Хронічна анальна тріщина: причини, симптоми, лікування, профілактика

Якщо в калі з’явилися кров’яні згустки, а дефекація і сечовипускання супроводжуються болем, це привід для невідкладного візиту до проктолога. Цілком ймовірно, що ці тривожні ознаки свідчать про те, що в прямій кишці стався розрив слизової, і, якщо він не зажив самостійно, утворилася хронічна анальна тріщина. Лікування в таких ситуаціях направлено на зняття болю, надмірного стискання сфінктера і сприянню відновлення цілісності слизової в періанальній зоні.

Симптоми та лікування хронічної анальної тріщини

Першим проявом розриву слизової в кишці є кровотеча, поява слідів крові в калі, на туалетному папері, білизні. Такі розриви можуть траплятися у дітей, чоловіків і жінок по ряду внутрішніх і зовнішніх причин. Для лікування анальних тріщин, незалежно від віку і статі пацієнтів, потрібно пройти огляд у проктолога в клініці, усунути причини розриву і застосувати рекомендовані лікарем засоби для загоєння.

Причини виникнення і симптоми захворювання

Хронічні тріщини в задньому проході є однією з найпоширеніших причин звернень пацієнтів до проктологів. Причини недуги зводяться до того, що пацієнт тривалий час піддається впливу  факторів, що травмують тканини анального каналу. І, трапившись одного разу, розрив слизової просто не встигає зажити краї рани підіймаються над поверхнею, рана заглиблюється і збільшується, больовий синдром посилюється.

Фактори, що провокують формування хронічних тріщин

  • часті проноси та запори,
  • споживання малої кількості води та клітковини, через що формуються тверді калові маси, що травмують пряму кишку,
  • зловживання жирною і борошняною їжею, алкоголем, в тому числі й пивом,
  • наявність в анамнезі захворювань шлунково-кишкового тракту,
  • необережний анальний секс,
  • травмування періанальної зони,
  • діяльність, пов’язана з необхідністю довго сидіти на одному місці або постійно підіймати важкі речі.

Схильність до впливу таких факторів вимагає підвищеної уваги до свого здоров’я і самомоніторинг на наявність тривожних симптомів.

Симптоми хронічної тріщини заднього проходу

  • біль під час випорожнення і після дефекації,
  • криваві плями в калі та виділення,
  • відчуття здавлювання, напруги в періанальної області,
  • свербіж, печіння і будь-які інші прояви дискомфорту в анус,
  • проблеми з дефекацією, утруднене сечовипускання,
  • поява характерного горбка поза анального отвору, якщо тріщина розташована у нижнього краю прямої кишки.

Поява таких симптомів може свідчити й про інші проктологічні захворювання. Тому потрібно записатися на прийом в клініку і пройти повноцінне обстеження для встановлення точного діагнозу і початку лікування.

Хронічна анальна тріщина: лікування та профілактика

Після огляду у проктолога і додаткових досліджень (за необхідності) лікар призначає оптимальне лікування. Медикаментозна терапія призначається в легких випадках, коли хвороба виявлена ​​на початкових стадіях і для одужання достатньо консервативної терапії. Якщо тільки препаратів недостатньо проводиться операція, сьогодні це, як правило, малоінвазивне втручання, що триває 15-30 хвилин.

Лікування

Консервативна терапія і хірургічне втручання спрямовані на те, щоб швидше полегшити стан хворого і прискорити загоєння. Так, медпрепарати призначаються протизапальні, кровоспинні, загоювальні, анальгетики, спазмолітики, антисептики в різних формах, найбільш ефективні в конкретному випадку.

Оперативне втручання, малоінвазивне в тому числі застосовується, коли хронічне захворювання має різке і яскраве загострення, і пацієнт потребує негайного полегшення стану і зняття болю. Для цього, в першу чергу, домагаються зняття спазму сфінктера, наприклад, шляхом розсічення кільця. Також застосовується лікування ботулотоксином це введення через укол в спазмований м’яз нейротоксину, який блокує відчуття болю в ураженому місці та знімає спазм в лічені хвилини.

Профілактика

У процесі лікування і після нього слід дотримуватися дієти: вживати багаті клітковиною продукти, не їсти багато жирного, солоного і гострого, а також знизити кількість споживаного алкоголю. Також буде корисно ввести у свій розклад регулярні неважкі тренування, робити постійні розминки, якщо робота «сидяча». І уникати запорів і проносів, а також інших  травмонебезпечних факторів, що впливають на слизову прямої кишки.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top