Як викликати педіатра додому?

Народження дитини в сім’ї це справжнє свято, яке завжди супроводжується приємними клопотами, з’являється і багато нових турбот: необхідно подумати про правильне годування малюка (основні продукти харчування, вітаміни, мікроелементи, які обов’язково повинні бути присутніми в їжі), щеплення, масажі, загартовування, розпорядок дня (тривалість сну, прогулянок, час прийому їжі), фізичні вправи, гігієну квартири. Звичайно, дещо можуть підказати знайомі досвідчені батьки, родичі, але все-таки за порадою, що стосується здоров’я малюка краще звертатися до професіонала у своїй справі. Щоб забезпечити дитині правильний догляд, який особливо важливий в перший рік життя дитини, потрібно проконсультуватися з педіатром.

ХТО ТАКИЙ ПЕДІАТР?

Педіатр (дитячий лікар) це фахівець, який займається охороною здоров’я дитини, профілактикою, діагностикою та лікуванням різних хвороб з урахуванням віку малюка. Доктор навчить батьків розуміти свого малюка, розповість про всі особливості його організму, пояснить, як допомагати малюкові в залежності від спостережуваних симптомів, в тому числі поки лікар в дорозі.

Виходить, що педіатр це ще й свого роду психолог, який надає підтримку мамі й татові (особливо молодим, які не мають досвіду догляду за дитиною), навчає їх потрібних навичок. Педіатр на будинок це послуга, яку в Україні пропонують державні та приватні клініки. В сучасних умовах приватний лікар може приїхати до клієнта додому в будь-який зручний для нього час (заявку зазвичай потрібно залишити напередодні передбачуваного дня прийому або в цей день з ранку).

Ви можете звернутися до педіатра як за терміновою допомогою хворій дитині, так і для постійного спостереження її вдома, і в цьому випадку у вашого сина чи доньки (а може, і відразу декількох ваших дітей чи онуків) з’явиться особистий педіатр, який складе індивідуальний графік оглядів і вакцинацій малюка. З патронажним лікарем зазвичай укладається контракт.

При необхідності дітям роблять все потрібні аналізи (дослідження сечі, крові, в тому числі на рівень глюкози, біохімічний аналіз тощо) прямо вдома, у вас завжди буде можливість зателефонувати лікарю і викликати його додому, поставити будь-яке запитання про здоров’я вашої дитини за телефоном. Педіатр може запропонувати лікувальний або загальнозміцнювальний масаж маленькому пацієнтові, буде вести історію його розвитку, надавати батькам виписки за запитом, оформляти довідки та лікарняні листи. За потреби, доктор супроводить вас в клініці, в тому числі при госпіталізації малюка.

Особистий педіатр це ідеальний варіант для дитини в будь-якому віці. Тільки в перший місяць життя малюка необхідно оглянути на дому кілька разів! А за 18 років навіть здоровій дитині, швидше за все, доведеться звертатися до лікаря неодноразово для профілактичних оглядів, вакцинації, отримання довідок для навчальних установ, консультації тощо.

Огляди самих маленьких дітей часто проводяться в ігровій формі, щоб не налякати та не втомити малюка, відвернути його від неприємних відчуттів від уколів. Хороший лікар це майже член родини, він завжди підкаже правильний варіант розв’язання проблеми, вчасно направить до вузького спеціаліста кардіолога, невролога, хірурга та інших.

Один раз обравши педіатра, ви, швидше за все, будете працювати з ним упродовж довгих років. Доктор, що спостерігає пацієнта не один рік, добре знає особливості організму дитини, його реакцію на ліки та може дати більш ефективні поради по лікуванню, процедурам, харчуванню. Однак якщо є бажання можна завжди поміняти лікаря, якщо виникнуть розбіжності або з яких-небудь інших причин.

ПЕРЕВАГИ

Педіатр, який виїжджає додому, це освічений і, як правило, досвідчений фахівець, який любить дітей і працює з ними з перших днів їх життя і до настання повноліття. З однаковим успіхом він лікує захворювання і немовлят, і підлітків. До доктора можна звернутися з багатьох приводів: підвищення температури тіла у дитини, набряки та висип на шкірі, занепокоєння, блювота, проблеми зі сном, болі, швидка стомлюваність, кашель, алергія на щеплення, розлади стільця тощо.

Не варто відтерміновувати дзвінок лікарю як то кажуть, краще перестрахуватися, ніж пізніше шкодувати про свою нерішучість. Своєчасне звернення до фахівця прискорить одужання малюка і дозволить уникнути ускладнень. Терміновий виклик педіатра додому буде необхідний і в тому випадку, якщо раптом поставлене щеплення дасть побічні ефекти. Доктор зможе полегшити стан дитини, проконсультує батьків і при необхідності порекомендує госпіталізацію.

У чому ж переваги виклику педіатра додому?

Часто діти бояться медиків і не люблять походи по лікарнях, їх стомлює довгий шлях до клініки, черги. Якщо ж лікар буде відвідувати дитину вдома, страх перестане виникати, малюк звикне до того, що завжди приходить один і той же доброзичливий і привітний чоловік у білому халаті. Вся увага в домашніх умовах, на відміну від лікарні, буде приділена вашій дитині, бесіди, огляд і маніпуляції будуть проходити без поспіху і максимально делікатно, що не завжди можливо в установах охорони здоров’я, при постійному великому потоці відвідувачів. Крім того, організм хворої дитини ослаблений, і по дорозі в клініку або під час очікування в черзі малюк може підхопити інфекцію.

Відзначимо й те, що сучасні батьки, іноді зайняті на кількох роботах, не встигають ходити з дитиною по поліклініках. У цьому випадку тільки й залишається звернутися до послуги виклику педіатра додому, лікар зможе приїхати навіть увечері, якщо у вас не виходить прийняти його в інший час.

Трапляється, що дитина захворює у вихідні чи свята, коли «звичайні» поліклініки не працюють або до лікаря не вдається додзвонитися тут ніяк не обійтися без виклику педіатра додому. Ще одна перевага відвідувань призначать рівно стільки, скільки потрібно, і вони будуть оптимальними за тривалістю. Жодної хвилини вашого дорогоцінного часу і часу дитини не буде витрачено даремно. Вас не будуть змушувати щось робити, нав’язувати препарати. В порядку будуть і всі документи, письмові висновки та результати аналізів, жоден папірчик не загубиться, як це буває у дільничного лікаря.

Зараз вже, в цілях оптимізації державних витрат на медичну систему, навіть поширюється думка про те, що потрібно заборонити звичайний виклик педіатрів додому, тому що часто вони приїжджають до дитини без спеціального обладнання і не можуть надати всю необхідну допомогу. Лікарю доводиться все одно відправляти дитину в поліклініку або призначати йому більше ліків, ніж потрібно. З приватним педіатром, що викликається додому, такої ситуації не відбудеться: він приїде підготовлений, з необхідним набором приладів і ліків, успішно проведе діагностику і випише оптимальний набір препаратів.

Розцінки на прийом приватного педіатра цілком прийнятні, а скільки часу і нервів ви заощадите! Пам’ятайте, що не слід займатися самолікуванням, це загрожує неприємними наслідками для здоров’я малюка. Тим більше народна медицина не всесильна, а іноді навіть шкідлива. Багато педіатрів, які виїжджають додому, працюють без вихідних не соромтеся звертатися до них при першій необхідності. Пам’ятайте, що здоров’я вашої дитини безцінне.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top