Як обрати педіатра для дитини: 7 ознак гарного дитячого лікаря

Переоцінити важливість вибору сімейного та дитячого лікаря складно. Адже ці фахівці перші стоять на варті здоров’я ваших малюків та всієї родини! Від того, наскільки якісно і своєчасно надається допомога, проводяться профілактичні огляди, консультування на цьому рівні, багато в чому залежить, наскільки серйозними будуть наслідки захворювань, чи не перейдуть вони в хронічний стан або дадуть серйозні ускладнення. Діти завжди повинні отримувати тільки якісне медичне обслуговування у кращих лікарів, тому для їхнього здоров’я важлива не тільки консультація у педіатра в клініці, але і можливість цілодобового виклику дитячого лікаря додому. Професійний лікар-педіатр піклується про якнайшвидше одужання своїх маленьких пацієнтів, а відмінний педіатр намагається, щоб вони не хворіли!

А ви замислювалися про те, наскільки хороший ваш дитячий лікар? Або, може, ви цікавитеся питанням, як вибрати дитячого лікаря? Знайти відповіді допоможе наш міні-тест, який як лакмус покаже, чи варто довіряти найцінніше здоров’я ваших дітей наявному лікарю або варто підшукати нового педіатра, і як це зробити, орієнтуючись на підказки з тесту.

Дайте відповідь на 7 питань, щоб дізнатися всю правду про лікаря-педіатра:

  1. На його столі панує «творчий безлад», а сам він часом виглядає неохайно?
  2. Його можна назвати консерватором за прихильність «перевіреним поколіннями» методам лікування?
  3. Але при цьому він може наполегливо прописувати ті чи інші модні ліки, не пропонуючи альтернативи?
  4. Вашій дитині нерідко ставився діагноз «на око»: без аналізів, повноцінного огляду, можливо, навіть за телефоном?
  5. Вам доводилося хоча б один раз «вибивати» або випрошувати напрямок до вузькопрофільного лікаря?
  6. Ваш лікар зазвичай небагатослівний і дуже цінує свій час, щоб витрачати його на докладне спілкування про здоров’я вашої дитини?
  7. При словах про доктора або лікарню діти нервують і вередують?

Якщо на всі або більшість цих питань вийшли позитивні відповіді міняйте дитячого лікаря якомога швидше! І ось чому.

  1. Чистота запорука здоров’я, порядок перш за все

Це не тільки про милого пінгвіна зі старого мультика. Якщо у вас надійний класний педіатр, саме його образ з’явиться перед очі при згадці цієї фрази. Тому що гарний лікар а вже тим більше дитячий еталон охайності, чистоти та зібраності. Ви ніколи не знайдете його за обідом на робочому місці. Ніколи не побачите мотлоху і паперових завалів на столі. А щоб у нього загубилася картка, взагалі неможливо уявити! На виклик дитячий лікар вдома також працює в білому халаті; увійшовши в приміщення, він неодмінно взує бахіли, вимиє руки. Якщо ваш нинішній доктор поводиться інакше, біжіть від нього негайно! Хіба можна довіряти здоров’я малюка нечупарі? Недоглянуті руки, плями на одязі, брудне волосся, в цілому не цілком здоровий вигляд видає людину неорганізовану і байдужу до власної гігієни та здоров’я. Навряд чи до здоров’я вашого малюка ставлення буде протилежним.

  1. Актуальні знання, сучасні практики

Хороший лікар лікар за покликанням. Це означає, що він всім серцем і душею в професії. Поглинений подіями у своїй сфері. Постійно вчиться і підвищує кваліфікацію. Ніколи не перестає цікавитися відкриттями, фармацевтичними новинками та свіжими методиками в діагностиці, профілактиці та лікуванні різних захворювань. Адже педіатр, як і сімейний лікар, терапевт доктор широкого профілю. Тобто він повинен мати достатні знання в самих різних сферах медицини, щоб вміти визначати хвороби та призначати коректне ефективне лікування не тільки при застуді. Він, звичайно, не буде ставити на своїх пацієнтах експерименти, призначаючи ліки, які тільки вийшли на ринок і, можливо, ще не мають повної картини ефективності та побічних реакцій. Але і не буде при кожному чханні прописувати антибіотики або противірусні «фуфломіціни». Якщо ваш лікар, з чим до нього не прийди, в основному виписує завжди одне і те ж, задумайтеся, а чи варто до нього взагалі ходити?

