Як лікувати алкоголізм: основні методи

Як лікувати алкогольну залежність?

Що робити, якщо розумієш, що жити так більше неможливо, що алкоголь псує всім життя, страждає і сам п’яниця та його близьке оточення – дружина, батьки, діти. Що робити, якщо начебто була нормальна працьовита людина, яка не надто й пила, так, трохи в компанії за столом чарочку-другу. І все. Але якось поступово починаєш розуміти, що твоя близька людина щось стала часто приходити «напідпитку». Начебто привід був: день народження у співробітника, обмивали нову машину друга, сусідові допоміг, ось почастував, незручно відмовлятися. І так далі.

Причин багато. Усе це називається тривожними ознаками те, що перехід від опції «на свята» до запою зовсім невеликий. Це тонка грань, яка може стрімко перерости у непробудні пияцтва. І це відбувається зараз. Цей момент важливо не прогаяти, і вчасно вжити заходів.

Велика проблема, яка часом здається непереборною, так це те, що людина, яка п’є, не визнає себе алкоголіком. Якщо відразу в лоб їй повідомити таку новину і запропонувати закодуватися або лягти в клініку на лікування алкоголізму, вона образиться. Відразу виникне захисна реакція: «можу й не пити, просто не хочу кидати зараз, я не алкоголік, то з друзями трохи». І даремно їй казати протилежне. Людина замкнеться, і, як часто буває, починає приймати спиртне ще у більших обсягах.

Практика показує, що ще не одна людина не перестала пити й не звернулася до лікаря за допомогою без власного бажання. І жодні вмовляння, погрози, сльози рідних у цьому не допоможуть. Лише власний вибір. І щоб вона цей вибір нарешті зробила, необхідно грамотно підійти до розв’язання проблеми.

Якщо ж людина починає визнавати, що, так, вона алкоголік, то вже можна потихеньку її підводити до того, що потрібна медична допомога. Найкраще це робити, коли людина, перебуваючи в тривалому запої, розуміє, що їй дуже погано, що чергова порція алкоголю вже не приносить задоволення, похмілля щодня стає все болючішим і важчим і ніякі засоби не допомагають. Цей момент вважається найсприятливішим для того, щоб вона сам поставив питання, як лікуватися від алкоголізму, прийняла рішення про обрив запою і/або була готова відправитися в наркологічну клініку хоч зараз.

 

МЕТОДИ ЛІКУВАННЯ АЛКОГОЛІЗМУ

Щодня ми зустрічаємо рекламу і навіть відгуки про те, що є медична процедура, яка надійно допомагає позбутися алкогольної залежності. Однак вірити на слово не варто – статистичних даних та інших доказів «чудес» немає. Справжня тверезість – це свідома відмова від шкідливої ​​пристрасті, вольове зусилля. Неможливо перемогти хворобу, один раз зробивши якусь справу, прийнявши таблетку або пройшовши процедуру.

Щоб вилікувати алкоголізм, треба знати, що це хвороба насамперед психологічна. Вона в тому, що хворий неспроможний правильно вибудувати відносини з людьми навколо нього. Медицина допомагає на перших етапах хвороби, а також при гострих отруєннях та білій гарячці. Проте детоксикація є ліквідацією симптомів хвороби, але з її терапією. Все життя медицина рятувати людину не зможе. Як допомогти алкоголіку? Якщо він вам дорогий, пам’ятайте, що це – людина, попри його не завжди приємний зовнішній вигляд та поведінку. У глибині душі алкоголік чекає на допомогу і страждає.

Відомі методи лікування алкоголізму:

Торпедування

Назва походить від однойменного препарату, розробленого за радянських часів, але зараз уже не застосовується. В наш час торпедування – це будь-який метод, в основі якого лежить введення у кров пацієнта речовин із терапевтичними цілями. Хворий та його родичі вірять у те, що існують нові та перевірені ліки, які позбавити пацієнта від алкогольної залежності впродовж тривалого терміну (називається точний проміжок часу). Часто пацієнт залишає розписку, що знає: вживання алкоголю протягом цього терміну може призвести до смерті.

