Причини алкоголізму: фактори розвитку та методи боротьби із залежністю

Алкоголізм є серйозною проблемою, від якої страждають багато країн, незалежно від рівня життя в цих державах. Це захворювання стало викликати тривогу у медиків, оскільки на нього тепер страждають навіть підлітки. Воно характерне не тільки для чоловіків, оскільки з відповідними недугами до лікарів звертаються жінки, дівчата.

Сутність причин, через які людина піддається алкогольній залежності, може відрізнятися, але їх типові особливості простежуються у кожному випадку. Чоловіки та жінки страждають психологічно, що змушує їх приймати підвищені дози спиртного. Це є головним чинником, оскільки людина прагне усунути стресові ситуації, побутові проблеми. Поступово доза алкоголю зростає, тому звикання виникає непомітно. Додатково до появи зазначеної патології сприяють соціальні, генетичні, фізіологічні чинники.

Як проявляється психологічна залежність від алкоголю

Переважним чинником виникнення залежності є психологічні особливості людини, її вольові здібності. Звичка з’являється через слабкі вольові якості, схильність до стабільного депресивного стану. Такі люди в кожному побутовому негаразді бачать проблему, яку не можуть вирішити звичайними методами, тому вживають спиртне.

Слід врахувати, що основна причина алкоголізму – це психологічні негаразди. Людина не може знайти високооплачувану роботу, створити сім’ю, що спричиняє подібні проблеми. Вона постійно страждає через нездатність визначити власне місце у навколишньому світі. Для чоловіків характерним чинником є фінансові невдачі, а жінок – незадоволеність особистого характеру, неможливість знайти чоловіка, народити дитину тощо.

Часто до алкогольної залежності схильні люди, які мають певні комплекси, страждають від невпевненості в собі. Вони відчувають труднощі при плануванні свого майбутнього, не можуть порозумітися з оточенням. Найпоширенішими причинами пияцтва для такої людини є:

  • необхідність набуття впевненості перед значною подією – зустріччю чи побаченням;
  • нездатність розслабитися та придушити власні страхи, сумніви, особисті переживання;
  • тривале домінування батьків у взаєминах чи придушення з боку друзів, колег.

Поширеною психологічною проблемою, що викликає алкоголізм, є необхідність розслабитись після довгого робочого тижня. Людина може пити на самоті або з друзями, оскільки це підіймає їй настрій, дозволяє зняти напругу, що накопичилася. Поступово це стає звичкою змінити спосіб життя своїм вольовим рішенням дуже складно. Зазвичай алкоголік не помічає появи залежності, оскільки йому таке проведення часу є звичайним.

Іноді випивкою захоплюються з метою зміцнення здоров’я. До цього часу в суспільстві поширена помилка, згідно з якою вино сприяє зміцненню серця, судин. Поширеність такої думки має згубний вплив, оскільки спиртне починають давати дітям, які звикають вживати по 50-100 г перед обідом. Поступово це набуває характеру клінічної залежності, яка потребує термінового лікування.

Які соціальні причини сприяють розвитку алкоголізму

Будь-яка людина живе в суспільстві, тому піддається впливу різних тенденцій, настроїв. Важливими чинниками розвитку алкоголізму є соціальні причини, серед яких виділяють такі:

  •  Традиції – численні свята, урочисті події у нашій країні заведено відзначати застіллям. Його учасники випивають величезну кількість алкоголю, причому цей звичай зберігається протягом кількох століть. Відмова від спиртного може зробити будь-якого учасника заходу об’єктом глузувань, багато хто вважає таку поведінку відвертою неповагою.
  •  Незадоволеність своїм соціальним статусом є однією з найсильніших причин пристрасті до алкоголю. Низькооплачувана робота, відсутність бажаного доходу, постійне порівняння себе з іншими – все це сильно впливає на психіку. Суспільством нав’язуються цінності успішності, багатства, розкоші, а відсутність можливості їх досягнення призводить до негативних наслідків. Людина починає шукати особисту втіху за допомогою регулярного вживання алкоголю, що неминуче призводить до появи стійкої залежності.
  • Професії, пов’язані з постійними стресами, теж можуть стати приводом для розвитку шкідливої звички. Медичні працівники, рятувальники, поліціянти та інші люди, чия діяльність пов’язана з високими навантаженнями, схильні до розвитку алкогольної залежності. Вони прагнуть стерти з пам’яті негативні ситуації, розслабитись, підготуватися до наступного дня, що поступово призводить до виникнення патології.
  •  Негативний вплив комунікаційних систем, включаючи регулярну рекламу на телебаченні, в інших засобах поширення інформації. З раннього віку дитину переконують, що регулярно випивати – це правильно, модно та безпечно. З цієї причини часто розвивається підлітковий пивний алкоголізм, який дуже складно вилікувати. Численні обмеження з боку держави справляють певний ефект, але цих заходів явно недостатньо.
  •  Соціальне падіння людини внаслідок численних негативних чинників, яких відносять зниження життєвого рівня, бідність, відсутність постійної роботи. Багато хто не може самостійно подолати зазначені складнощі, тому починає регулярно випивати, прагнучи відсторонитися від проблем. Це призводить до розвитку хронічного алкоголізму, що підтверджено прикладами багатьох країн із невисоким рівнем життя.

