Підшивка від алкоголізму – що треба знати?

Зміст

Алкоголь підступний: сьогодні він потрібен, щоб підняти настрій, завтра – щоб зняти стрес, а зовсім скоро для споживання спиртного більше не потрібен «особливий привід», це стає звичною частою справою – людина випиває щодня, фізично не може обійтися без чергової «дози» міцних напоїв. І справа навіть не в кількості того, що приймається, а в тому, що від чергового ковтка хворий не в змозі відмовитися. Підшивка від алкоголізму може стати єдиним ефективним методом боротьби з цією недугою.

Що таке підшивання від алкоголізму

Це один із найбільш популярних методів звільнення від алкогольної залежності, що також підтверджує дієвість цього способу.

Його застосування здійснюється таким чином:

  • хворому під шкіру вживлюється капсула з препаратом (у місці, звідки її самостійно неможливо витягти);
  • протягом тривалого часу препарат дозовано потрапляє у кров, викликаючи фізичне відторгнення алкоголю у будь-якій кількості;
  • під впливом препарату організм фізично відвикає від спиртного – і, як наслідок, більше не відчуває психологічної тяги до алкогольних напоїв. Ефект закріплюється негативними переживаннями фізіологічного та психологічного характеру, які відчуває «підшитий» хворий, якщо все-таки зважитися вжити алкоголь.

За відсутності протипоказань, ця методика є абсолютно безпечною і не призводить до будь-яких порушень у функціонуванні систем організму. Однак, як і будь-який інший медикамент, ці препарати повинні застосовуватись лише за призначенням лікаря, а підшивка здійснюватиметься під контролем фахівця, бажано в умовах наркологічного стаціонару. Хоча сьогодні багато клінік пропонують послуги з виклику наркологів додому в Києві та інших містах України, а також такі послуги як виведення із запою та підшивання антиалкогольних капсул теж можна проводити в домашніх умовах – але під чітким наглядом лікаря-нарколога.

Як підготуватися до підшивки від алкоголю

Перший крок до одужання повинен зробити сам хворий – а саме, усвідомити, що хворий і потребує лікарської допомоги та погодитися пройти лікування, зокрема, за допомогою цього методу. Але, на жаль, на практиці це трапляється дуже рідко. Як правило, алкоголік не визнається собі в залежності, яка руйнує його життя, його особистість і знищує фізично; залежна від алкоголю людина також легко знаходить можливість і причину “прийняти на груди”, як і відкидає будь-які докази з боку близьких про те, що хвороба прогресує. І дуже часто доходить вже до запійної стадії. Саме з неї зазвичай починається реальне лікування у багатьох пацієнтів.

Якщо ваша близька людина пішла в запій, викликайте нарколога додому. Лікар, приїхавши, проведе огляд хворого, розпитає про стан його здоров’я та з’ясує історію хвороби. А головне, він проведе вивід із запою, що затягнувся, за допомогою спеціальної крапельниці. На «чисту голову» у запійних хворих трапляється момент просвітлення та каяття, яким потрібно вміло скористатися. Ось тоді досвідчений лікар може підказати пацієнтові єдино можливий вихід із ситуації, як би підштовхнути до прийняття правильного рішення, звичайно, не змушуючи його вчиняти ті чи інші дії. Його завдання – аргументовано пояснити людині, що вона дійсно хвора, але з недугою можна впоратися без особливих зусиль і повернутися до нормального життя, роботи, відновити сімейні стосунки, що похитнулися, знайти самого себе заново.

Досвідчений нарколог – багато в чому психолог, і вміє підібрати «ключик» до душі, що страждає. Тому, як правило, хворий погоджується спробувати закодуватися від прийому алкоголю через підшивку капсули з ліками.

