Виклик кардіолога додому – що треба знати?

Медицина стає все більш мобільною: записатися на прийом можна телефоном або на сайті клініки, і зовсім не обов’язково тупотіти в медустанову, щоб пройти огляд або отримати професійну консультацію – лікаря можна запросити до себе, причому не лише лікаря загального профілю, а й вузькоспеціалізованого лікаря. Наприклад, сьогодні без проблем можна викликати кардіолога додому в Києві чи інших великих містах, де є приватні медклініки. Коштують такі послуги відносно недорого, і вже затребувані по всій країні.

Навіщо викликати кардіологів

Як і в клініці, вдома у пацієнта лікар зможе провести загальний огляд, зібрати анамнез і навіть провести необхідне обстеження, наприклад, зняти електрокардіограму (ЕКГ). Це дуже зручно для пацієнта і навіть вигідно:

  • не витрачається час на дорогу до клініки та назад;
  • при плановому огляді можна вибрати час та дату, зручні для пацієнта;
  • при гострих станах здійснюється екстрений виклик – лікар приїжджає в найкоротші терміни і одразу надає всю можливу необхідну допомогу;
  • пацієнт не ризикує своїм здоров’ям та самопочуттям у дорозі, він очікує лікаря в комфортних домашніх умовах, що особливо важливо для маленьких дітей, людей похилого віку, з ослабленим здоров’ям після перенесених операцій;
  • за рівнем і якістю обслуговування вдома нічим не відрізняється від сервісу в клініці, хіба що для проходження додаткового обстеження (наприклад, УЗД) іноді доводиться їхати до медичного закладу, але це відбувається нечасто, і такий візит теж можна запланувати на зручний час.

При термінових викликах додому кардіологи ще до госпіталізації пацієнта надають професійну допомогу при загрозливих станах, коли рахунок йде на хвилини і зволікання або помилка вартує життя:

  • інфаркти;
  • гостра серцева недостатність;
  • гіпертонічний криз;
  • стрибок чи різке зниження тиску.

Щоб безпомилково визначити причину та ступінь критичності стану хворого, лікар користується сучасним переносним обладнанням та тест-системами. Цей арсенал дозволяє діагностувати захворювання навіть у домашніх умовах. А медикаменти першої необхідності, які також обов’язково є в наявності у кардіолога на виїзді, дають можливість підтримати роботу систем забезпечення життя, розпочати терапію ще до прибуття у відділення (а часом навіть запобігти відправленню пацієнта до стаціонару). Якщо пацієнт потребує госпіталізації, лікар супроводжує його та передасть «з рук в руки» спеціалісту у приймальному відділенні, грамотно пояснить те, що відбувається з медичної точки зору. А якщо госпіталізація не потрібна – дасть рекомендації щодо лікування та профілактики захворювання, при необхідності призначить додаткові обстеження та рекомендує дату для подальшої зустрічі з лікарем.

Добре, коли у людини з хронічними захворюваннями серцево-судинної системи або кардіологічною патологією є лікар, якому вона довіряє, якій добре знає історію її хвороби й протягом тривалого часу спостерігає цього пацієнта. У такому разі виклик цього ж кардіолога додому стає однією з додаткових можливостей для своєчасного контролю та корекції стану здоров’я хворого без виїзду до клініки.

 

Кардіозахворювання – головна причина смерті в Україні

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, серцево-судинні захворювання (ССЗ) стають причиною кожного третього випадку смертей у світі. В Україні статистика ще сумніша:

  • близько 40 тис. інфарктів на рік – у середньому, по одному кожні 15 хвилин;
  • 2/3 смертей країни викликані ССЗ;
  • друге місце у світі за кількістю смертей через ССЗ.

При цьому, за статистикою, жінки в Україні вмирають внаслідок захворювань судин та серця частіше, ніж чоловіки. Це з гормональною перебудовою, яку переживає жіночий організм під час менопаузи. Через падіння рівня жіночих гормонів страждають клітини-мішені, якими також є клітини судин. В результаті швидко розвиваються атеросклеротичні процеси; прохідність судин знижується; серцю важче перекачувати кров, і м’яз швидше зношується. Звичайно, представлена ​​картина – широкими мазками, але спрощено відображає патологічні процеси, що відбуваються в організмі жінки без належної гормонотерапії та під впливом інших факторів, що провокують. До таких факторів ризику відносять:

  • надмірна маса (кожна четверта українка має зайву вагу);
  • неправильне харчування (вживання напівфабрикатів; захоплення смаженим, жирним, борошняним – такі страви властиві українській національній кухні);
  • малорухливий спосіб життя;
  • стреси, перевтома, недостатній сон та відпочинок;
  • зловживання алкоголем;
  • тютюнопаління.