Чи існують фізіологічні причини алкоголізму

Численні дослідження вчених довели, що на розвиток залежності впливають причини фізіологічного характеру. Будова організму, його розвиток підкоряються суворим закономірностям. Медична практика знає випадки, у яких формування хронічних порушень впливали процес вагітності, важкі пологи. Наявність певних хвороб у жінки може негативно вплинути на дитину, спричинити утворення патології. Значення мають вік людини, її статева належність. Незалежно від статі алкогольна залежність сильніше розвивається у підлітків, представниці прекрасної статі піддаються їй у пізньому віці.

Негативний вплив можуть мати біохімічні причини, які теж мають наукове підтвердження. Попадання в організм етанолу сприяє його участі в хімічних реакціях, що відбуваються, які руйнують нервову систему, впливають на інші органи. Швидке звикання до алкоголю характерне для людей, які схильні до психічних розладів, включаючи шизофренію, депресію, постійні неврози. Ушкодження головного мозку, черепно-мозкові порушення також можуть стати фактором, що сприятиме розвитку шкідливої звички.

Як генетика впливає формування залежності

Дослідження підтверджують, що розвиток стійкої алкогольної залежності впливають генетичні чинники. Якщо один з батьків дитини страждає на подібне захворювання, то ймовірність її виникнення багаторазово зростає. Ризики збільшуються у п’ять разів, якщо клінічними алкоголіками є мати з батьком. Спадковість доповнюється психологічними причинами, оскільки більшість дітей несвідомо копіюють поведінку дорослих.

На формування стійкої алкогольної залежності впливають лише дві групи генів, що було встановлено вченими. Наявні нейропсихічні функції головного мозку, фізіологічний метаболізм алкоголю не дозволяють пацієнту отримувати задоволення чи розслаблятися без спиртного. Для підвищення настрою людина починає пити, причому генетична спадковість дуже погано піддається лікуванню. За наявності найближчих родичів по висхідній лінії, які страждають на алкогольну залежність, фахівці радять повністю відмовлятися від вживання таких напоїв.

Як подолати алкогольну залежність

Наркологи стверджують, що у процесі боротьби із залежністю найважливішим моментом є визначення початкової причини її виникнення. Приходити до лікаря слід лише тоді, коли сам пацієнт висловив явне бажання змінити свій спосіб життя. Попередньо можна розмовляти з хворою людиною, розповідати їй про шкідливі наслідки, спонукати до ухвалення правильного рішення.

Існує безліч причин, через які виникає пристрасть до спиртних напоїв. Дуже важливо припиняти їх вплив, вживати сучасних профілактичних заходів, спрямованих на недопущення розвитку залежності. Детальне роз’яснення згубного впливу спиртного має бути присутнім на рівні школи, інших освітніх закладів, сім’ї. Якщо батьки постійно випивають у присутності неповнолітніх дітей, то жодні заходи протидії не допоможуть, оскільки дитина копіює таку поведінку.

Ефективне попередження дитячого алкоголізму реалізується за допомогою знаходження для дитини альтернативного захопливого заняття, яке перешкоджатиме формуванню шкідливої звички. Дорослій людині набагато складніше розв’язати описану проблему. Слід постійно контролювати власні емоції, почуття, навчитися розслаблятися за відсутності спиртного, вести активний спосіб життя з обов’язковим включенням фізичних вправ.

Якщо виникають проблеми у навчальній чи професійній діяльності, процесі самореалізації, то не слід придушувати емоції. Психологи радять ділитися своїми переживаннями з близькими людьми, уникати постійного накопичення душевної напруги. Сьогодні пропонується безліч способів ефективного відновлення психічної рівноваги. Можна займатися медитативними практиками, відвідувати курси йоги, робити інші вправи. Якщо ритм життя викликає постійні стреси, слід розробити механізми відволікання від рутини.

У разі виявлення проблем слід відреагувати своєчасно, відправити близьку людину на ефективне лікування алкоголізму, відновлення. Існує безліч медичних препаратів, популярністю користуються підшивка від алкоголізму, кодування, психологічні практики. Важливість підтримки, яка надається пацієнту на етапі первинного усунення залежності, дуже складно переоцінити. Після завершення процесу реабілітації слід виключити вживання спиртного, займаючись улюбленою роботою, захопленнями. Хороших результатів досягають при постановці собі нових цілей, які можуть досягатися за певних зусиль. Підтримка сім’ї завжди гарно впливає на процедуру одужання.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top