ТОП-5 найнебезпечніших хвороб літа, які легко переплутати із застудою

Сезону відпусток немає у жодної хвороби. І поки ми радіємо спекотним дням та можливості релаксувати на пляжі, вивчати принади підводного світу або блукати серед первозданної лісової краси, збудники небезпечних захворювань чатують на нас на кожному кроці. Але! Знаючи ворога «в обличчя», можна уникнути якщо не самого контакту, то його тяжких наслідків. Головне – вчасно розпізнати супротивника і діяти рішуче і без зволікань.

Правець

Що це?

Рідкісне, але дуже небезпечне інфекційне захворювання з високою ймовірністю летального результату (вище тільки у легеневої чуми та сказу!). Бактеріальна паличка потрапляє у глибоку рану і без відсутності кисню виділяє у кров сильний токсин. Він викликає судоми, скутість та ригідність м’язів, починаючи від лицьових та закінчуючи мускулатурою внутрішніх органів. Плюс можливі ускладнення: зараження крові, запалення легень, набряк легень, інфаркт міокарда, параліч серця.

Де можна «підчепити»?

Де завгодно! Паличка, що викликає це страшне захворювання, вважається всюдисущою і спокійнісінько мешкає в кишечнику людей і тварин, що довго зберігається в ґрунті. Тож прогулянка без взуття або робота без печаток у полі, саду, на городі чи прибудинковій ділянці може виявитися фатальною помилкою. Глибоко увігнав скалку, наступив на цвях або колючку – можливо, підхопив правець. Та ж загроза залишається при укусах тварин, опіках та глибоких ранах.

Які симптоми?

Інкубаційний період триває приблизно тиждень. І в цей час хвороба може взагалі ніяк не проявляти себе. У другій стадії починають «нити» щелепи, схоплює судомою лицьові м’язи, може бути озноб, сильна пітливість, головний біль і підвищена дратівливість. Чим далі, тим гірше, аж до вигинання всього тіла дугою та зупинки дихання.

Що робити й куди бігти?

Паличка-збудник – анаеробна, тобто живе та активно розмножується у безкисневому середовищі. А отже, глибоку рану потрібно обов’язково знезаразити та забезпечити приплив повітря. Цю процедуру вміють робити навіть у найглухіших амбулаторіях та фельдшерських пунктах. Тож з іржавим цвяхом у п’яті – негайно до лікаря! І вже фахівець, виходячи зі стану пацієнта, призначить курс подальшого лікування, при цьому обов’язково застосує протиправцеву сироватку (яку в домашніх умовах все одно не виготовити та замінити чимось іншим не можна).

А профілактика?

17-25% хворих помирають навіть за своєчасного та адекватного лікування. У хворих, які перенесли захворювання, імунітет не виробляється. Єдиний порятунок – щеплення (входить до дитячої АКДС) та ревакцинації (кожні 10 років).

Хвороба Лайма

Що це?

Вона ж бореліоз чи хвороба Ліма. Найпоширеніша бактеріальна інфекція, яку передають кліщі. Коли вони присмоктуються до жертви, до її крові зі слиною паразита потрапляють мікроорганізми боррелії. Вони розносяться по всіх тканинах і органах, викликаючи бурхливу імунологічну реакцію, а вмираючи, виділяють токсин. Запалюються суглоби, руйнуються хрящі та кістки; уражається нервова та серцево-судинна система. Хвороба проявляється артритом, остеопорозом, менінгітом, запаленням спинного мозку, деменцією, психозами.

Де можна «підчепити»?

На некошених луках і листяних лісах помірних широт. Кліщі мешкають на рівні до 1 м у траві та чагарниках, де їх легко «підібрати» під час туристичної прогулянки лісосмугою або вилазки на пасторальний пікнік.

Які симптоми?

Підвищення температури, швидка стомлюваність, біль голови. Можна подумати, схоже на звичайну застуду. Але є специфічна відмінність, яку ні з чим не переплутати – червоне кільце навколо місця укусу. Самої комахи часом і не помітити, але не цю еритему, яка ще й мігрує!

Що робити й куди бігти?

Від цієї підступної недуги врятує антибіотикотерапія під чуйним наглядом лікаря після постановки відповідного діагнозу. Якщо не лікувати (або думати, що лікуємо, застосовуючи усілякі інтернетівські методи та народні засоби), хвороба увійде до хронічної стадії. А це загрожує інвалідністю та навіть смертю. Воно вам треба?

А профілактика?

Регулярне косіння газону на фазенді. Прогулянки лісом виключно в одязі світлих тонів з довгими штанцями та рукавами з панамою на голові, щоб поля були широкі, шию прикривали. На такому одязі легко помітити непроханих гостей. Якщо один з них таки присмоктався – видалити негідника, бажано помістити в баночку і здатися з цим скарбом у найближчий медпункт, де можуть визначити, чи небезпечний цей звір на предмет хвороби Лайма або енцефаліту (читати далі), і провести відповідну терапію.

Кліщовий енцефаліт

Що це?

Ще одна зараза, яка передається людині за укусу кліща. Вірусна інфекція вражає головний та спинний мозок, викликаючи запалення та призводячи до серйозних неврологічних та психіатричних наслідків.

Де можна «підчепити»?

