Виведення із запою – що треба знати?

Зміст

Пропустити по склянці стало звичним початком вечора? Вихідні не обходяться без пива, вина чи чогось «погарячого»? А щоранку починається з похмілля та бажання знову прийняти на груди – в «оздоровчих» цілях? Все це ні що інше, як типові ознаки алкоголізму. І не важливо, якого ви віку, статі та соціального статусу, що і скільки п’єте. Якщо споживання спиртного стало регулярним і без нього настає фізичний та психологічний дискомфорт, ви потрапили до алкогольної залежності. Усвідомлюючи це, здатны чесно зізнатися в алкоголізмі, ви робите перший і найважливіший крок на шляху до одужання. Наступний – це звернення по допомогу до професіонала. Але, на жаль, дуже часті випадки, коли людина відмовляється визнати очевидне, і початком її лікування стає висновок із запою. Чому цю процедуру не можна вважати звичайним побутовим явищем і навіщо потрібна допомога нарколога, йтиметься далі.

Національна епідемія

На пострадянському просторі алкоголізм є дуже поширеним явищем, і багато цілих поколінь живуть у капкані залежності, навіть не усвідомлюючи свого тяжкого становища. Для тисяч сімей випивка є звичною справою, а запої – добре знайомим явищем. Напевно, не знайти людину, яка не знає, що таке запій, на своєму досвіді чи прикладі близьких людей. Загальна біда полягає в тому, що запійні періоди прийнято вважати чимось на кшталт «норми» і ніяк не боротися з цим. Насправді ж догляд у запій – чергова стадія алкоголізму, яка неминуче настає у всіх залежних від спиртного людей, якщо хворобу не лікувати. Тому що потяг до алкоголю проявляється фізично і психологічно, і хвора людина вже не в змозі самостійно відмовитися від вживання спиртного. Під дією алкоголю у нього порушується критичність мислення, спотворюється об’єктивна картина світу, розмиваються цінності, змінюються пріоритети – єдиним бажанням стає задоволення потреби випити, за будь-яку ціну і попри все. У такому стані людина може безперервно перебувати від 2-5 днів до кількох тижнів. Є лише три варіанти розвитку подальших подій при тривалому запої:

  • запійний хворий з тих чи інших причин виходить із цього стану, і прояви хвороби «ховаються» на деякий час;
  • зношений організм настільки отруєний продуктами розпаду алкоголю, що не може справитися самостійно, і людину госпіталізують;
  • через відсутність медичної допомоги або несвоєчасне звернення до лікарні настає летальний кінець.

Щодня сотні людей помирають внаслідок згубної пристрасті до алкоголю.

Єдина можливість зупинити прогресування залежності від алкоголю, що почалася, – своєчасне звернення за допомогою до професійного нарколога. Самостійно впоратися із цією хворобою неможливо. Тому не варто покладатися на випадок – без лікування алкоголізм, як і будь-яке інше захворювання, погіршуватиметься, і зрештою призведе до смерті.

Справжній та псевдозапой

У запійні стани впадають алкоголіки зі стажем, які протягом тривалого часу вживають спиртні напої. Але це не має прямого відношення до віку питущого, тому що від безконтрольного споживання спиртного, в тому числі слабоалкогольних, пивних напоїв, можна стати запійним п’яницею навіть підлітком.

Як настає запій?

Від великої кількості випитої напередодні до ранку людина відчуває сильні симптоми похмілля: біль голови, пульсація, запаморочення, блювання, сухість у роті, спрага тощо. При цьому єдиним «рятівним» заходом видається прийом ще однієї дози спиртного. Полегшення дійсно приходить, але триває всього 2-4 години. А потім настають ті самі ознаки важкого отруєння організму продуктами розпаду алкоголю. Людина знову намагається “вибити клин клином”. І повертається до того, з чого починала ранок.

В основі механізму запуску запою – психофізіологічні реакції, які може перервати лише нарколог за допомогою спеціальних медпрепаратів. Але є легший варіант запою, коли людина сама припиняє вживати спиртне на якийсь час, наприклад, до наступних вихідних.

Отже, стан безперервного вживання спиртного протягом кількох днів чи тижнів – і є запою. Але за ступенем тяжкості та терміну його перебігу розрізняють істинний та псевдозапій.

Псевдозапій

У легких випадках (за професійною термінологією, коли йдеться про «псевдозапій»), людина може розірвати замкнене коло під впливом зовнішніх факторів. Наприклад, з настанням вечора п’ятниці вона вирішує «розслабитися» за допомогою алкоголю, продовжує пити у суботу та неділю. А в понеділок, через те, що почалися трудові будні, вимушено перериває вживання алкоголю – до найближчої п’ятниці. А потім все повторюється спершу. Такі запої характерні для алкоголіків на першій-другій стадії захворювання. Зовнішні чинники – сімейні відносини, робота, соціальне становище тощо. – ще здатні грати роль «стопора» і повертати алкоголіка на якийсь час до нормального життя без спиртного.

Справжній запій

Це вже важкі та тривалі запої. Коли людина, наприклад, йде у відпустку, і святкування у зв’язку з цією приємною подією, що супроводжується рясним виливом, затягується на тиждень, а то й більше. У процесі вже не важливо, з ким, що і скільки вона п’є. У проміжках зазнає психічних і фізичних страждань, оскільки має фактично наркотичну залежність від алкоголю. Такі запої спостерігаються на другій-третій стадії захворювання. І часто припиняються або в наркологічному стаціонарі, або в морзі. Тому що зовнішні чинники вже не відіграють жодної ролі – достукатися до запійного алкоголіка неможливо, адже всі його думки спрямовані лише на пошук та прийом чергової дози алкоголю.

