Які стадії алкоголізму існують?

У сучасній медицині алкоголь розглядається як хвороба чотирьох стадій рівня складності. 3 та 4 стадії – «точка неповернення»: на цій грані хворий сам відмовитися від спиртного не може.

1 стадія

На першій стадії алкоголізму є слабка психологічна залежність. Якщо людина не має можливості вжити алкогольний напій, незабаром залежність зникає. Але, якщо буде можливість, він отримує дозу етанолу. Видимих ​​змін немає – лише легка пристрасть, яка виявляється у бажанні випити на вихідних, за зустріч друзів, або розбавити самотність алкоголем.

Щоб хворого відвернути від прийому етилового спирту, можна його просто відволікти і зайняти вільний час так, щоб не було можливості вживання спиртних напоїв. Тоді за короткий час залежність зникає. Але якщо цього робити, то прийом спиртного перетворюється на ненормований і частіший режим.

2 стадія

Нав’язливе бажання вживати спиртне. Постійна психологічна залежність – навіть у процесі роботи хворий думає про те, як було б добре випити.

Толерантність до алкоголю знижується – збільшується доза, від якої в людини не настає природна нудота як реакція на інтоксикацію організму. Людина перестає критично ставитися до алкоголізму; вважає вживання спиртного нормою життя. Якщо людина досягне 3 або 4 стадії, то буде потрібно виведення із запою.

3 стадія

При третій стадії алкоголізму відбувається виникнення абстинентного синдрому, у людини, що зловживає алкоголем. Психологічна залежність перетворюється на фізичну. Людина не може не пити.

Доза, яку хворий може випити без блювання, перевищує безпечну норму у кілька разів. Похмільний синдром усувається шляхом прийому нових доз алкоголю, що переходить у запійний алкоголізм, який завдає незворотної шкоди організму. У алкоголіка змінюється нервова тканина, печінка перетворюється на сполучну тканину – з’являються зачатки цирозу.

Якщо хворий припиняє пити, з’являються симптоми, які нагадують «ломку» і характеризуються «синдромом відмови». Поведінка стає буйною в цей час, агресивною.

4 стадія

Толерантність до алкоголю різко падає через повне порушення функцій важливих органів. У структурі кровоносних судин відбуваються патологічні зміни. Печінка та травний тракт страждають від злоякісних пухлин. Хворого не цікавить соціальне життя. Основна проблема – пошук дози етилового спирту. Четверта стадія майже завжди закінчується болісною смертю від інфаркту або крововиливу в мозок.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top