Який метод операції вибрати при геморої?

Геморой – захворювання гемороїдальних вузлів, що виявляється:

  • їх патологічним збільшенням, або назовні (зовнішній геморой), або всередині анального каналу (внутрішній геморой), інколи ж – одночасно і там,й там (комбінований геморой);
  • періодичними кровотечами із вузлів;
  • їх випадання з анального каналу з частим запаленням.

Існує безліч способів лікування геморою. Починаючи з народних методів та консервативних методів із застосуванням таблетованих засобів, мазей, гелів, свічок, дієти. І закінчуючи малоінвазивними методиками та великими операціями.

Вибір методу лікування геморою залежить від стадії процесу та клінічного перебігу.

У статті пропонується звернути увагу на найбільш раціональний метод вибору при лікуванні геморою. З усім тим, ми рекомендуємо попередньо пацієнтам обговорити з проктологом та/або хірургом метод хірургічного втручання.

При порівняльному аналізі результатів лікування геморою протягом двох останніх десятиліть визначені як найменш ефективні методи гемороїдектомії по Whitehead, Parks і Lord, лазерна гемороїдектомія, а також метод кріовпливу на гемороїдальні вузли.

Малоінвазивні технології показані до застосування при І – ІІ стадіях геморою:

  • склеротерапія – при I стадії,
  • інфрачервона коагуляція – при І – ІІ стадії,
  • латексне лігування вузлів – при І-ІІІ стадіях захворювання.

Модифікації гемороїдектомій за Мілліган-Моргану повинні виконуватися при геморої IV стадії: перша модифікація НДІ проктології (гемороїдектомія зовні всередину з частковим ушиванням ран) – у неускладнених випадках, особливо при відсутності межі між внутрішніми та зовнішніми гемороїдальними вузлами. відновленням слизової оболонки анального каналу) – за наявності перифокальної запальної реакції, а також поєднанні геморою з анальною тріщиною або парапроктитом. Гемороїдопексія (операція Лонго) показана при геморої IV стадії, ускладненому пролапсом слизової оболонки нижньоампулярного відділу прямої кишки.

Таким чином, диференційований підхід до вибору оптимального методу хірургічного лікування геморою в залежності від форми та стадії захворювання, наявності запальних ускладнень та поєднаних форм патології (анальна тріщина, проктит, парапроктит, тромбоз гемороїдального вузла, нагноєння гемороїдального вузла та інші) дозволяє поліпшити результати лікування.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top