Синдром діабетичної стопи: симптоми, опис, лікування

Діабет хвороба підступна, іноді вона підносить ускладнення, які можуть призвести до серйозних наслідків, аж до летального результату. До одного із найнеприємніших відноситься синдром діабетичної стопи. Це хвороба стопи, що супроводжується зростанням її травматизації, відмиранням м’яких тканин, інфікуванням та нагноєнням. Якщо хворобу вчасно не почати лікувати, може початися гангрена, від якої хворий може й померти.

СИМПТОМИ ДІАБЕТИЧНОЇ СТОПИ

Слід зазначити, більшість хворих доводять стопу до вкрай важких станів, не звертаючись вчасно до лікаря. Адже сьогодні медицина має досконалі комплекси діагностики, що дозволяють розпізнавати це захворювання ще на ранніх стадіях. Діабетична стопа має три форми, причому кожна з них має свої симптоми.

  1. Нейропатична форма – одна з найпідступніших. Вона характеризується зниженням чутливості стопи, можна відчути невелике оніміння, проте, в іншому стопа спочатку не завдає будь-яких турбот. Більш серйозні симптоми – відсутність болісних відчуттів. Стопа часто деформується, у людини змінюється хода. Внаслідок неправильного розподілу ваги, можлива поява численних мозолів. Можуть утворитися виразки, вони зазвичай мають відносно правильну форму і рівні краї. Відмінна особливість цієї форми захворювання нормальний пульс, тепла нога, шкіра виглядає здоровою і має нормальний колір.
  2. Ішемічна форма, навпаки, проявляється слабким пульсом, блідим кольором кінцівки, наявністю набряків. На дотик стопа холодна, відчувається, що кровообіг порушено. А ось деформація стопи та мозолі відсутні. Найнеприємніше в цій стадії гострі болісні відчуття, які дають виразки, що з’явилися. Краї виразок нерівні, є некрози пальців.
  3. Третя форма – це змішаний варіант. Присутні ознаки нейропатичної та ішемічної форми.

Що стосується стадій захворювання, то всього їх шість (разом із нульовою). Класифікація діабетичної стопи, запроваджена доктором Вагнером, досі використовується у медицині.

Отже, основні стадії хвороби такі:

  • Нульова стадія. Легко виявляється сучасними засобами та досвідченими лікарями. Виразки відсутні, проте, деформація стопи та наявність мозолів змушують лікаря подумати про суттєвіше обстеження. При виявленні схожих симптомів слід відразу звернутися до лікаря.
  • Перша стадія. Характеризується наявністю невеликої поверхневої виразки, яка не виступає за межі шкірного покриву. Особливих мук пацієнту не доставляє, проте вже необхідно терміново прийматися за лікування.
  • Друга стадія. Виразка глибока, зачіпає всі м’які тканини та сухожилля, м’язи. Завдає сильного болю.
  • Третя стадія. М’які тканини уражені, хвороба торкається кістки.
  • Четверта стадія – початок гангрени. На цьому етапі ще можна спробувати врятувати кінцівку. Але лікарі вже відкрито говорять про ампутацію.
  • П’ята стадія – велика гангрена. Занедбані випадки закінчуються швидкою смертю хворого.

Очевидно, що на пізніх стадіях одужання можливе лише за допомогою інтенсивної терапії, хірургії та наявності досвідчених лікарів. Перед лікуванням має проводитися комплексне обстеження: вивчення кровотоку в стопі, рентген, перевірка виразки на наявність інфекцій та бактерій. Зараз подібні хвороби добре вивчені через їхнє велике поширення, але точно передбачити результат лікування складно все залежить від стану хворого, його імунітету та ряду інших факторів.

ЛІКУВАННЯ В КЛІНІЦІ

Звичайно, лікування діабетичних виразок у кабінеті діабетичної стопи залежить від стадії захворювання, його форми та результатів обстеження, але головним завданням лікаря є полегшення страждань хворого, а також максимальна робота над зниженням цукру в крові. Адже саме діабет і високий рівень цукру є головним фактором, що ушкоджує.

Для зниження цукру виписуються медикаменти, які прискорюють засвоєння глюкози, наприклад, берлітіон або тіоктацид, а також вітаміни групи В. Спеціальні медикаменти необхідні для корекції метаболічних процесів, складу крові. Проводиться посилене відновлення імунної системи, зміцнення та посилення роботи внутрішніх органів.

Крім того, основним завданням є відновлення кровотоку в кінцівці, що необхідно при ішемічній формі хвороби. Для цього використовують медикаменти, дія яких спрямована на нормалізацію кровообігу та зниження набряклості. Також можливе застосування хірургічних методів, наприклад ангіопластики, в такому випадку необхідна попередня консультація хірурга. При нейропатичній формі застосовують медикаменти, що відновлюють чутливість, покращують метаболізм. На початкових стадіях медикаментозне лікування може давати непоганий результат, особливо, якщо засоби підібрані індивідуально.

При появі виразок застосовують спеціальні мазі, спрямовані на усунення інфекцій та шкідливих бактерій. Застосування антисептиків дуже важливо, оскільки інфекція, що потрапила, може сильно погіршити ситуацію. Є також мазі, що виконують кілька функцій, створені спеціально для лікування діабетичної стопи.

На запущених стадіях єдиним варіантом лікування часто виступає хірургічне втручання, що передбачає видалення відмерлих тканин та ампутацію. На такі заходи доводиться йти, щоб урятувати життя хворого.

ЛІКУВАННЯ ДІАБЕТИЧНОЇ СТОПИ НАРОДНИМИ ЗАСОБАМИ

Необхідно відзначити, що лікування народними засобами діабетичної стопи ефективне лише на нульовій та першій стадіях. Крім того, народні засоби слід використовувати для профілактики. Як правило, діабетична стопа розвивається у людини на 7-10-й рік хвороби, проте, при профілактиці можна відсунути або уникнути цієї неприємності. Важливо лише не переставати робити процедури та періодично спостерігатися у лікаря, обов’язково проходити регулярні обстеження, складати аналізи.

Отже, народне лікування включає застосування ванн та компресів з настоїв та відварів трав. Найчастіше використовується аптечна ромашка, шавлія, евкаліпт, чистотіл. Крім того, на основі трав народні умільці виготовляють різноманітні пасти. Лікування і ваннами, і пастами може бути ефективним на вказаних стадіях.

Добре допомагають і пов’язки за допомогою народних засобів. Наприклад, дуже ефективною є пов’язка, змочена кислим молоком. Вона зупиняє поширення виразки та загоює рану. При ішемічній формі хвороби ефективний мед. Якщо намазати їм стопу, він спровокує приплив крові та лімфи. Регулярне застосування меду відновлює кровообіг.

При лікуванні народними засобами основну увагу слід зосередити на гігієні. Якщо застосовується ванна, то відвар повинен бути ретельно прокип’ячений (природно, перед застосуванням його потрібно остудити), пов’язки повинні бути стерильними та не повинні застосовуватися двічі.

Безумовно, самолікування займатися небезпечно, при використанні народних засобів краще проконсультуватися з лікарем. Діабетична стопа це не нарив і не скалка, це серйозне захворювання, від якого можна померти. Тож жартувати з ним не можна – ризик при цій хворобі не виправданий нічим.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top