Видалення бородавок, папіломи, невусів та родимок

Людей з ідеально чистою та гладкою шкірою не існує. Всі мають свої косметичні «скелети» в шафі, які ретельно приховані від погляду цікавих очей. Йдеться про бородавки, папіломи, невуси та родимки.

Якщо маленькі родимки виглядають красиво і незвичайно, то інші утворення на шкірі – не зовсім естетичні.

МЕТОДИ ВИДАЛЕННЯ БОРОДАВОК

Вірусне захворювання шкіри, яке характеризується доброякісними пухлинами, називається бородавкою. Передається хвороба через безпосередній контакт та через предмети спільного користування. Схильні до захворювання люди з ослабленим імунітетом. Загалом, бородавки особливо не турбують людей, і звертатися до лікаря слід у таких випадках:

  • Вони великих розмірів;
  • Вони кровоточать, випадково ви можете занести інфекцію;
  • Вони завдають болю та дискомфорту.

Метод лікування та видалення бородавок вибирається індивідуально, залежно від розміру та від місця, де розташована бородавка. Як місцеве лікування застосовують різні креми та мазі. Для простих бородавок, розміром до 0,3 см у діаметрі, можна використовувати оксолінову мазь, ріодоксол, бонафтон та інше.

Для утворень великих розмірів використовують інший метод – припікання. Існує всього 4 види цієї процедури.

  1. Припікання рідким азотом. Широко застосовується видалення бородавок на обличчі, оскільки після нього не залишається слідів і шрамів.
  2. Лазеротерапія. Процедура дорога, але ефективна та безболісна.
  3. Електрокоагуляція. Найчастіше застосовується видалення бородавок на руках і тілі. Шкіра гоїться повільно і довго, вимагає особливого догляду.
  4. Хімічне припікання проводиться препаратами саліцилової кислоти. Використовують для припікання менш помітних місць для оточення.

Іноді при ускладненому варіанті використовують хірургічне втручання та видалення. За допомогою тонкої волосіні можуть висікти бородавки або застосувати вишкрібання (використовується і після невдалих інших процедур видалення бородавок).

ДОМАШНІ ЗАСОБИ З ВИДАЛЕННЯ БОРОДАВОК

Сік чистотілу використовують для змащування бородавок 2-3 рази на день. Будьте обережні, чистотіл викликає опік. Сік цибулини чи часнику сприяє зменшенню розміру бородавок. Сік кульбаби – старовинний спосіб лікування бородавок. Змащувати соком бородавки двічі на день.

ВИДАЛЕННЯ ПАПІЛОМИ

Появі папілом сприяє розвиток папіломавірусу людини. Доброякісне новоутворення майже нешкідливе для людини, що просто призводить до зміни деяких тканин, у крайньому разі до їх деформації. Передається через статевий акт, під час пологів, через водоймища, рідко при побутовому або безпосередньому контакті.

Видалення папілом можливе декількома способами:

  1. Електрокоагуляція. “Звисання” шкіри, що і є папіломою, видаляють методом впливу електричним струмом. На відміну від бородавок, після видалення утворень шкіра гоїться набагато швидше і слідів практично не залишається.
  2. Хірургічне вилучення. У домашніх умовах за допомогою шовкової нитки не намагайтеся провести операцію, це може призвести до складних наслідків, аж до утворення злоякісних пухлин.
  3. Видалення лазером. Використовується місцева анестезія.
  4. Припікання рідким азотом.
  5. Народні засоби. Розм’якшити та подрібнити плоди горобини до утворення кашки. Прикласти склад до ділянок шкіри, які уражені папіломами, закрити пакетом та фіксувати бинтом. Через 6 годин зняти. Настій трави гіркого полину, 1 столову ложку залити 0,5 склянкою окропу, настояти та остудити. Компрес прикладати до ураженої ділянки на 20 хвилин.

ВИДАЛЕННЯ РОДИМОК (НЕВУСІВ)

Родимки (невуси) – обмежені судинні утворення на шкірі. Вони бувають вродженими або такими, що з’явилися згодом. Бувають утворення у вигляді родимих ​​плям – пласкі та ледве помітні, а іноді трапляються й покриті волоссям родимки великих розмірів. Взагалі, людям з утвореннями понад 0,5 см у діаметрі слід періодично спостерігатись в онколога. Якщо такі родимки вас не турбують, не сверблять, не збільшуються в розмірах, не кровоточать і не змінюють колір, можна раз на рік відвідувати лікаря.

Невуси можуть передаватися лише спадково, при побутовому та статевому контакті вони не передаються.

Утворення мають різну інтенсивність пігментації – від темно-коричневого до світло-сірого відтінку, рідко чорного. Форма та величина невуса може відрізнятися від інших утворень, які розташовуються на тілі тієї самої людини.

Перед видаленням утворення обов’язково проконсультуйтеся з онкологом, він повинен вирішити питання щодо безпечного видалення.

А методи видалення родимок такі:

  • Найбільш популярний метод у косметичних салонах – це лазер. За допомогою нього впливають на кожен шар родимки, поступово зменшуючи її у розмірах. Після видалення утворення потрібен лише правильний догляд. Змащуйте кремом і не відривайте корочку, якщо не хочете, щоб залишилися почервоніння. Не варто звертатися до салонів краси, якщо там відсутні висококваліфіковані фахівці.
  • Хірургічне видалення родимок застосовується в останню чергу, в тому випадку, коли утворення з доброякісної перетворилася на злоякісну. Операція проводиться суворо під наглядом та контролем лікаря. Самостійно видаляти її не можна!
  • Електрокоагуляція проводиться в окремих випадках, часто в непомітних місцях. У 40% випадків зі 100% залишаються рубці або шрами після видалення родимок у такий спосіб. Якщо ви робите процедуру з косметичних міркувань, її не рекомендується використовувати. У будь-якому випадку будьте обережні та ретельно стежте за собою. Будь-яке новоутворення на тілі відбувається внаслідок змін внутрішньої системи органів, тому прислухайтеся до організму.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top