В основі методики – залякування. Часто після «лікування» пацієнту роблять провокацію, чи перевірку дії. Хворий випиває трохи горілки, після чого нібито відбувається реакція – зупинка дихання чи спазм у горлі. Під враженням від того, що сталося, алкоголіки не п’ють якийсь час, зазвичай кілька тижнів, потім все починається по новій. Адже кожна, хоч трохи освічена людина в курсі, що в крові не затримується жодна речовина понад 30 днів. Крім того, через торпедування проходило вже стільки людей, що інформація про те, що метод не працює, поширилася широко. Зокрема, в інтернеті можна прочитати про те, що торпедування ґрунтується на обмані.

Кодування

Те ж саме торпедування, тільки використовується інша форма. Як правило, торпедування – індивідуальна процедура, кодування – масова. Під час кодування лікар «програмує» зал, після чого бризкає в рот рідкими «ліками» (найчастіше це плацебо – хлоретил). Далі лікар залякує: людина, яка вживала алкоголь, може померти. В результаті, якщо торпедування ще допомагає утримуватись від алкоголізму якийсь час, то після кодування людина знову починає пити. Кодування – лише тимчасовий захід, відстрочка від алкоголізму. Цей метод неможливо назвати лікуванням алкоголізму. Статистики одужань, знову ж таки, немає.

Вшивання

Підшивка від алкоголізму – найефективніший метод лікування алкоголізму зі всіх згаданих вище. Це спосіб, завдяки якому на якийсь час знімаються зовнішні прояви алкоголізму. Хворому роблять розріз на сідниці або спині довжиною до 2 см, через який вшивають таблетки, до складу яких входить дисульфірам. Завдяки препарату з організму не виводяться продукти розпаду етилового спирту.

Коли пацієнт приймає алкоголь, препарат який йому підшили, провокує отруєння ацетальдегідом. Червоніє шкіра, стає важче дихання, частішає серцебиття, з’являється нудота і головний біль. Якщо серце слабке, отруєння може призвести до небезпечних для здоров’я наслідків. Таблетки, які були вшиті, іноді розсмоктуються довго, завдяки чому підшита людина на деякий період, насправді втрачає потяг до алкоголю. Проте організації, які роблять підшивання, обіцяють нереальні терміни дії. Якщо пацієнт вип’є склянку пива, то таблетки, що перестали діяти, не дадуть ніякого ефекту – значить, вшивання вже не працює. Все описане вище стосується як нових, так і старих препаратів.

Тривале утримання від спиртного – це ще не лікування алкоголізму. Алкоголізм – хвороба душі, вона розвивається незалежно від того, чи вживає зараз людина горілку чи ні. Непитущий алкоголік зупиняє деградацію своєї особистості, але знову повернувшись до згубної звички, він зазвичай починає пити ще сильніше. Вшивання зупиняє розвиток алкоголізму лише на якийсь період. Цей метод корисний у важких випадках, коли з’являється час, щоб почати усувати причини залежності й будувати нове життя.

Гіпноз

Під час гіпнозу психіка спить і водночас не спить. Не всі погоджуються на гіпноз, і не кожен йому піддається, при цьому не кожен, хто потрапив під його вплив, може залишитися вірним навіюваним йому поглядам, коли сеанс закінчиться. Загіпнозована людина не може робити те, що не відповідає її глибинним переконанням.

Якщо в гіпнозі нормальній людині накажуть зробити щось протизаконне, вона відразу вийде з цього стану, навіть якщо він глибоке. Наказавши алкоголіку не пити, можна отримати у відповідь ту саму реакцію, навіть якщо він не зрозуміє цього чи не покаже. Спиртне алкоголіку здається деяким божеством, яке оберігає від вороже налаштованого навколишнього світу, людина підсвідомо йде на захист своїх з нею стосунків.