Загальне між псевдо- і істинними запоями полягає в наступному:

  • у ці періоди людина споживає спиртне безперервно;
  • втрачається контроль за кількістю випитого;
  • організм звикає до спиртного, блювотний захисний рефлекс пригнічений;
  • позбавлений чергової дози спиртного, алкоголік відчуває «ломку», страждаючи фізично та психологічно;
    хто п’є не визнає власну залежність, не може назвати себе алкоголіком.

Багато хто впевнений, що зізнатися самому собі у залежності чи назвати близького алкоголіком – ганебно, рівнозначно вироку. Але це зовсім негаразд! По-перше, визнати хворобу здатні лише сильні духом люди, що штовхає до наступного кроку – пошуку варіантів позбавлення залежності, звернення за медичною допомогою. По-друге, від алкоголізму страждають сотні тисяч людей – чоловіків, жінок і навіть підлітків – представники різних професій та всіх верств суспільства, і в цьому немає прояву безхарактерності чи малодушності, це хвороба, яка потребує професійної допомоги. І чим швидше поставлений діагноз і розпочато лікування, тим більше шансів на якнайшвидше повернення до нормального повноцінного життя – без гранчастої склянки. Причому лікування в сучасних приватних клініках здійснюється за ефективними методиками з гарантією результативності та, звичайно, на умовах повної анонімності.

А якщо ні, то при стійкому ігноруванні проблеми хвороба неминуче призведе до смерті хворого. Це не кажучи вже про руйнування його особистості, втрати сім’ї, роботи, соціальну деградацію.

Хочете допомогти собі та близьким – почніть із коректного виведення хворого із запою.

Що зазвичай роблять, щоб перервати запій, і чому це неправильно

Запої можу проходити по-сімейному ненудно: затяжні свята, спільна відпустка, веселі вихідні, вилазки на природу з друзями тощо. Історії про такі посиденьки переповідаються з посмішкою та теплими нотками ностальгії та неодмінним бажанням повторити. І привід обов’язково є. А незабаром і потреба у ньому зникає – ширма веселого відпочинку падає і алкоголізм проявляється як постійне побутове пияцтво. Переходячи з першої-другої на наступну стадію, йдучи спочатку в псевдо-, а потім і в справжні запої, людина перестає бачити в спиртному засоб, що веселить, а п’є вже для полегшення свого фізичного стану, який, як їй здається, погіршується без прийому нових доз алкоголю.

Запої у важких випадках – це повна втрата контролю з боку того, хто п’є над собою і тим, що відбувається. Це неминуче викривлення суб’єктивної картини світу, психози, зміна особистості алкоголіка, коли виявляються найгірші риси характеру, а потяг до спиртного настільки сильна, що людина готова піти навіть на злочин, щоб знову випити. Такі історії – це завжди сімейні драми та особисті трагедії, які нерідко стають надбанням громадськості у зведеннях кримінальних новин та поліцейських хронік.

Що зазвичай роблять, щоб перервати запій близької людини? Найпростіше і, здавалося б, логічне – позбавляють хворого алкоголю. На що здатний запійний алкоголік у такому разі? На що завгодно, щоб знову отримати свою дозу – межі допустимого або дуже розмиті, або вже геть-чисто стерті, людина себе не здатна контролювати і може завдати шкоди собі та оточуючим у спробах відновити доступ до спиртного. Крім того, вже після 3-4 днів безперервного вживання «міцних» напоїв організм знаходиться в стані сильної інтоксикації, і різка відмова може призвести до серйозного погіршення, аж до відмови органів або цілих систем. «Ломка» також завдає найсильніших фізичних і психологічних мук, що також підриває здоров’я хворого, тим більше якщо є хронічні або гострі захворювання.

У жодному разі не можна різко позбавляти запійного алкоголіка доступу до спиртних напоїв, щоб не завдати ще більшої шкоди.

Що потрібно робити, щоб перервати запій без наслідків

Єдино можливий і правильний спосіб вивести людину із запою – звернутися по допомогу до нарколога. Залежно від ситуації та індивідуальних особливостей організму хворого, лікар визначить можливість перервати запій вдома або виводити з цього стану в клініці. У кожному разі необхідний лікарський огляд, складання історії хвороби та персональний підбір дозування медикаментів.

Для виведення із запою лікар ставить крапельницю, дія якої спрямована на детоксикацію організму, відновлення нормальної роботи серця, печінки та нирок, а також нервової системи, зняття тривожності. Під впливом медикаментів хворий засинає до ранку. А після цього отримує медикаменти у таблетках, які блокують потяг до алкоголю на якийсь час. Для блокування тяги до спиртного терміном до 5 років застосовується такий спосіб як підшивка від алкоголізму, зокрема із застосуванням імпланту «Еспераль». Такі препарати викликають фізичне неприйняття спиртних напоїв, тому дуже ефективні та зберігають дію терміном від шести місяців до 3-5 років. Детальну інформацію та рекомендації щодо лікування алкоголізму нарколог надає, виходячи з особливостей організму у кожному конкретному випадку.

Не намагайтеся впливати на хворого вмовляннями та не витрачайте час на «народні» методи від алкоголізму – у цій боротьбі допоможе лише досвідчений лікар. Тому найкраще, що можна зробити під час запою – звернутися до нарколога негайно.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top