Підготовка до відвідування проктолога: що треба зробити перед оглядом?

Зміст

Відвідування лікаря – справа суто особиста, але візит до таких фахівців як гінеколог, уролог чи проктолог для багатьох з нас набуває характеру інтимного заходу. Звичайно, це має бути лікар із величезним кредитом вашої довіри. Знавець своєї справи, досвідчений практик, обізнаний у новинках вузькопрофільного лікування та профілактики по своїй частині. І часом пацієнти так спантеличені проставленням «галочок» навпроти цих пунктів при виборі лікаря, що забувають про власну грамотність та обізнаність у тонких питаннях відвідування тих же проктологів. Адже до цього дійства слід ретельно підготуватися! Тим більше, якщо ви вперше збираєтеся відвідати проктологічний кабінет або давно туди не заглядали, присвятіть всього 5 хвилин прочитанню цих простих правил. Вони допоможуть зробити похід до лікаря максимально комфортним та результативним.

Коли час відвідати проктологічний центр

Здоровій людині до 50 років достатньо проходити профілактичний огляд у проктолога один раз на рік. Якщо у пацієнта в анамнезі були (і є) проктологічні захворювання, зокрема онкологічні, необхідно навідуватися до лікаря не рідше 1 разу на 6 міс. З такою ж періодичністю варто заглядати до проктолога до людей, які відзначили свій золотий ювілей.

Перш ніж записатися на терміновий прийом до лікаря в медичний центр або викликати вузькопрофільного фахівця додому, визначтеся, чи вам потрібна саме проктологічна допомога. У цьому вам обов’язково допоможе лікар широкого профілю – терапевт чи сімейний лікар. Тому з симптомами, що вперше з’явилися, краще звернутися до нього. Адже, наприклад, за різкими болями в кишечнику може ховатися банальне підвищене газоутворення, викликане зміною раціону. Знайти та усунути таку «недугу» запросто зможе ваш лікар без будь-якої сторонньої допомоги. Але часом без проктолога справді не обійтися. Наприклад, часті напади діареї можуть свідчити про розвиток новоутворення у кишечнику (можливо, злоякісного). І лише вузький фахівець зможе поставити правильний діагноз та призначити ефективне лікування. Наприклад, при загостренні хронічного захворювання на проктологічний «профіль». У будь-якому випадку, потрібно звернутися за лікарською допомогою, якщо у вас:

  • тривалий біль у животі;
  • порушення характеру та частоти випорожнень кишечника (аж до неможливості дефекації);
  • гній, кров чи слиз у калових масах;
  • геморой;
  • анальні тріщини;
  • болюче спорожнення;
  • відчуття сильної сверблячки або печіння в області ануса.

Якщо біль сильний, негайно вирушайте до лікаря без будь-якої підготовки (хіба що звичайне спорожнення буде не зайвим).

Також попередню підготовку кишечника не проводять:

  • дітям;
  • вагітних жінок.

У будь-якому іншому випадку, при плановому відвідуванні проктологічного кабінету, кишечник необхідно добре очистити. Тільки в такому разі лікар зможе провести повноцінний огляд, без якого не обійтись, навіть якщо пацієнт прийшов до нього вперше. Також важливо правильно запланувати такий візит.

На який час краще запланувати візит до лікаря

Дівчатам і жінкам дітородного віку слід вибрати дату після менструації, оскільки під час критичних днів у пацієнтки лікар не зможе провести огляд. У будь-яких інших випадках можна вибрати для візиту до проктолога зручний день на власний розсуд, і записатися заздалегідь. Потрібно при цьому врахувати, що напередодні пройде ретельна підготовка, яка також вимагатиме певного часу. Тому, плануючи візит до лікаря, постарайтеся звільнити для підготовки та відвідання медичного центру як мінімум вечір і ранок наступного дня.

