Запалення кишечника

Кишечник є однією з важливих частин травної системи. У ньому відбувається розщеплення білків і жирів до з’єднань, а також всмоктування поживних речовин. У кишечнику знаходяться мікроорганізми, які синтезують гуморальні фактори захисту і вітаміни групи В.

Оскільки в нашому організмі все взаємопов’язано, то запалення кишківника відбувається не саме по собі, а як патологія всього організму або деяких його органів. Залежно від того, де відбуваються запальні процеси, запалення може бути тотальним або локальним. Розповсюдженим є коліт, який захоплює товстий кишечник, і ентерит, який охоплює тонкий відділ.

ПРИЧИНИ ЗАПАЛЕННЯ В КИШЕЧНИКУ

Запалення кишківника можуть бути не тільки у дорослих, але й у дітей. Наприклад, лактозна недостатність. При цьому захворюванні організм не засвоює молочний цукор, тому в організмі утворюється зростання газоутворювальної та гнильної мікрофлори, що приводить до гострого ентероколіту. Тому таким немовлятам дають суміші, в яких немає молока.

Другою поширеною причиною запалення кишечника у дітей вважається дисбактеріоз. Він настає тоді, коли відсутні лакто-біфідобактерії, тому кишківник заселяється хвороботворними мікробами.

Ентерити і коліти у дорослих розвиваються різними шляхами. Це може бути й незаразна, й інфекційна природа.

При гастриті запалення часто поширюється спочатку дванадцятипалою кишкою, потім по всьому тонкому відділу кишечнику.

Погане просування харчових мас по кишківнику викликає таке захворювання, як копростаз. Воно виникає через заворіт кишок і відсутність перистальтики. У харчових масах хімусу, які застряють в кишечнику, швидко розмножуються протей, кишкова паличка і гнильна мікрофлора. Заворот кишок для людини є серйозною загрозою для життя, тому при перших же симптомах необхідно звернутися до лікаря.

Ентерит завжди виникає при інфекційному гепатиті.

Якщо тривалий час приймати такі ліки, як диклофенак, то можна також викликати в кишківнику локальні запальні процеси.

Ті, хто наважується схуднути за допомогою голодування, при цьому не дотримуючись елементарних правил, можуть в результаті голодування отримати ентерит через те, що виробляється травний сік, який починає негативно впливати на організм. Сік є, а переробляти нічого, в шлунку і кишечнику порожньо.

У товстому кишківнику в його слизовій оболонці з’являються виразки, які постійно кровоточать і не заживають, в результаті з’являється таке захворювання, як хронічний коліт.

Хвороба Крона також є причиною запалення кишечника. Взагалі, це захворювання вважається спадковим, але в його патогенезі завжди задіяні аутоімунні процеси. При захворюванні Крона уражається не тільки слизова оболонка, але також і шар кишківника, при цьому не тільки деякі частини, а й весь травний тракт. 

СИМПТОМИ

Клінічна картина запалення кишечника виражається яскраво. Діарея зі слизом, болі в животі, постійні хворобливі позиви до дефекації, підвищення температури, чорний колір калу упереміж з кров’ю все це ознаки запалення кишківника.

Хронічне запалення кишечника завжди проходить хвилеподібно, ремісії змінюються загостреннями. До всього вище перерахованого спостерігається і загальне погіршення стану самопочуття людини апатія, сонливість, млявість. Оскільки при запаленні порушується синтез вітамінів В, то може бути й порушення нервової системи, хвороби волосся і шкіри.

При хворобі Крона і хронічному виразковому коліті часто виникають і ураження шкіри, піодермії на руках і ногах, навіть в деяких випадках спостерігаються і гангрена кінцівок, які стають ще однією патологією, а зниження апетиту і неприємні відчуття після вживання їжі веде до того, що людина починає швидко худнути.

ЛІКУВАННЯ

Курс лікування після обстеження обов’язково призначає лікар, консультація проктолога необхідна в будь-якому випадку. При захворюванні травного тракту ні в якому разі не можна займатися самолікуванням, інакше можна отримати зворотний ефект і погіршити становище.