Носіями вірусу є близько 130 видів птахів та тварин, у тому числі кози та корови. Кусаючи їх, кліщі стають розносниками захворювання. Проста вправа зіставлення фактів наявності в місці вашого літнього відпочинку тих же кіз і кліщів призведе до висновку про можливість підхопити енцефаліт. Цікаво, що через некип’ячене молоко вірус теж передається. Як кажуть, не пий, козенятком (тобто носієм вірусу) станеш.

Які симптоми?

Укус кліща – підвищення температури, головний біль, ломота у м’язах та суглобах, озноб. Хвороба, як і бореліоз, починається як банальна застуда (щоправда, додається нудота та блювання), яка триває до 4 днів. Потім на тиждень настає полегшення. Але після, приблизно у кожного 3-5, різке погіршується стан, може розвинутись параліч, менінгіт чи енцефаліт. Імовірний летальний кінець.

Що робити й куди бігти?

Насамперед видалити кліща (бажано зберегти для подальшого дослідження на наявність небезпечного збудника) та обробити місце укусу знезаражувальним засобом. Якщо є вищеописані симптоми, – відразу звертатися до лікаря. Якщо симптоматика не виявилася, через 8-10 днів після укусу бажано здати кров на аналіз, щоб уникнути ймовірності зараження.

А профілактика?

Чи приїхали на відпочинок у село за парним молочком? – Кип’ятіть. Пішли з ночівлею до лісу? – Ставте намет на викошеній галявині, в радіусі не менше 2 м від неї зробіть бар’єр зі скошеної та спаленої трави. Пам’ятайте, що кліщі охоче селяться у вологій лісовій та болотистій місцевості – по можливості просто уникайте таких місць.

Ентеровірусна інфекція

Що це?

Близько сотні вірусів роду ентеровірусів вважаються небезпечними для людини. Потрапляючи на слизову оболонку носа, рота, горла, ентеровірус активно розмножується, а потім розноситься по всьому організму. Тяжкі ураження нервової системи проявляються енцефалітом, менінгітом, гострим паралічем. Але оскільки хвороба зачіпає всі системи, може розвинутись кон’юнктивіт, фарингіт, гепатит, гастроентерит, кардіоміопатія.

Де можна «підчепити»?

Ентеровірус передається від зараженої людини до здорової через їжу та воду (з’їли немитий фрукт, викупалися в тепленькому озерці та випадково сьорбнули води – і вуаля!), ось чому спалахи такої інфекції характерні для літнього періоду. Захворіти можуть і діти, і дорослі. Довічного імунітету немає.

Які симптоми?

Ентеровіруси – одні з найчастіших збудників ГРВІ. Так що перші симптоми подібні до проявів тієї ж застуди (але плюс блювота і пронос). Але у що інфекція у результаті виллється, залежить стану імунітету хворого. Адже вірус зачіпає всі тканини та органи.

Що робити й куди бігти?

Спостерігати за станом хворого. При слабко вираженій легкій симптоматиці можна обійтися без лікарської допомоги. Якщо спостерігається блювота та пронос – потрібно звернутися до лікаря. Такі стани характеризуються різким зневодненням, що особливо небезпечно для дітей, тим більше влітку. Якщо стан погіршується – негайно вирушати до найближчої лікарні, можливо, знадобиться госпіталізація до інфекційного відділення.

А профілактика?

В особливому вигляді немає. Але щоб мінімізувати можливість підхопити ентеровірус, досить уникати багатолюдних пляжів і сумнівних місць громадського харчування, та й мити руки після відвідування туалету і перед їжею.

Ботулізм

Що це?

Справжній бич не лише щасливих курортників та дачників, а й простих смертних, які ганяють гарячий період відпусток у задушливому місті. Назва у цієї хвороби промовна – «ковбаса» латиною. Болюча паличка, що мешкає в зіпсованих продуктах (особливо м’ясі), потрапляє на слизові або в ранку. Опиняючись в організмі, виділяє один із найсильніших із відомих токсинів. І він вражає нервову систему. Найчастіша причина смерті при ботулізмі – гостра дихальна недостатність.

Де можна «підчепити»?

Скрізь, де є можливість з’їсти неправильно приготовлений або зберігається в невідповідних умовах продукт. Наприклад, сосиски та шинка, рибні та овочеві консерви, особливо домашнього виробництва. При низькій концентрації кисню бактерії виробляють небезпечний токсин.

Які симптоми?

Ломота в тілі, швидка стомлюваність, запаморочення та слабкість плюс сухість у роті, здуття живота та пронос. Якщо до цього додати невелике підвищення температури, вийде картина подібна до тієї, що в народі зветься «кишковий грип».

Що робити та куди бігти?

Насправді за «незначним» харчовим «розладом» може ховатися небезпечна хвороба, що призводить до смерті у 5-10% випадків при неправильній чи несвоєчасній діагностиці. Тому, якщо симптоматика не змінюється або навіть посилюється через 4-5 годин після перших проявів, потрібно негайно звертатися до лікаря.

А профілактика?

Профілактика – по-старому: миємо все, що можна помити, добре варимо-паримо-смажимо, відокремлюємо сире від готового, зберігаємо продукти в холодильнику, частіше миємо ручки з милом і не п’ємо сиру воду. І буде всім здорове літо!

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top