Чого не можна робити перед прийомом

Запланувавши візит до медичної клініки до проктологічного кабінету, утримайтеся від вживання напередодні страв та окремих інгредієнтів, які можуть спровокувати розлад шлунково-кишкового тракту, підвищене газоутворення та інші неприємності, які ускладнять або унеможливлять огляд. До таких продуктів, наприклад, належать:

  • кисломолочні та молочні продукти;
  • варені ковбаси;
  • морепродукти;
  • жирні креми та майонез;
  • свіжі зелені овочі (зокрема, броколі, огірки, кабачки);
  • кофеїновмісні напої, томатний сік, газована вода, алкоголь.

Загалом намагайтеся не перевантажувати себе їжею, якщо наступного дня у вас запланована зустріч із проктологом. Увечері бажано обмежитися легким перекушуванням. У будь-якому випадку останній прийом їжі можна провести максимум за 1,5-2 години до входу в кабінет. А ось воду та інші напої (крім перерахованих вище) можна вживати в будь-якій кількості.

Що слід зробити перед тим, як іти до лікаря

Перед плановим відвідуванням проктологічного кабінету обов’язково потрібно очистити кишківник від калових мас. Для цього є два способи:

  • застосувати проносні препарати;
  • зробити очисну клізму.

Перш ніж вибрати той чи інший спосіб, бажано (хоча б за телефоном) попередньо отримати рекомендації лікаря або того фахівця, до якого збираєтеся на прийом. Але якщо з якоїсь причини це неможливо, зупиніть свій вибір на тому способі, який зможете застосувати з максимальним комфортом та ефектом для себе. Пам’ятайте, що для встановлення очисної клізми, тим більше за відсутності досвіду, вам може знадобитися допомога професіонала. У такому разі краще скористатися послугою професійної медсестри. Сучасні приватні медичні центри надають такі послуги удосталь, і медичну сестру можна запросити додому у зручний час.

Прийом проносних препаратів, звичайно, не вимагатиме додаткових клопотів з викликом медсестри, та й клопотів у цьому випадку значно менше. Однак в результаті можна не досягти очікуваного ефекту, що вимагатиме додаткового прийому препарату або – знову-таки – клізмування. Потрібно також врахувати, що прийом великих доз сильнодійних проносних препаратів може завдати серйозної шкоди організму. Тому із застосуванням цього способу очищення кишечника також рекомендується бути гранично обережними, попри його простоту і безпеку.

Як правильно поставити клізму

Найпоширенішим і досить ефективним способом проведення «генерального прибирання» в кишечнику є постановка очисної клізми.

Для очисних клізм використовують питну (кип’ячену) воду температурою 36-38°С. Також підійдуть відвари аптечних зборів трав:

  • ромашка;
  • шавлія;
  • м’ята;
  • тисячолітник.

Прохолодніша вода або розчин викличуть хворобливі скорочення кишечника, а тепліша може завдати шкоди слизовій оболонці. Використовувати для клізм гарячу воду 45°С категорично заборонено.

Для постановки клізми використовують кухоль Есмарха – так звану “грушу” на 1,5-2 л. Як правило, в аптечній мережі представлені гумові вироби такого роду, але є також емальовані та скляні резервуари. До подібних гуртків Есмарха також потрібні в комплект спеціальні тонкі гнучкі шланги з твердим наконечником. А в гумових «грушах» вони вже «включені», як незнімні продовження резервуара. Наконечник у такої трубки знімається, тому за потреби його можна замінити.

Щоб промити кишечник за допомогою клізми, потрібно виконати ряд простих дій, які займуть не більше пів години загалом. Процедуру можна виконувати у ванній або на ліжку, попередньо підклавши клейонку або простирадло, що не промокає:

  • наповніть кухоль Есмарха і розташуйте на висоті 1-1,5 м над поверхнею, де ви перебуватимете під час процедури;
  • переконайтеся, що зі шланга вільно виходить вода і на якийсь час перекрийте краник біля наконечника;
  • прийміть горизонтальне положення, повернувшись на лівий бік і підтягнувши коліна до грудей, або станьте на карачки з упором на лікті;
  • розсунувши сідниці, обертальними рухами введіть в анальний отвір наконечник, змащений вазеліном (або іншою відповідною речовиною);
  • відкрийте краник і відрегулюйте подачу води так, щоб вона надходила в кишечник не під сильним тиском (інакше ви відразу відчуєте біль і розпирання в нижньому відділі живота);
  • дочекайтеся, щоб вода майже повністю вийшла із чаші Есмарха, при цьому намагайтеся не допустити попадання повітря в кишечник;
  • перекрийте краник та виведіть трубку з наконечником з анального отвору;
  • затримайте введену воду на 5-10 хвилин, після чого спорожніть.

