Ушкодження товстої кишки

Ушкодження прямої кишки бувають як закриті, так і відкриті. Як правило, вони важкі, схильні до гнійно-септичних ускладнень. Нерідко закінчуються летально. Найчастіше бувають закриті.

Ушкодження товстої кишки трапляються через тупу або гостру травму. Нерідко обставиною стають хімічні елементи. Розрив кишки може статися після: підйому внутрішньокишкового тиску, пошкодження після очищення або клізми, неакуратного застосування медичних інструментів тощо.

Часто травми товстої кишки трапляються під час воєнних дій. До цього зазвичай призводять кульові або уламкові пошкодження, інтенсивні удари або тиск на черевну порожнину, а також падіння з висоти.

У невоєнний час травми кишки часто трапляються в автокатастрофах, неправильному медичному лікуванні (наприклад, при клізмі), а також внаслідок операцій на найближчих органах. До того ж травму можна отримати під час мастурбації чи сексу.

Відкриті травми трапляються досить рідко, через що виділити загальний план лікування досить складно. Пошкодження у військових конфліктах відбувається в результаті контакту зі швидкісним снарядом, що викликає серйозні наслідки.

Симптоми ушкодження

При травмі товстої кишки виникають сильні болючі відчуття в районі промежини та ануса, частішає пульс, а також зменшується слиновиділення. У деяких випадках можлива кровотеча. Іноді болі нестерпні й від них може статися шок і короткострокова втрата свідомості.

Перед початком лікування встановлюються симптоми, і навіть з’ясовується причина травми. Дуже важливою є ця процедура при перфорації кишки. Однак варто пам’ятати, що всі наведені симптоми дуже рідко трапляються разом, тому потрібні додаткові дослідження. За допомогою рентгена виконується виявлення вільного газу та рідини в порожнині живота.

Аналіз крові на лейкоцитоз є одним із найкращих способів для визначення ознак травми. У хворого може статися зниження гемоглобіну. Однак варто пам’ятати, що симптоми не завжди допоможуть встановити травму прямої кишки. Якщо не вдалося визначити пошкодження, медиками призначається низка досліджень живота. У цей комплекс входять послідовні етапи, які включені загальноклінічні методи, лапароскопічне обстеження, і навіть обробка поранення.

У ході визначення травми висхідної, низхідної та товстої кишки, що знаходяться поза черевною порожниною, часто виникають труднощі. Пов’язані вони з тим, що пошкодження зовні може бути не сильним, а симптоми травми можуть дати себе знати не відразу. Щоб лікування було правильним, потрібно провести ретельне виявлення походження травми, а також збирання анамнезу. Крім цього, медики встановлюють, чи немає у хворого на пошкодження кісток тазу. Нерідко хворі потрапляють до лікарні з травмами кишки та інших органів, що є додатковою проблемою визначення точних симптомів. Трапляються випадки, коли травмований перебуває у стані алкогольного чи іншого сп’яніння, а також больового шоку, що ускладнює медикам призначення лікування.

Лікування

Якщо симптоми вказують на пошкодження прямої кишки, і проктолог підтверджує наявність проблеми, потрібне хірургічне втручання. Травми подібного характеру можуть бути отримані при різних ситуаціях. Однак варто знати, що лікування та оперування ушкоджень кишки пов’язані з деяким ризиком для пацієнта. Попри причину травми, потрібне проведення повного комплексу діагностики та лікування, до якого входить період підготовки до операції, а також необхідна терапія.

При відкритих травмах товстої кишки вирішальне місце займає оперативна обробка місця поранення та ревізія черевної порожнини. Будь-яка затримка при таких пошкодженнях може призвести до смерті хворого.

Варто згадати й про летальність за таких травм. Трапляється вона у 40% випадків. Найчастіше до смерті призводять крововтрата, шок, а також септичні ускладнення.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top