Крім того, вплив мають такі захворювання, як порушення ліпідного обміну, цукровий діабет, підвищений тиск. Одним із «повідомлень» організму про початок проблем із серцем та судинами є такі, на перший погляд, безпечні ознаки, коли людина:

  • стає «метеозалежний», відчуває головний біль, запаморочення, нудоту і загальну слабкість при зміні погоди;
  • відчуває задишку при піднятті сходами вище семи сходинок;
  • часто і без зовнішніх причин відчуває холод і оніміння у ступнях, кінчиках пальцях рук;
  • відчуває відчуття тяжкості, печіння та розпирання в ногах після тривалого сидіння чи стояння;
  • при різких змінах положення тіла, нахил відчуває легке запаморочення, потемніння в очах.

Будь-який з перерахованих вище симптомів свідчить про розвиток ССЗ. Це може статися з кожним, тим більше, що такі хвороби «помолодшали», і в Україні реєструються випадки інфаркту міокарда навіть у пацієнтів віком 16 років. Щороку в середньому 4 млн європейців помирають через інфаркт міокарда.

Здоровим людям бажано б раз на рік проходити огляд у кардіолога для профілактики, який, до речі, сьогодні можна провести разом з ЕКГ вдома у пацієнта.

Як підготуватися до візиту кардіолога додому

Приїхавши до пацієнта додому, лікар вимиє руки перед оглядом – потрібно приготувати все необхідне для цього, зокрема, подбати, щоб на нього чекав свіжий рушник. Крім того, якщо картка зберігається вдома, потрібно її дістати з «затишного містечка» – вона має бути під рукою, щоб лікар міг ознайомитися з історією хвороби та зробити свої записи. Приготуйтеся відповідати на запитання лікаря, який обов’язково запитає, як давно і з чого саме почалося нездужання, які відчуття ви відчували при цьому і як почуваєтеся зараз; чи були подібні випадки раніше, якщо так, то коли саме та яку медичну допомогу ви отримували тощо. Крім того, лікар поцікавиться про ваш спосіб життя, харчування та відпочинок – не дивуйтесь, це не втручання в особисте життя, а можливість отримати повнішу картину про стан вашого здоров’я. Після того, як лікар збере аналіз, проведе загальний та спеціальний огляд. Тому потрібно одягнутися так, щоб за потреби можна було швидко зняти одяг до пояса. Це, наприклад, знадобиться, щоб лікар послухав через стетоскоп чи зробив кардіограму.

Якщо ви викликаєте лікаря для близької людини, підготуйте його до візиту лікаря не тільки фізично, а й морально, щоб пацієнт не відчував непотрібного стресу. Це дуже важливо для людей старшого віку та найменших пацієнтів.

В екстрених випадках при виклику лікаря потрібно обов’язково повідомити, що сталося з хворим, у якому він зараз може і виконати всі рекомендації, які дасть медик телефоном, поки лікар їде на виклик. Постарайтеся зробити все можливе, щоб людина залишалась у свідомості, але без необхідності не змінюйте її положення тіла, не намагайтеся надавати реанімаційну допомогу, якщо ваші пізнання у цій сфері закінчуються на рівні перегляду серіалів типу «Доктор Гаус» – невмілі дії можуть лише погіршити стан хворого.

Чому краще викликати кардіолога, ніж швидку

  1.  Їхати обидві машини будуть, як мінімум, однаково, але – без тіні сарказму – фактично приватна клініка більш зацікавлена ​​застати пацієнта в живих та подбати про його здоров’я. Для лікаря та медклініки смерть пацієнта у таких випадках – сильні репутаційні ризики та недоотриманий прибуток. А для звичайної «невідкладної допомоги» – просто статистика;
  2.  Приїхавши на місце лікар «швидкої» просто надасть необхідну першу допомогу, у найкращому разі – виміряє тиск і постарається ретируватися якомога оперативніше з напуттям про якнайшвидший візит у поліклініку до кардіолога. А от якщо кардіолог приїжджає відразу сам, то й йти до нього не потрібно: лікар не просто надасть першу допомогу, але ще й проведе необхідну діагностику, поміряє тиск, зробить ЕКГ, щоб виявити проблему зі здоров’ям пацієнта доступними на виїзді засобами, і якщо їх буде достатньо, поставить діагноз без додаткових обстежень та призначить лікування;
  3.  Якщо викликаєте «свого» лікаря-кардіолога, який напам’ять знає історію хвороби пацієнта, ви позбавляєте себе витрати дорогоцінного часу на роз’яснення всіх нюансів незнайомому лікарю, волею випадку опинився на цьому викликі;
  4.  Ви отримуєте кваліфіковану допомогу від дипломованого лікаря, який заслуговує на довіру. А у звичайній «невідкладні» сьогодні працюють парамедики із середньою медичною освітою, які не мають права навіть ставити діагноз, але навчені надання екстреної допомоги.

З «мінусів» виклику кардіолога додому – це послуга платна, тоді як екстрена допомога в Україні поки що надається безплатно. Однак вибір, звичайно, за пацієнтом: економити чи гарантовано отримати професійну лікарську допомогу та увагу у будь-який час та день тижня.

Поділитися

 
Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top