  1. Лікування, а не продажі

На головному місці хорошого педіатра здоров’я його маленьких підопічних. Але ні в якому разі не реклама і продаж препаратів якоїсь певної фармакологічної компанії. Кесарю кесареве, як то кажуть. Справжній лікар лікує, а не «впарює» ліки. І не шкодуйте таких «підприємців» в білих халатах, не вірте скаргами на низькі зарплати! Хороший спеціаліст завжди затребуваний, а значить, без заробітку не залишиться. А ось поганий буде «викручуватися», в тому числі шляхом виписування непотрібних дитині ліків, коштом його здоров’я. Якщо ви пригадали хоч один випадок нав’язливої рекомендації або призначення того чи іншого засобу, без якого можна було обійтися, негайно міняйте цього «крамаря» на справжнього лікаря.

  1. Хороший лікар = відповідальний діагност

Навіть найкращий лікар не має екстрасенсорних здібностей і не буде брати на себе відповідальність за визначення хвороби по фото, голосу, опису симптомів в електронному листі або через телефон. Прийом в клініці або виклик додому обов’язково включає ретельний огляд пацієнта, за необхідності з аналізами та додатковими обстеженнями. Точність диференціальної діагностики запорука успішного і швидкого лікування. І вона часто залежить від дрібниць, на які непрофесіонал не зверне уваги, чи просто не зможе розпізнати чи відрізнити від якихось реакцій організму, які розвиваються в рамках норми. Якщо ваш лікар вважає і робить інакше, зверніться до справжніх професіоналів.

  1. Широкий профіль не дорівнює всезнання

Знову ж таки, яким би розумним, досвідченим і далекоглядним не був би сімейний лікар, педіатр, в інших випадках йому не обійтися без допомоги вузькопрофільного фахівця. Істинний лікар не нехтує думкою колег, довіряє їм. І радить звернутися до лікарів вузької спеціалізації, якщо сумнівається в діагнозі або не володіє настільки глибокими знаннями в тій чи іншій області. У хорошого педіатра на першому місці пацієнт, а не власна зарозумілість. Якщо ваш лікар говорить, що «йому видніше», постарайтеся, щоб крайній візит до нього став все ж таки останнім.

  1. Детальність у відповідях + активне слухання

Класний дитячий лікар це той, хто починає прийом зі слів: «На що скаржимося?», І адресовані вони самому малюкові (якщо він вже може говорити, звичайно). Лікар терпляче вислухає, що саме і як непокоїть дитину. Поцікавиться у дорослого, коли та з чого почалося нездужання, що його супроводжувало, як при цьому дитина себе поводила, що і як їла, які препарати йому вже встигли дати до приходу до лікаря, яку допомогу і як надавали … І таких навідних запитань буде чимало ! Лікар обов’язково перегорне сторінки картки, щоб оновити в пам’яті анамнез малюка (так, він же обов’язково пам’ятає всіх-всіх своїх пацієнтів, як і чим вони хворіли до цього, як лікувалися, на що у них алергія, непереносність!). І точно так само хороший лікар докладно відповість на всі ваші запитання про стан дитини, причини хвороби, призначене лікування тощо. В останній прийом дасть чіткі рекомендації щодо профілактики захворювання надалі. Такий лікар не скупиться на слово, адже воно, врешті-решт, теж лікує! А ось буркунам, які звикли до односкладових питань-відповідей, мало довіри: пацієнт не розуміє, що з ним відбувається, чому його лікують саме так, не може отримати роз’яснень … Зрештою приходиш до висновку, що твоє здоров’я цієї людини взагалі до лампочки, раз він навіть говорити про це не бажає.

  1. Уміння завоювати довіру і прихильність дітей

Працювати в педіатрії та не любити дітей неможливо. Але деяким все-таки вдається. Якщо ваш лікар один з таких унікумів, ви будете завжди чути дитячий крик з кабінету, зі здриганням чекаючи своєї черги. Вам доведеться з допомогою психологічних маніпуляцій вести свою дитину в лікарню, тому що з доброї волі вона ні за що не повернеться до людини в білому халаті. Та й вигляд самого білого халата буде на психосоматичному рівні ще довгі роки «відбиватися» прискореним серцебиттям, підвищеним тиском і пітливістю. Цього ви хочете для свого малюка ?! Тоді будете максимально педантичні у виборі лікаря: довіряйте тільки професіоналам! Які вміють знаходити спільну мову з дітьми, розмовляють з ними спокійно і терпляче, уважно їх слухають, а будь-які маніпуляції проводять з максимальною обережністю і по можливості безболісно.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top