Зовнішній геморой: причини, симптоми, лікування, профілактика

Через часте підвищення внутрішньочеревного тиску, малої рухливості, а також під впливом травмуючих факторів кавернозні тільця в області прямої кишки розтягуються. Їхні стінки поступово втрачають свою еластичність, з’являються характерні вузлики, які згодом виступають за межі слизової прямої кишки. Поява таких «шишок» усередині прямої кишки – це розвиток внутрішнього геморою. Якщо вони виявляються поза анусом – це зовнішній геморой, лікування в такому випадку багато в чому залежатиме від того, на якій стадії виявлено захворювання. До речі, часто трапляється геморой змішаного типу.

Чим раніше звернутися до лікаря, тим швидше і простіше позбавитися геморою. Якщо візит до проктолога відкладатиметься, хвороба прогресуватиме, перейде в хронічну форму й ускладнюватиметься періодичними запаленнями. Геморой у гострій формі на пізніх стадіях майже без винятків видаляється шляхом операції. Коли вилікувати хронічний геморой на ранніх стадіях можна медикаментозно.

Причини та лікування зовнішнього геморою

Ця хвороба настільки поширена, що в середньому кожні троє з двадцяти чоловіків і жінок різного віку стикаються з нею. Немає нічого «соромного» у появі анальних «шишок» – з цією проблемою потрібно сміливо і негайно йти на прийом до проктолога, який після обстеження запропонує оптимальний спосіб, як вилікувати хронічний геморой та виключити фактори, що сприяють рецидиву захворювання.

Причини зовнішнього геморою 

Фактори, під впливом яких з’являються гемороїдальні вузли, можна умовно поділити на внутрішні та зовнішні.

Основні внутрішні чинники

  • вроджена особливість будови судин: їх стінки легше і швидше за звичайне піддаються розтягуванню і витончення;
  • системні запалення судинних стінок (васкуліт);
  • хвороби системи травлення, що супроводжуються: формуванням твердих калових мас, частими запорами та проносами та нерегулярними дефекаціями;
  • підвищений внутрішньочеревний тиск.

Основні зовнішні чинники

  • травми анальної області;
  • анальний секс;
  • частий підйом великих ваг;
  • тривалі перебування в положенні сидячи.

Ці та інші причини окремо та в сукупності сприяють розвитку недостатності венозних стінок в анальній ділянці, що призводить до появи «шишок» усередині та зовні прямої кишки.

Симптоматика

Зовнішній геморой визначається випаданням, утворенням зовнішніх вузлів. Але ще до їх явної пальпації можна диференціювати розвиток цього захворювання за ранніми ознаками. До цих ознак належать:

  • свербіж;
  • поколювання та печіння в області заднього проходу;
  • дискомфорт або біль під час дефекації та після;
  • утруднення дефекації;
  • відчуття напруги в анусі, почуття «стороннього тіла».

Поява таких ознак вже є приводом звернутися до клініки для обстеження щодо патологій вен прямої кишки.

Чим лікувати зовнішній геморой

Після діагностики лікар призначить ефективне лікування зовнішнього геморою – на ранніх стадіях захворювання допоможе медикаментозна терапія. Якщо вузли вже сформувалися, можуть час від часу кровоточити, защемлятися; в них можуть утворюватися тромби. Це небезпечні ситуації, які потребують лікарської допомоги.

Коли хвороба перетворюється на хронічну форму і трапляються загострення, може бути рекомендовано малоінвазивне видалення «шишок». Часто застосовується комплексний підхід.

Так, для лікування геморою з випадаючими зовнішніми вузлами зазвичай, залежно від симптоматики, загального стану хворого та особливостей організму, призначають не менше трьох препаратів різної дії:

  • болезаспокійливі;
  • кровоспинні;
  • протизапальні;
  • препарати, що зміцнюють стінки судин;
  • заспокійливі;
  • проносні засоби.

До медикаментозної терапії також додаються рекомендації дотримуватися постільного режиму на період одужання (купірування симптомів), рясне пиття та дотримання дієти, що щадить. Якщо хронічний зовнішній геморой загострюється, часто лікар рекомендує видалити «шишки».

Як лікувати зовнішній геморой у домашніх умовах

Препарати представлені в широкому асортименті та ціновому діапазоні, серед них є лінійка зовнішнього застосування: мазі, гелі, креми, які знімають набряклість та запалення, знеболюють та загоюють вузол. Їх зазвичай застосовують у домашніх умовах. Але тільки лікар може призначити хворому той чи інший медикамент – інакше самолікування може призвести до посилення симптоматики та загострення захворювання.

Лікування зовнішнього геморою народними засобами

На сьогодні немає «народних методів» боротьби з гемороєм з доведеною ефективністю. Застосування рецептів від геморою з Інтернету або використання саморобних мазей, настоянок, розтирок, відварів для ванн не позбавить хворого від «шишок». Але може або погіршити його стан, або сприяти прогресу захворювання через відтягнення звернення до клініки.

Втрачений час на початку лікування неможливо повернути! Не витрачайте свій найголовніший ресурс на пошуки дієвих народних засобів від геморою – їх просто немає. Найкраще, що ви можете зробити сьогодні – записатися на прийом до проктолога.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top