Отже, якщо підбити підсумок, підготовка до підшивки включатиме наступні дії:

  • визнання необхідності позбавитися алкогольної залежності з боку самого хворого;
  • очищення організму від алкоголю, у тому числі виведення із запою медикаментозним шляхом;
  • психологічна підготовка – бесіда з наркологом, який підтвердить необхідність блокування тяги до вживання спиртного за допомогою підшивання, проінформує, як відбуватиметься процедура та які наслідки слід очікувати;
  • постановка капсули (малоінвазивна процедура, яку можна провести навіть удома, якщо ви звернулися до приватної медклініки та викликали нарколога додому).

Дуже важливо звільнити організм пацієнта від токсинів після алкогольного отруєння перед постановкою капсули з антиалкогольними ліками. Це єдина можливість уникнути негативних реакцій організму спочатку після підшивання.

Як діє препарат при підшивці від алкоголю

В основі його дії – блокування спеціальних ферментів, які допомагають організму справлятися з продуктами розпаду алкоголю, які його отруюють. Препарат значно зменшує активність одного з цих ферментів, тому організм повільніше і набагато болючіше виводить токсини після вживання алкоголю. Уявіть своє найжахливіше похмілля і помножте інтенсивність відчуттів на 5, а то й усі 10, щоб уявити, які фізичні муки відчуває алкоголік, який ризикнув вжити алкоголь після підшивки. До цього додається і психологічне розбалансування: людина переживає сильний страх, що межує з панікою, його можуть відвідувати думки про смерть, що наближається. Все це в результаті підганяє хворого негайно припинити вживання спиртного, щоб більше не проходити через все пережите.

Звичайно, при гострій потребі дію хімзахисту можна нейтралізувати спеціальним антидотом. Але робити це слід лише в тому випадку, якщо хворому загрожує реальна небезпека, його життя та здоров’я під загрозою, а визначити це може лише лікар. Адже дуже часто хворий може маніпулювати близькими, граючи на їхніх почуттях, може симулювати сильне погіршення стану, щоб позбавитися імпланту і повернутися до звичного способу життя з пляшкою під рукою. Тому важливо відразу ж звертатися до лікаря-нарколога, щоб не допустити повернення людини в обійми підступної хвороби.

Які саме препарати зазвичай підшивають

Існує безліч препаратів у капсулах для підшивки від алкоголізму. Наприклад, досить популярним та ефективним є американський препарат «Еспераль». Але є й інші, не менш затребувані й теж з доведеною дієвістю імпланти, які допомагають позбавитися людині хворобливої ​​тяги до спиртного.

Усю безліч подібних препаратів можна розділити на групи по діючій речовині:

  • дисульфірам, алкоблокатори – такі медикаменти викликають погіршення самопочуття після прийому алкоголю: може настати блювання, запаморочення, втрата свідомості. Закріплення негативного досвіду від прийому спиртного є основою використання для підшивок капсул з такими медикаментами.
  • налтрексон, наркоблокатор – ці ліки повністю блокують відчуття сп’яніння, максимально притуплюють психологічне задоволення від вживання алкоголю: людина не відчуває звичну легкість, ейфорію, самовпевненість, а відчуває почуття тривоги, пригніченості, спустошеності. Людина більше не бачить у спиртному джерело задоволення, втрачає сенс вживання, і під впливом препарату зовсім цурається алкоголю.

Не соромтеся звернутися за професійною допомогою, якщо ви чи ваші близькі зіткнулися з проблемою алкоголізму. Пам’ятайте, що це теж хвороба, і як за будь-якої іншої недуги, не можна гаяти час на класичні роздуми в дусі «хто винен і що робити», а звертатися до допомоги фахівців. Досвідчені наркологи зможуть переконати навіть найупертіших пацієнтів у необхідності пройти спеціальний курс лікування в стаціонарі або застосувати підшивку імпланту, щоб позбутися хвороби. Чим раніше ви звернетеся до лікаря, тим швидше вдасться перемогти недугу і повернути людину до нормального життя, врятувати її здоров’я та особистість від неминучої руйнації та загибелі.

