Виклик ЕКГ додому – що треба знати?

Сучасна медицина пропонує дедалі досконаліші методи обстеження. Але при цьому проведення електрокардіограми, або як скорочено називають цей спосіб зняття показників роботи серця ЕКГ, досі залишається однією з найточніших діагностичних процедур. Зручно, що сьогодні не обов’язково вирушати до медичного центру, щоб пройти таке обстеження. Тому що приватні клініки пропонують таку послугу, як електрокардіограма вдома. І, попри найширший вибір діагностичних методів, ЕКГ, як і раніше, залишається однією з найбільш потрібних послуг.

Чому ЕКГ не втрачає актуальності

Сьогодні навряд чи когось здивуєш ЕКГ – із цим способом визначити, як працює серце, знайомі навіть діти. Ще б пак, адже він абсолютно нешкідливий і не має протипоказань, так що таку діагностику з легкістю проводять навіть немовлятам при необхідності.

А набула такого широкого поширення у всьому світі ця методика відносно недавно. Та й самої електрокардіографії – менш як 100 років. Наприкінці XIX століття, на хвилі захопленості наукових кіл дослідами зі струмом, було виявлено, що і людське серце має дивовижну здатність продукувати електрику. Нідерландський фізіолог Віллем Ендховен вирішив використати нове знання з практичною метою – для діагностики роботи серця. Для цього сам сконструював перший кардіограф на початку XX ст. І навіть був вшанований Нобелівською премією за свої дослідження.

Як і все геніальне, винахід Ендховена був простим. І до сьогодні зазнало нечисленних змін, які все-таки майже не позначилися на суті методики. А вона полягає в наступному:

  • на різні ділянки тіла обстежуваного наносять спеціальний гель (сьогодні він замінює просочені рідиною серветки, що раніше використовувалися для кращої передачі електричних сигналів);
  • на підготовлені ділянки накладаються електроди;
  • по електродах в кардіограф передаються електросигнали, що виходять від серця;
  • кардіограф реєструє їх і виводить на паперову стрічку (цікаво, що в перших приладах замість термопаперу використовувалася фотоплівка, а пізніше – чорнило).

Сучасна техніка такого роду оснащується спеціальними фільтрами, які дають можливість отримати чіткіший сигнал, що збільшує якість діагностики. Апарати останніх поколінь також зберігають електронну копію кардіограми, що дуже зручно для клінік, де ведеться електронна картотека, і пацієнтам немає потреби носитися з пухким пошарпаним «томиком» зі своєю медичною історією за довгі роки.

Сьогодні також є досить легкі та компактні переносні пристрої, які використовують, коли відбувається консультація кардіолога вдома у пацієнта. Вони зовсім не поступаються точності та швидкості проведення процедури стаціонарним. Тому набули широкого поширення не лише серед приватних клінік, а й навіть комунальних закладів охорони здоров’я.

Метод зняття електричних сигналів, що показують роботу різних ділянок серця, простий, швидкий та точний. Ось чому він близько сотри років залишається на озброєнні терапевтів та кардіологів і дозволяє діагностувати відхилення у роботі серця у дітей та дорослих.

Коли потрібна ЕКГ

Цей простий метод насправді дає можливість виявити цілий спектр захворювань, які дають себе знати через порушення нормальної ритміки та інтенсивності серцевих скорочень і розслаблень. За допомогою ЕКГ виявляють:

  • гіпертрофію – патологічне збільшення стінки – лівого шлуночка;
  • пошкодження міокарда – гостре та хронічне (наприклад, утруднене кровопостачання або закупорку артерій з відмиранням уражених тканин);
  • ішемічну хворобу (порушення кровотоку в серцевому м’язі);
  • порушення серцевого ритму (коли серце «пропускає» удари – аритмія – або, навпаки, здійснює зайві скорочення – екстрасистолія);
  • блокаду серця (небезпечний стан, який без лікування може призвести до втрати свідомості, судом та смерті);
  • електролітний дисбаланс (приводить до нападів, слабкості, нервозності; одна з ознак – порушене серцебиття).

Завдяки цьому способу виявляють позасерцеві захворювання, пов’язані з порушенням роботи великих судин. Наприклад, кардіограма може показати наявність тромбів у легеневій артерії та її відгалуженнях. Або, наприклад, виявляють проблеми в бронхолегеневій системі, оскільки порушення в постачанні киснем негативно позначаються на роботі серця.

Найчастіше пацієнт не має жодного уявлення, чому його стан погіршився, але вже після ЕКГ лікар може побачити картину в цілому та призначити ефективне лікування, щоб якнайшвидше повернути людину до нормального здорового життя.

Тому сміливо викликайте лікаря з електрокардіографом додому, якщо є хоча б один із перерахованих симптомів:

  • тяжкість чи тиск у грудях;
  • відчуття печіння в ділянці лопаток, під грудиною;
  • оніміння пальців, долонь, болі, що тягнуть, що віддають у ключицю, лопатку, шию;
  • почуття, ніби серце “колотиться”, “вистрибує” з грудей;
  • слабкий пульс, здається, наче серце завмирає;
  • задишка, потемніння в очах, слабкість, запаморочення;
  • почервоніння чи збліднення обличчя, тремор рук, шум у вухах, нудота.

