Хронічний геморой: причини, симптоми, лікування, профілактика

Розширення кавернозних судин у прямій кишці через тривалий стаз призводить до появи внутрішніх та зовнішніх характерних горбків, які наповнені кров’ю. Ці вузли – гемороїдальні – поступово збільшуються з перебігом хвороби. Запалюються, кровоточать. Доставляють сильний біль та дискомфорт. У певні періоди, без належного лікування, хвороба перетворюється на хронічну стадію. Хронічний геморой лікування вимагає, як правило, паліативне, тобто спрямоване на покращення загального стану хворого, наскільки це можливо, та недопущення загострень. Назовсім позбутися геморою одними медикаментами при його хронічному перебігу, на жаль, неможливо. Якщо вже добре промацуються і тим паче випадають вузли, найкраще рішення – провести малоінвазивне видалення «шишок».

Симптоми, причини та лікування хронічного геморою

Хворі, яких турбують розширені та запалені гемороїдальні вузли, є основними пацієнтами проктологів. Зазвичай чоловіки та жінки не поспішають на прийом до лікаря за перших симптомів захворювання.

З одного боку, картина клінічних проявів зазвичай стерта: якщо хвороба не ускладнена, немає запалення та появи тромбів у вузлах, а тим більше якщо самі вузли ще не сформувалися, пацієнт не відчуває болю або серйозного дискомфорту.

З іншого боку, якщо є підозри на геморой, люди часом звертаються до «народних методів», сподіваючись вилікуватися самостійно та уникнути візиту до клініки.

Але і в першому, і в другому випадку відбувається те саме: невчасне звернення до лікаря посилює хворобу і затягує лікування. Тому що вилікувати хронічний геморой складніше і довше, ніж хвороба на перших стадіях.

Саме тому важливо бути дуже уважним до свого здоров’я, і ​​при перших виявлених відхиленнях від звичайного стану – негайно записуватися на прийом до проктологічного кабінету.

Симптоми

Як було зазначено, на перших стадіях геморой протікає майже безсимптомно. Однак все-таки можна диференціювати деякі ознаки, що вказують на необхідність пройти обстеження у проктолога у клініці.

  • поява сверблячки в області ануса,
  • відчуття печіння та поколювання після дефекації,
  • порушення випорожнення, не пов’язані зі зміною раціону,
  • болі при дефекації,
  • поява набряклості в області ануса,
  • поява крові в калі,
  • відчуття «стороннього тіла» у прямій кишці,
  • дискомфорт при тривалому сидінні, піднятті ваг.

Комплексне вивчення стану пацієнта, який виявив один, а тим більше кілька зазначених симптомів, допоможе своєчасно встановити діагноз і зробити призначення, як лікувати хронічний геморой. Це важливо ще й тому, що подібні ознаки можуть вказувати на наявність іншої патології, наприклад анальної тріщини, виразкового коліту, поліпів у кишечнику, новоутворень.

Причини хронічного геморою

Хвороба переходить у хронічну форму, якщо не була вчасно виявлена ​​та вилікована на початковій стадії. Застій крові та розширення судин прямої кишки, їх випинання та випадання відбувається через тривалу дію одного або кількох провокативних факторів:

  • важкі фізичні навантаження, підйом важких речей,
  • малорухливий спосіб життя, «сидяча» робота,
  • неправильне харчування: зловживання алкоголем, жирними та борошняними продуктами, мале вживання рідини, овочів та фруктів,
  • часті запори та проноси,
  • наявність інших проктологічних захворювань, системних запалень,
  • генетично обумовлена ​​недостатність стінок цих судин.

Дуже часто через затягування візиту до проктолога хвороба прогресує. Неминуче виникають загострення, які потім регулярно повторюються. Найправильніше рішення, яке приймає пацієнт після фіксації симптоматики, – це запис на прийом до проктолога для консультації та необхідного обстеження в умовах клініки.

Як лікувати хронічний геморой

Після того, як проктолог збере анамнез і проведе обстеження (для цього у ряді випадків задіяні також інструментальні, апаратні методи), він встановить діагноз та призначить лікування.

При лікуванні геморою в початковій стадії захворювання та млявої хронічної форми використовуються медикаменти, що сприяють нормалізації випорожнень, зняттю запалення, зміцненню стінок судин. Така підтримувальна терапія сприяє мінімізації ризику загострення хвороби. Якщо такого лікування недостатньо і хвороба переходить у гостру форму з яскраво вираженим запаленням і сильним больовим синдромом, рекомендується оперування небезпечних вузлів. Для цього проводиться або висічення «шишок» скальпелем або лазером, або застосовуються щадні методи, спрямовані на перекриття кровопостачання вузлів з їх подальшим природним усиханням і відмиранням.

Оптимальний спосіб позбутися геморою в кожному конкретному випадку може підібрати тільки досвідчений професіонал. Записатися на прийом до проктолога означає зробити перший крок до позбавлення від неприємної та небезпечної патології.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top