Гіпноз допоможе не пити алкоголь нормальній людині, алкоголіку ж важче впоратися із цим злом, тому на гіпноз особливо розраховувати не варто. Алкоголік може не пити якийсь час, але вилікуватися за 1-2 сеанси або домогтися стійкої ремісії внаслідок пари сеансів гіпнозу не можна.

Пігулки

Чинна частина більшого виду ліків, що використовуються під час вшивання, також працює і під час звичайного вживання. Якщо випити таблетку тетурама, то її дія триватиме добу і більше, і якщо піддослідний прийме хоча б 50 г горілки, максимум через 20 хвилин йому стане дуже не комфортно. Якщо людина кинула пити нещодавно, то протягом якогось часу її можна підстрахувати за допомогою препаратів. Однак алкоголіку необхідно сказати, що він перебуває під дією ліків, підсипати їх потай не можна.

Серед таких препаратів – Антабус, Тіурам Е, Дісульфірам, Тетурам, Колме, Еспераль, Аквілонг та інші. Вони відрізняються, головним чином, формою випуску та ціною, більшу частину з них виробляють на основі Тетраетилтіурамдісульфіду, або дисульфіраму. Колме – краплі без смаку, проте навіть їх не потрібно підсипати хворому без його відома, результат може бути трагічним. Дорогі ліки часто нічим не кращі за доступні. Всі вони працюють за одним принципом – природний механізм перетравлення спирту блокується, відбувається швидке суперпохмілля внаслідок отруєння ацетальдегідом. Фармакологічні компанії можуть додати до препаратів вітаміни, змінивши при цьому лише назву та схарактеризувавши їх як неймовірно ефективні та революційні.

І, звичайно ж, підіймуть ціну, хоча дія препарату не сильніша, ніж у звичайного тетураму. Однак прийом тетурама допомагає виробити не огиду пацієнта до алкоголю, а скоріше огиду до цього препарату. Крім препаратів, про які йшлося вище, медицина пропонує допоміжні засоби. Вони допомагають лише тимчасово, якщо пацієнт має бажання вилікуватися. Але взагалі потрібно зрозуміти, що алкоголізм таблетками не лікується, вони допомагають лише поставити вживання на паузу, і в цей момент необхідно переходити до термінової психотерапії. Слід поспішити, тому що повторний шанс може не мати.

Народні засоби

Деякі збори трав полегшать початкові етапи одужання, коли відбувається відмова з подальшим очищенням організму і нормалізацією сну. П’яниця легше ухвалює рішення про початок дій. Однак було б помилкою думати, що трав’яні збори для виведення із запою вдома – це панацея. Вони допоможуть полегшити урвище запою на легких стадіях, але не більше.

Психотерапія

Алкоголізм називають хворобою духу та психіки. Систематично п’яна людина не хвора, а глибоко нещасна. Так само, як при алергії висип на шкірі – це не хвороба, а симптом. Ізоляція алергіка від алергену не гарантує одужання, тільки пропаде висипання. Алкоголік без алкоголю не буде адекватною людиною, він порине в депресії, постійні конфлікти із самим собою, навколишніми людьми, дійсністю. Тверезий, але слабкий духовно алкоголік шукає причину, можливість, виправдання чи привід повернутися до вживання.

Порятунок алкоголіка майже неможливий без звернення до психології. В цілому, всі методи, перелічені в даному тексті, за винятком детоксикації, це просто методи психовпливу, що включають елементи шаманства. Слід врахувати, що кваліфікований психолог бере за свої послуги недешево, при цьому розв’язати проблему швидко не вийде, необхідно щонайменше пів року. Також добрих психологів на всіх алкоголіків не вистачає. Легко нарватися на непрофесіонала. Хороший психолог має профільну вищу освіту, документи про проходження практичних курсів, а також досвід роботи в галузі наркології. Інакше гроші будуть витрачені дарма. Психотерапія та підтримка груп Анонімних Алкоголіків – найдієвіший спосіб боротьби з алкоголізмом.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top