В інтенсивному лікуванні запалення необхідна дієта. Не можна вживати такі продукти, як смажена, солона, копчена їжа, деякі фрукти та овочі, всі продукти, які викликають секрецію травного соку і надають подразнюючу дію на слизову. Після установки діагнозу, лікарі рекомендують багато пити і голодування, правда, якщо воно можливе.

При загостренні захворювання прекрасний ефект дають адсорбенти, слизові та в’яжучі відвари. Кора дуба, насіння льону вважаються найкращими народними засобами в терапії. Можна також використовувати відвар ромашки, витяжку прополісу або настойку калгану. З медичних препаратів призначають ті, які знищують найпростіші мікроорганізми в кишечнику людини, а також пробіотики.

Такі захворювання, як хвороба Крона і виразковий коліт несуть явну загрозу для життя людини. Ці захворювання гальмують прогресію запальних процесів в кишківнику. При виразковому коліті та хворобі Крона необхідне оперативне втручання.

СИМПТОМИ ВИРАЗКОВОГО КОЛІТУ

Залежно від симптомів, виділяють кілька форм.

  • Виразковий проктит. Запалюється відділ кишечника, який найближче до ануса, тобто прямої кишки. Часто єдиною ознакою захворювання є кровотеча з прямої кишки. Часті позиви до дефекації та ректальні болі також є ознаками захворювання. Вважається найлегшою формою виразкового коліту.
  • Проктосигмоїдит. Поєднання запалень сигмоподібної та прямої кишок, спазми в животі, болі, помилкові позиви до дефекації.
  • Панколіт. Уражається вся товста кишка, яке супроводжується поносом. Супроводжується занадто швидким зменшенням маси тіла.
  • Лівий коліт. Симптоми: пронос, часто супроводжується кров’ю, спастичний біль в животі. Розповсюджується по ободовій і сигмоподібній кишці, які розташовані в черевній порожнині зверху зліва.
  • Блискавичний коліт. Дуже важка і рідкісна форма панколіта, яка становить загрозу для життя. Відбувається зневоднення організму, серйозний біль в області живота, пронос, що супроводжується кровотечею. Ця форма коліт небезпечна ще й тим, що організм, якщо не почати лікування, схильний до ускладнень. Можливий і токсичний мегаколон і розрив кишки.
  • Виразковий коліт нестабільний, загострення можуть чергуватися з періодами ремісії.

СИМПТОМИ ХВОРОБИ КРОНА

Хвороба Крона вражає різні відділи шлунково-кишкового тракту. Часто запалюється товста і клубова кишки. Запалення може залишити на стінках кишечника рубці. Саме захворювання може бути як легкої, так і важкої форми. Симптоми виникають без попередження, раптово, рідко поступово. До них відносяться:

  • Біль в животі, а також судоми. Стінки кишківника можуть збільшуватися, тобто здуватися або потовщуватись. Якщо рух їжі нормальний, то це може викликати судоми. Легкі форми дають невеликий дискомфорт, а важкі супроводжуються нудотою і блювотою.
  • Діарея. Кишкові судоми можу виникнути через те, що при хворобі Крона виділяється багато води та солі з тих відділів кишечника, які вражені хворобою. Товстий кишківник не справляється з кількістю води та настає діарея.
  • Кров в калових масах. При ураженні стінок кишечника хворобою, стінки можуть кровоточити, тому і з’являється кров в калі.
  • Поява виразок. Як при неспецифічному виразковому коліті, так і при хворобі Крона, з’являються невеликі виразки, які надалі утворюють велику виразку. До речі, вони можуть з’явитися і в роті.
  • Біль в животі впливають на апетит, який поступово знижується, що призводить до значної втрати ваги. Все тому, що запалення не дає можливості перетравлювати та засвоювати їжу.

Запалення кишківника є серйозною патологією, яка вимагає контролю фахівців і високоефективних лікувальних заходів.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top