Гострий геморой: причини, симптоми, лікування, профілактика

Не вилікуваний геморой стає хронічним, а під впливом факторів, що провокують, – загострюється. Гострий геморой має яскраво виражені симптоми, і що вони сильніше виявляються, то вища ймовірність, що потрібно оперативне втручання.

Гострий геморой: симптоми

Як відомо, геморой у хронічній стадії може не доставляти хворому на суттєві незручності, часом він протікає майже безсимптомно. Проте ігнорувати захворювання у будь-якому разі нераціонально. Тому що, по-перше, чим швидше розпочати лікування геморою, тим швидше можна позбутися цієї проблеми назавжди консервативними методами. По-друге, без належної терапії захворювання загрожує розвитком ускладнень та рано чи пізно загострюється. Це призводить до різкого погіршення стану хворого. Він змушений кілька днів залишатися в спокої і дотримуватися постільного режиму. Або ж готуватися до операції – при гострому зовнішньому геморої лікування лише медикаментами може бути недостатньо.

Ознаки

Якщо виявлено хоча б одну ознаку загострення геморою, потрібно негайно звертатися до проктолога.

  1.  з’являються сильні болі, які не залежать від положення тіла та не пов’язані з дефекацією;
  2.  зона навколо анального отвору набухає, червоніє, стає щільнішою, болючішою, гарячішою на дотик;
  3.  у калі спостерігаються кров’яні згустки;
  4.  кров’яні виділення виникають незалежно від дефекації;
  5.  хворому важко спорожнити кишечник та сечовий міхур;
  6.  у пацієнта спостерігаються ознаки інтоксикації:
  • головний біль,
  • нудота,
  • слабкість,
  • запаморочення,
  • втрата апетиту,
  • гіпертермія.

Болі при гострому геморої не зняти анальгетиками! Не можна сподіватися, що гострий геморой пройде сам собою. Хвороба може дати серйозні ускладнення. Дізнайтеся, як лікувати гострий геморой, при перших симптомах – запишіться на прийом до проктолога або викличте проктолога додому.

Причини захворювання

Геморой вважається одним із найпоширеніших захворювань людини, і часто його пов’язують із прямоходінням. Але стверджувати, що поява цього захворювання неминуче у кожного чоловіка та жінки – помилкова. Насправді збільшенню гемороїдальних вузлів сприяє низка факторів. Наприклад, надмірні та часті фізичні навантаження, розбалансоване харчування, сидячий спосіб життя. Нерідко з’являються геморої при вагітності та пологах. Причинами загострення захворювання вважаються:

  • тромбоз судин, що забезпечують кров’ю гемороїдальний вузол,
  • утиск вузлів,
  • запалення гемороїдальних вузлів та/або навколишніх тканин,
  • розвиток, загострення інших проктологічних захворювань

Якщо вчасно не звернутися до лікаря, гемороїдальний вузол може луснути. В результаті тканини зазнають некротичних явищ, ймовірно розвиток гострого запалення та погіршення стану хворого.

Лікування гострого геморою

При гострому геморої, якщо лікування розпочато на ранніх стадіях, можна обійтися медикаментозною терапією та дієтою. Комплекс заходів спрямований на зниження тиску в області запалення, зняття самого запалення, зупинку кровотечі, усунення больового синдрому, відновлення нормального травлення та випорожнення, нормалізацію загального стану хворого.

Але дуже часто потрібно негайно позбутися вузла, що запалився.

Малоінвазивні способи

Це методи припинення кровопостачання гемороїдальних вузлів, які проводяться швидко, безболісно та безкровно, навіть амбулаторно.

Лігування

“Ніжка” вузла перетягується латексним кільцем.

Склеротерапія

У судини, які живлять вузол, вводиться склерозант, який блокує кровопостачання шишок.

Дезартеризація

Це ендоскопічна перев’язка артерій, які постачають вузли.

Операція

У випадках, коли неможливо застосувати малоінвазивний спосіб через занедбаність випадку або особливості здоров’я пацієнта, проводять операцію. Вузли січуться скальпелем. Також проводиться тромбектомія для видалення згустків із запаленого вузла.

Рекомендувати той чи інший спосіб лікування при загостренні геморою лікар може лише після проведення диференціальної діагностики.

Що робити, якщо у вас гострий геморой – профілактика

Найкраща профілактика загострення гемороїдальної хвороби – це боротьба з нею на ранніх стадіях. У такому разі лікарі зазвичай рекомендують пройти курс медикаментозного лікування та дотримуватися простих правил:

Дотримання дієти

Передбачається відмова від жирної та гострої їжі, зловживання алкоголем; включення в раціон достатньої кількості клітковини та рідини для нормалізації випорожнень.

Нормалізація фізичних навантажень

Відмова від «сидячого» способу життя та надмірних силових навантажень – фізичні вправи мають бути регулярними, але не втомливими та не пов’язаними з підняттям тяжкості.

Регулярність відвідувань туалету

Вироблення певного графіка допоможе налаштувати організм на індивідуальний ритм, у такому разі випорожнення кишечника відбуватимуться легко та без необхідності застосування проносного.

Народні методи для лікування гемороїв

Діючих «народних» засобів для лікування гострого чи хронічного геморою не існує! Самолікування тільки посилює хворобу і збільшує ймовірність операції. Надійний спосіб позбутися геморою – звернутися до проктолога при перших ознаках захворювання.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top