Третя стадія алкоголізму

Причини виникнення 3 стадії алкоголізму

У людини, яка п’є і відносно здорова на тлі постійних вливань, зростає толерантність до алкоголю. Тобто згодом для досягнення потрібного ефекту спиртного потрібно все більше. Цифри дуже індивідуальні. Наприклад, якщо раніше людина напивалася однією пляшкою горілки, тепер їй необхідно прийняти щонайменше дві. З цим максимумом він переходить у другу стадію захворювання. На другій стадії толерантності не відбувається, хоча через постійні запої може здаватися, що все навпаки.

На третій стадії алкоголізму толерантність починає знижуватися. Здавалося б, справджується мрія будь-якого алкоголіка: п’є менше – п’яніє більше. Це ще й суттєва економія грошей! Насправді дійти до цієї стадії дуже непросто, і ті, у кого це вийшло, максимально деградують. У багатьох на цьому етапі немає роботи, сім’ї, грошей, часто немає житла. Алкоголік на третій стадії може виглядати як типовий безхатько. До систематичної праці такі люди не здатні. Неможливо визначити, чи вони перебувають у постійному запої, чи весь час похмеляються.

Головні симптоми даного етапу захворювання:

  • – явна деградація особистості та зміни психіки;
  • – хвороби більшості життєво важливих органів – печінки, підшлункової залози, серця;
  • – незворотні захворювання нервової системи;
  • – на третій стадії з’являється таке поняття, як алкогольний делірій (який у народі називають «біла гарячка»). Він часто призводить до недоумства, і навіть до смерті.

Супутні захворювання при третій стадії

Найчастіше у хронічного алкоголіка страждає печінка. Такі захворювання, як цироз чи алкогольний гепатит, зазвичай мають незворотний характер. У багатьох виникають паралічі чи парези.

З додаткових захворювань можливий синдром Корсакова. Виявляється він у фіксаційній амнезії. Хворий пам’ятає, хто він і звідки, але не може запам’ятати те, що відбувається тут і зараз. Він ніколи не знає, де знаходиться зараз, не запам’ятовує маршрутів та імен.

Також можлива алкогольна деменція, її називають набутим недоумством. Це зниження знань та навичок, а також пізнавальної діяльності. Захворювання вважається незворотним, можна лише спробувати сповільнити його перебіг.

Способи лікування небезпечної недуги

Медикаментозна терапія – основний метод лікування третьої стадії. Хворого необхідно ізолювати, а краще розмістити у спеціалізованому медичному закладі. При лікуванні алкоголізму в стаціонарі лікарі призначають препарати, що знижують прояви абстинентного синдрому і сприяють виведенню із запою, а також знижують фізіологічну залежність. Їх доповнюють вітамінними та мінеральними комплексами у вигляді крапельниць для нормалізації загального стану. Буде краще, якщо лікування супроводжуватиметься сеансами із психологом.

Найважливіша умова – повна і беззаперечна відмова від спиртного! І увага має бути не лише до алкогольних напоїв, а й до різних аптечних засобів та настойок. Тільки так буде шанс отримати стійку ремісію.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top