Які бувають протипоказання проти підшивки від алкоголізму

Буває, що одного бажання близьких та й готовності самого алкоголіка зробити підшивку недостатньо. Тому що, як і за будь-якого іншого лікування, у кожному конкретному випадку можуть бути протипоказання саме до такого способу боротьби з хворобою. Перед тим, як провести підшивку, нарколог обов’язково має провести загальний огляд пацієнта та скласти анамнез, у тому числі для виявлення можливих протипоказань. Нехтувати ними не можна, адже в іншому випадку очікуваний позитивний ефект від процедури буде дуже малий у порівнянні з можливим ризиком і навіть небезпечним для життя і здоров’я пацієнта при застосуванні того чи іншого препарату для підшивання.

Тому чесно та детально відповідайте лікарю на питання при збиранні анамнезу, особливо треба наголошувати на таких факторах, які є (або можуть бути) прямими протипоказаннями для проведення підшивання:

  • вік понад 55 років;
  • психічні розлади;
  • прийом наркотиків, психотропних речовин;
  • постійний прийом будь-яких медикаментозних препаратів (наприклад, через інші хронічні захворювання);
  • серцева недостатність; перенесені операції на серці;
  • вірусні захворювання у гострій формі;
  • наявність тяжких хронічних захворювань.

Тим часом слід мати на увазі, що препарати, які застосовуються для блокування тяги до спиртного на психологічному та фізичному рівні, не мають реальної шкоди для здоров’я – шкоду завдає собі людина сама, якщо вирішить вживати спиртне після підшивки. Препарати ж безпечні, перевірені часом та досвідом тисяч пацієнтів у різних країнах світу, зокрема в Україні.

Якщо ви задумалися про застосування саме цього методу для боротьби з алкоголізмом, не мучте себе сумнівами, просто зверніться за консультацією досвідченого лікаря. Нарколог – єдина людина, яка зможе дати вам вичерпні відповіді про найбезпечніший та ефективніший варіант позбавлення залежності, з урахуванням усіх індивідуальних особливостей організму хворого.

Внутрішньовенні блокатори

Крім підшивок імплантів, досі також застосовується ін’єкційний метод введення блокаторів опіатів та алкоголю. Він полягає в тому, що препарат розміщується не в капсулі під шкірою, а вводиться безпосередньо у вену та розноситься з кровотоком по всьому організму. Дія таких препаратів також спрямована на викликання фізичного та психологічного відторгнення алкоголю. Однак, як показує практика, далеко не всі пацієнти погоджуються саме на такий метод лікування. Підшивка капсули в м’які тканини – зовсім не травматична і не потребує жодних зусиль та додаткових дій з боку хворого. Тому виглядає простішою та привабливішою в порівнянні з ін’єкційним методом.

Як довго діє підшивка

Термін дії хімзахисту обговорюється заздалегідь з кожним пацієнтом і може тривати від 3 місяців до 5 років, залежно від дози. Також відіграють роль такі фактори, як зацікавленість самого хворого у власному одужанні та позбавленні алкогольної залежності назавжди. Плюс важливо змінити оточення людини, щоб вона не відчувала постійної спокуси повернутися до чарки в компанії друзів-алкоголіків. Бажано створити атмосферу психологічного комфорту та підтримки. Щоб людина постійно відчувала, що її зусилля не марні, і те, що вона робить, важливо для оточення. І що вони готові пройти цей непростий шлях до одужання разом із ним, ставши надійною опорою. Все це разом забезпечить позитивний ефект на довгі роки. Позбутися алкоголю назавжди реально – за допомогою правильно підібраного методу лікування. Тому звертайтеся до нарколога, щоб вирішити проблему, а не відкладайте візит до лікаря, сподіваючись, що все саме якось налагодиться й поліпшиться. Покращення не станеться, якщо до цього не докласти належних зусиль і не почати лікування негайно. Так почніть його зараз.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top