Які симптоми геморою у жінок?

Широко поширене помилкове переконання, що геморой – хвороба переважно чоловіча. Можливо, це пов’язано з тим, що більшість проктологів – саме представники “сильної статі”, а жінки просто соромляться ходити до лікарів, воліючи самолікуватися в домашніх умовах.

Все ж таки слід розуміти: у зв’язку з особливостями фізіології у жінки набагато вищий ризик стати жертвою цієї патології, ніж у чоловіка. Основна причина – проходження кожною жінкою репродуктивного циклу.

Вагітність неминуче тягне застійні явища в області малого таза, які, своєю чергою, збільшують навантаження на вени. Це призводить до деформації їх стінок. У результаті запалюються і поступово зростають гемороїдальні вузли. Ну а пологи (особливо ті, що протікають важко або довго тривають) довершують почате.

Одночасно в останні роки збільшується кількість жінок, що активно будують кар’єру. В основному жінки працюють в офісах або вибирають професії, пов’язані з тривалим перебуванням у вертикальному положенні, влаштовуючись перукарями, касирами, продавцями-консультантами, педагогами тощо. Прямим наслідком цього є порушення циркуляції крові в нижній частині тіла (про його взаємозв’язок з розвитком геморою вже говорилося вище).

Як вчасно розпізнати хворобу

Немає підстав говорити про те, що симптоми геморою у жінок є унікальними. Люди обох статей мають однакову будову прямої кишки, отже значно більшу роль грають індивідуальні фізіологічні особливості організму. Ось чому і клінічна картина виглядає схожим чином. До неї входять три основні ознаки:

  • свербіж навколо анального отвору;
  • неприємні відчуття під час дефекації;
  • кровотечі із заднього проходу.

Поки хвороба прогресує, клінічна картина стає дедалі різноманітнішою. Поступово пацієнтка починає відчувати, що у її прямій кишці є сторонній предмет, який можна навіть намацати.

Це свідчить, що гемороїдальні вузли досягли значного розміру. Наступний крок – їхнє випадання із заднього проходу. Спочатку воно має тимчасовий характер. Поступово вузли перестають самостійно вправлятися, отже, хвороба перетворюється на свою зовнішню форму.

Для неї характерний високий ризик різних ускладнень. Навіть не надто рясні, але часті кровотечі можуть призвести до анемії. Може розвинутись тромбоз. Хронічне запалення поступово поширюється на сусідні тканини, зумовлюючи утворення нориць. Велику загрозу здоров’ю також має утиск гемороїдальних вузлів анальним сфінктером.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top