Що лікує ортопед-травматолог?

Ортопедія – це один із розділів медицини, який вивчає методи лікування різних патологій та проблем, пов’язаних з опорно-руховим апаратом. Відмінна риса ортопедії у цьому, що вона використовує як хірургічні методи лікування, а й нехірургічні.

Ортопед-травматолог займається лікуванням суглобів, сухожиль, м’язів, нервів, зв’язок та кісток. Все це входить до складу опорно-рухового апарату.

ОГЛЯД І ОБСТЕЖЕННЯ

Під час огляду медичний фахівець використовує різні методи досліджень. З їх допомогою можна точно виявити проблему і призначити правильне лікування. Основні варіанти обстежень:

  • УЗД усіх суглобів
  • Магнітно-резонансна томографія суглобів (МРТ)
  • Комп’ютерна томографія суглобів (КТ)
  • Дослідження та аналіз суглобової рідини
  • Аналіз крові на різні маркери, властиві захворюванням суглобів
  • Діагностика остеопорозу. Ця процедура називається остеоденситометрія
  • Пункція суглобів. Все відбувається під контролем ультразвукового випромінювання.

ЯКІ ХВОРОБИ ОПОРНО-РУХОВОГО АПАРАТУ ЛІКУЄ ОРТОПЕД ТРАВМАТОЛОГ

ПЛЕЧОВИЙ СУГЛОБ

Плечовий суглоб – це дві кістки: плечова та лопатка. Він оточений фіброзною капсулою, що складається зі зв’язок, які утримують плечову кістку. Завдяки цьому людина може рухати рукою та виконувати величезний діапазон різних рухів. Один із поширених патологічних станів плеча – тендиніт обертальної манжети. Це запалення м’якої тканини навколо плечового суглоба. Лікування залежить від рівня розвитку захворювання. Іноді можна обійтися і звичайними фізичними вправами, рекомендованими лікарем. А в деяких випадках потрібне хірургічне втручання.

КИСТЬ

Типові проблеми, пов’язані з кистю – це переломи човноподібної кістки, контрактура Дюпюїтрена, гігрома кисті, тунельний синдром, хвороба Де Кервена та стенозуючий лігаментит. Всі ці захворювання та патології вимагають консультації ортопеда-травматолога та спеціального лікування. Якщо взяти перелом човноподібної кістки, то досить часто людині здається, що це простий забій. Ця кістка є однією з найменших у зап’ясті.

Анатомія всього променево-зап’ясткового суглоба дуже складна, адже зап’ястя дозволяють людині виконувати рухи практично у всіх площинах, при цьому зв’язки забезпечують міцність суглобів. Переломи човноподібної кістки зазвичай відбуваються через падіння на витягнуту руку. Якщо не лікувати перелом, то він не зростеться, а згодом у людини може виникнути артроз. У окремих випадках відбувається асептичний некроз, тобто. відмирання частини човноподібної кістки. Він призводить до дуже сильних болів і дуже явного порушення рухів кисті.

ЛІКОТЬ

Практично всі проблеми, пов’язані з ушкодженням ліктя, відбуваються через інтенсивні заняття спортом. Типові захворювання: Латеральний епікондиліт. Його ще називають ліктем тенісиста. Для лікування використовують консервативний підхід: іммобілізація, ударно-хвильова терапія та стероїдні препарати. У важких випадках лікарі вдаються до хірургії.

Медіальний епікондиліт. Поширена назва – лікоть гольфіста. Симптоми захворювання: біль у ділянці ліктя (медіальний надмищелок), посилення неприємних відчуттів при згинанні пальців та ослаблення сили хвата під час згинання пальців у кулак. Навіть попри те, що на ці проблеми частіше страждають професійні спортсмени, вони можуть проявитися й у звичайних людей. Тому у разі якихось підозр краще відправитися на консультацію до ортопеда-травматолога.

ТАЗОСТЕГНОВИЙ СУГЛОБ

Це один із найбільш рухливих суглобів в організмі людини. Традиційний метод діагностики захворювань кульшового суглоба – рентгенографія. Вона виконується у двох проекціях: прямій та аксіальній. Якщо її недостатньо, проводять магнітно-резонансну томографію чи комп’ютерну томографію. Основні проблеми, які часто зустрічаються:

  • Коксартроз. Це біль у ділянці тазу, що відбувається через зношування суглоба.
  • Імпинджмент. Синдром, при якому шийка стегнової кістки вдаряється об вертлужну западину.
  • Перелом Піпкіна. Перелом головки біля стегнової кістки.

ГОЛІНЬ І СТОПА

Типова проблема гомілковостопного суглоба – це ушкодження зв’язок. Основні симптоми – біль, набряк та обмеження рухів. Перша допомога при пошкодженні зв’язок – це охолодження поверхні, еластичне бинтування та розміщення ноги у високому положенні.

СТОПА

Основні захворювання та патології, які зустрічаються у людини:

  • Вальгусна деформація великого пальця. Вона проявляється у вигляді кісточки на стопі.
  • П’яткова шпора. Ця патологія потребує хірургічного втручання.
  • Неврома Мортона. Проблема пов’язана з потовщенням нерва стопи, що викликає болі між 3 та 4 пальцями.

КОЛІНО

Колінний суглоб має дуже складну структуру. Для стабілізації колінного суглоба та забезпечення його згинання під різними кутами існують зв’язки. Для виявлення пошкоджень коліна потрібен як огляд, а й рентгенограма. У деяких випадках лікар може призначити МРТ чи КТ.

ОСНОВНІ НАПРЯМКИ РОЗВИТКУ СУЧАСНОЇ ОРТОПЕДІЇ

Один із головних напрямів розвитку ортопедії – це розробка малоінвазивних технологій, що застосовуються у хірургії, а також робота над зниженням травматичності під час хірургічних втручань.

У цьому розділі медицини відносно недавно почав розвиватися остеосинтез. Це з’єднання не зрощених або зламаних кісток за допомогою спеціальних металевих конструкцій. Їх виготовляють з інертних металів, які не викликають негативних реакцій із боку тканин організму. Ці конструкції дають можливість надійно зафіксувати кістку доти, доки вона не відновиться. У деяких випадках пацієнти користуються такими фіксаторами все життя, не чекаючи на момент, коли кістка повністю зросте. Новий поштовх цій технології дав сучасний розвиток 3-D друку.

Сьогодні багато фахівців у галузі ортопедії працюють над тим, щоб збільшити термін експлуатації тих конструкцій, які будуть поміщені в організм пацієнта.

Ще одне дуже важливе завдання – використання спеціальних засобів (фіксація пошкоджених суглобів, зламаних кісток), які дозволять проводити активну реабілітацію. Людині не потрібно буде чекати, поки кістка зросте або штучний суглоб приживеться, вона зможе почати користуватися пошкодженою частиною тіла через дуже короткий проміжок часу після медичного втручання.

ВИКЛИК ОРТОПЕДА-ТРАВМАТОЛОГА ДОДОМУ

Виклик фахівця в галузі ортопедії гарантує своєчасний та правильно поставлений діагноз. А це вже гарна основа для ефективного та швидкого лікування. Травматолог також може на місці накласти гіпс або пов’язку. У разі обмороження чи опіку лікар допоможе з попереднім лікуванням. Захворювання у сфері ортопедії пов’язані з обмеженням міграції людини. Тому в деяких випадках везти хворого до лікарні дуже непросто, адже це може завдати йому не лише дискомфорту, а й сильного болю. Тоді найкращий вихід зі становища – виклик ортопеда-травматолога додому. Він зможе на місці встановити діагноз і почати лікування, щоб полегшити стан хворого.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top