Відчуття холоду в ногах – симптом багатьох захворювань

Чимало людей зіштовхується з тим, що починають відчувати холод у нижніх кінцівках. З цим відчуттям люди стикаються не лише в холодну пору, а й навесні, і навіть влітку це відчуття їх не покидає. Найчастіше мерзнуть ноги у людей похилого віку, проте ця біда не обходить стороною й осіб молодшого віку. При цьому жінки страждають від цього відчуття набагато частіше, ніж чоловіки, а саме вдвічі. У чоловіків цей симптом проявляється переважно після 50 років, при зміні гормонального фону організму.

Чому це відбувається?! Причин чимало. Одна з них – хвороба Рейно, ознакою якої є порушення кровообігу у нижніх кінцівках. Також відчуття холоду в ногах проявляється при таких захворюваннях як варикозна хвороба, вегетосудинна дистонія, порушення в роботі серця (гіпертонічна хвороба в тому числі). Це один із характерних симптомів вегетативних порушень, таких як цукровий діабет або зниження функції щитоподібної залози. Ще одна причина, через яку люди можуть відчувати відчуття холоду в ногах, – це хронічне захворювання судин з ураженням артерій нижніх кінцівок – ендартеріїт, що характеризується поступовим звуженням судин аж до повного закриття. Атеросклероз артерій – не менш небезпечне захворювання, яке також характеризується постійним відчуттям холоду у стопі, незалежно від взуття та погоди.

Коли мерзнуть ноги у людей похилого віку – це ще може бути обумовлено тим, що в цей період життя фізіологічні процеси йдуть на спад. Знижується активність імунітету і здатність до саморегуляції, уповільнюється обмін речовин, зменшується об’єм підшкірно-жирової клітковини та м’язова маса – все це призводить до того, що з’являється недостатність капілярного та периферичного кровообігу, який проявляється появою відчуття холоду в ногах.

Поставитися до цього симптому слід досить серйозно. Тому що відчуття холоду в ногах може свідчити про будь-яке з перелічених захворювань. Аналіз крові, ЕКГ, УЗД судин нижніх кінцівок та щитоподібної залози допоможуть лікарю встановити причину холоду в ногах, поставити діагноз та призначити лікування, тим самим запобігти наслідкам розвитку серйозного захворювання. Не варто чекати, доки відчуття холоду в ногах минеться. Чим раніше відбудеться звернення до лікаря, тим вищий шанс на швидке та успішне одужання.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top