Проктологія і проктологічні хвороби

Проктологія це наука, яка вивчає хвороби, симптоми та синдроми товстого кишечника, прямої кишки та параректальної клітковини. В окрему науку, яку назвали “колопроктологія” її відокремили в 1997 році. На сьогодні цей напрямок медицини має безліч досліджень, написані мільйони статей та монографій, проведено тисячи конференцій і семінарів в усьому світі, функціонує безліч проктологічних центрів. Проктологія дала багато відповідей на найскладніші та делікатніші проблеми пов’язані із захворюваннями кишечника. Здавалося б, що може бути складного в розумінні такого синдрому, як анальний свербіж; але досі в офіційній класифікації існує так званий ідіопатичний анальний свербіж (причину якого виявити не вдається).

Займаючись гострими та хронічними захворюваннями, проктологія залишається по суті хірургічною спеціальністю. Адже для того, щоб вилікувати гострий парапроктит мало прикладати мазі та робити ванночки з різних трав. Хронічний парапроктит теж не є винятком, тому що вимагає пильного спостереження хірурга-проктолога за процесом загоєння рани.

Геморой одна з найбільш розповсюджених недуг людини, особливо що ведуть малорухливий спосіб життя, на деяких стадіях може бути вилікуваний за допомогою консервативного лікування. Тобто без застосування операції. Але в деяких випадках коли присутній гострий геморой і навіть хронічний геморой слід застосовувати будь-який з видів оперативного лікування. Це може бути: латексне лігування, трансанальна гемороїдальна деартеріализація (так звана THD технологія), широко розповсюджена операція за Мілліган-Морганом й інші види операцій. Головне не чекати, що геморой сам пройде, оскільки це загрожує різноманітними ускладненнями, такими як тромбоз гемороїдального вузла, некроз гемороїдального вузла, кровотечі з гемороїдального вузла та інші ускладнення.

Така сама ситуація і з таким захворюванням як анальна тріщина. Яка на ранніх стадіях її виявлення може бути вилікувана медикаментозно, безопераційним методом. Але в разі нелікування її, людині з таким захворюванням знадобиться операція.

Окремо потрібно винести такі захворювання як хвороба Крона і неспецифічний виразковий коліт НВК. На ранніх стадіях людина може навіть не підозрювати, що у неї є такі серйозні захворювання, в результаті звертається дуже пізно. Тому при перших ознаках розладу травлення, запорах, проносах і при появі крові в калі терміново звертайтеся до лікаря. Якщо є можливість, щоб консультацію провів проктолог, то варто цією можливістю скористатися. Не ставте собі самі діагнози, це найпоширеніша помилка. Думаючи що у вас “банальний” коліт, ентерит, проктит, сигмоїдит, синдром подразненого кишечника та інше, ви ризикуєте пропустити серйозну патологію.

Для діагностики захворювань товстої та прямої кишки використовуються такі методи дослідження:

  • УЗД органів черевної порожнини,
  • рентгенодіагностика з контрастом і без,
  • іригографія,
  • колоноскопія,
  • фіброгастродуоденоскопія (ФГДС),
  • капсульна ендоскопія,
  • МРТ,
  • комп’ютерна томографія (КТ).

Пам’ятайте: правильне харчування, дотримання режиму дня, контрольований прийом лікарських препаратів, рухливий і активний спосіб життя, своєчасне звернення до лікаря будь-якого фаху (який зможе хоча б запідозрити хворобу), будь то терапевт, сімейний лікар, інфекціоніст, гастроентеролог, хірург, проктолог або будь-який інший лікар, ви зможете вчасно попередити та вилікувати будь-яке захворювання будь-якого органу і системи органів. Геморой, парапроктит, анальна тріщина, анальний свербіж, хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт НВК, проктит, коліт, синдром подразненого кишечника не з’являється нізвідки. Просто людина їх помічає пізно, або вчасно не звертається за медичною допомогою.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top