Всі ці ознаки вказують на різні захворювання та патології, пов’язані із серцево-судинною системою. Але тільки досвідчений лікар, озброївшись кардіографом, зможе поставити точний діагноз (при необхідності призначивши додаткові аналізи та обстеження) та призначити потрібне лікування. Важливо, що зняти кардіограму терапевт чи кардіолог може вдома у пацієнта, тому, коли зовсім погано, нема потреби самому їхати на премію до лікаря, щоб пройти таке обстеження.

І ще важливо, викликаючи лікаря додому або готуючись до ЕКГ у клініці, повідомити лікаря про хронічні захворювання, які також можуть відбиватися на показаннях кардіограми. До таких відносяться, наприклад, цукровий діабет та ревматизм.

Не буде «зловживанням», якщо ЕКГ вдома вирішить пройти пацієнт не через погіршення загального стану здоров’я чи особисті підозри про те, що щось не гаразд із серцем, а для профілактики, що особливо актуально для чоловіків та жінок після 40 років (навіть не мали раніше скарг на серцеве здоров’я – на жаль, високий рівень стресу і не найкраща екологія дають про себе знати розбалансуванням здоров’я вже на п’ятому десятку, а то й набагато раніше).

Крім того, кардіограму роблять до та після операцій, а також після перенесених тяжких захворювань, які потенційно можуть позначитися на погіршенні роботи серця.

Чи потрібно якось готуватись до зняття ЕКГ?

Насправді простота проведення цього способу діагностики не передбачає якоїсь особливої ​​підготовки з боку пацієнта. На відміну від багатьох інших методів обстеження, які передбачають завчасну відмову від їжі, випорожнення кишечника та сечового міхура, іншої специфічної підготовки, для зняття кардіограми нічого подібного не потрібно.

Природно, перед візитом до лікаря або приїздом фахівця додому до пацієнта рекомендується прийняти душ і переодягнутися в зручний одяг, щоб можна було без проблем роздягнутися до пояса і оголити щиколотки. Нічого іншого не буде потрібно.

Чи відрізняється процедура вдома та в клініці?

І вдома, і в клініці ця безболісна процедура, яка не має жодних протипоказань за віком чи станом здоров’я, триває не більше 15 хвилин. Різниця лише в тому, що не пацієнт вирушає на прийом до лікаря, а сам приїжджає до нього. Може трохи відрізнятися формою кардіограф: мобільний пристрій зазвичай менше формою і легше за вагою, ніж стаціонарне. Але головне його функція залишається незмінною. І процедура проводиться так само:

  • пацієнт приймає горизонтальне положення, попередньо оголившись по пояс і оголивши гомілки;
  • лікар встановлює датчики на тілі обстежуваного: грудях, на зап’ястях та кісточках, підключає до апарату;
  • апарат фіксує одержувані через дроти від датчиків сигнали та виводить зображення у вигляді кривої на паперову стрічку.

За цим зображенням лікар визначить, чи немає патологій, чи добре працює серце, чи немає змін у його судинах та відділах. Ця інформація в поєднанні з даними з карти пацієнта та зібраним анамнезом (а фахівець обов’язково на початку огляду розпитує пацієнта про поточний стан та проводить загальний огляд) дає широку картину про здоров’я того, хто звернувся за медичною допомогою. За потреби лікар може призначити додаткове обстеження, здачу аналізів, що вимагатиме виїзду до клініки. Однак у багатьох випадках огляду з ЕКГ буває достатньо для встановлення діагнозу та призначення лікування.

Краще УЗД чи ЕКГ?

Лікарі переконані, що ці методи дослідження не доцільно зіставляти, тому що вони дають різні уявлення про стан серцевого здоров’я. І якби вони були взаємозамінні, один із цих способів контролю роботи серця та діагностики пішов у минуле, а його «конкурент» удосконалювався далі. Але насправді ці методи роками продовжують успішно застосовуватись у різних ситуаціях:

  • для профілактики та при загальних оглядах застосовується ЕКГ, оскільки цей спосіб:
  • бюджетний;
  • швидкий;
  • може проводитись у домашніх умовах;
  • дозволяє зробити розшифрування результатів лікаря широкого профілю.
  • для більш поглибленого обстеження використовується УЗД, цей метод:
  • дорожчий;
  • вимагає більшого часу для проведення, ніж зняття ЕКГ;
  • проводиться лише за умов клініки;
  • передбачає розшифровку результатів спеціалістом вузького профілю або спеціальним курсом підготовки.

Тому найкращий варіант — довіритися лікарю. Якщо для повноти картини краще пройти УЗД, навіщо витрачати час на ЕКГ? А якщо у вашому випадку достатньо кардіограми, то навіщо платити більше?

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top