Надалі промивають шлунок виводять залишки алкоголю. В результаті покращується діяльність серця, нормалізується дихання. Усі процедури проводять у медустанові.

2. Звільнення від абстинентного синдрому.

Необхідно, коли людина не може обмежити себе в дозі алкоголю, вранці вона почувається неважливо, необхідно «похмелитися». Однак цей захід приносить полегшення лише на якийсь час, організм слабшає знову, доводиться братися за пляшку.

Органи все більше уражаються токсинами, алкоголік втрачає професійні навички, не може соціалізуватись, навіть доглядати за собою. Звернення до наркологів стають неминучими.

При цьому слід пам’ятати, що зараз багато шарлатанів, не треба одразу бігти до лікаря, офіс якого знаходиться в сусідньому під’їзді. Від абстинентного синдрому допомагають лише деякі препарати, зазвичай це бензодіазепінові транквілізатори. Їх має призначати лише лікар, бо вони згодом викликають звикання. Також виписують вітаміни, що виводяться з організму алкоголем, мікроелементи.

Якщо у хворого є миготлива аритмія, йому призначають антиаритмічне. Якщо дається взнаки гіпертонія, то при алкогольній абстиненції тиск підвищується, необхідні гіпотензивні препарати.

У важких випадках не обійтися без допомоги лікарів, вони загрожують судомами, епілепсією. Хворому дають не лише вітаміни, а й антиконвульсанти. Коли спостерігаються сильні набряки, а також гіпертонія, призначають сечогінні препарати та коригують мінеральний склад крові, додаючи солі калію.

3. Терапія синдрому залежності.

Самостійно алкоголік повністю вилікуватись не може. Ліки швидко елімінують неприємні явища, обрив запою дозволяє перервати тривале пияцтво, проте залежність не прибирається.

Від синдрому позбавляють препарати разом із психотерапією. Алкоголь – не тільки потреба організму, а й проблема, що зачіпає світогляд, тому від сеансів роботи з психотерапевтом відмовлятися не можна. Техніки зазвичай базуються на партнерських відносинах, поведінковій та когнітивній терапії. З їх допомогою пацієнт усвідомлює механізми, які раніше були приховані, свою поведінку, розуміє причини пияцтва.

Нарколог аналізує життя та вчинки пацієнта, його поведінку, пропонує варіанти їхньої корекції. Гарною підмогою стають групи взаємодопомоги – на їх зустрічах лікаря зазвичай немає. Ті, хто позбулися алкозалежності, діляться досвідом із новачками, як подолати пристрасть до пляшки.

Що стосується препаратів, які допомагають боротися з алкоголем, тут використовують засоби, що блокують фермент, без якого неможливе засвоєння алкоголю. Якщо людина застосовує ліки, але п’є, то алкоголь накопичується, провокує страхи, тривожність, гіпертонію.

Блокатори позбавляють людину задоволення від вживання алкоголю. Стану розслабленості, ейфорії не виникає, тому пропадає мотивація пити міцні речовини. В основному це препарати у вигляді розчинів для ін’єкцій, пролонгованої дії.

Якщо ж людина вирішила впоратися із залежністю самостійно, їй потрібно усвідомлювати, що легкого шляху не буде.

Наступні поради допоможуть у цій непростій справі.

  • Кинути пити найпростіше, якщо раз у раз знижувати дозу споживаного алкоголю.
  • Урізноманітнюйте своє життя, щоб не згадувати про згубну звичку. Займіться спортом, більше часу приділяйте роботі та сім’ї.
  • Пийте овочеві та фруктові соки.
  • Відмовтеся від компаній, посиденьки та тусовки в яких не обходяться без ста грамів.
  • Уникайте барів та клубів.
  • Викиньте пляшки з-під алкоголю.
  • Приймайте вітаміни.
  • Забезпечте собі повноцінний сон.
  • Намагайтеся відмовитися від куріння.
  • Їжте більше цілозернових продуктів, горіхів, щоб вирівняти концентрацію цукру в крові.
  • Медитація та йога допоможуть розслабитися, позбутися поганих думок.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top