Якщо під час затримки води ви відчуваєте сильні болі та спазми, погладьте живіт за годинниковою стрілкою.

Якщо промивна вода вийшла з кишечника, а калові маси виведені неповністю, можна повторити процедуру через 1-2 години – до чистої води.

Очищувальну клізму рекомендується проводити не менш як за п’ять годин до прийому у проктолога.

Альтернативний спосіб очищення кишечника

Щоб не морочитися з клізмами, можна вдатися до ще одного варіанту “прибратися” в кишечнику – прийняти проносне. Таку дію мають осмотичні препарати, які також застосовуються для усунення запорів і при харчових отруєннях. До них відносяться:

  • гідроксид та сульфат магнію;
  • карловарська сіль;
  • сульфат натрію;
  • поліетиленгліколь.

Під впливом цих препаратів у кишечнику утримується рідина. Завдяки цьому калові маси розм’якшуються, збільшуючись обсягом. Тим самим створюється підвищений тиск на стінки кишківника. В результаті настає проносний ефект.

У перелік препаратів осмотичної дії входять “Фортранс”, “Лавакол”, “Реалаксан”, “Осмоголь”, “Макрогол” та аналоги. Вони не викликають звикання та не провокують розвиток синдрому «ледачої кишки».

Прийом препаратів проносної дії слід проводити не пізніше ніж за 8 годин до запланованого походу до лікаря.

На прийомі у проктологічному кабінеті

Дуже часто пацієнти, вирушаючи до медичної клініки на прийом до лікаря-проктолога, особливо якщо такий візит здійснюється вперше, відчувають хвилювання і задаються безліччю питань організаційного характеру. І якщо з необхідністю провести попереднє «прибирання» в кишечнику все ясно, то залишається ще ряд нюансів, які потребують додаткових роз’яснень:

Що потрібно зробити перед прийомом?

За 5-8 годин до призначеного часу – очистити кишечник; за 2-4 години – намагатися не приймати їжу, але не обмежувати себе у звичайній воді, чаї; за годину – прийняти душ, підмитись.

Чи потрібно брати до кабінету одноразові пелюшки, змінну білизну?

Ні, не потрібно, якщо ви вирушаєте до сучасної приватної клініки. У таких медичних закладах сервіс – на найвищому рівні. І медперсонал подбає про те, щоб вам було максимально комфортно. І, звичайно ж, забезпечить усім необхідним для цього, в тому числі видатковими матеріалами для проведення огляду.

Як відбувається огляд?

Лікар спочатку поговорить з вами: спитає, що і як давно турбує, що спостерігалося за цей час, що вже встигли зробити тощо. Ознайомитись з вашою картою, історією хвороби. Розпитає про ваш раціон, частоту і характер стільця, та інші нюанси необхідні для постановки діагнозу. Поцікавиться, чи немає у рідних проблем щодо проктологічної частини, і якщо так, то які. Зібравши анамнез, лікар проведе візуальний огляд, потім пальцеве дослідження. У повне обстеження також входить аноскопія та ректоскопія – дослідження слизової анусу та прямої кишки за допомогою оптичних приладів відповідно. За підсумками лікар ставить діагноз, а у разі потреби – призначає лікування.

Чи можна уникнути інструментального огляду?

Тільки за повного огляду лікар має можливість поставити точний діагноз. Найчастіше хвороби кишечника проходять безсимптомно. А незначне порушення може справді приховувати серйозне захворювання. Наприклад, видима без спеціальних приладів папілома при більш поглибленому дослідженні може бути проявом ракового новоутворення. Тому не відмовляйтеся від інструментального огляду, якщо його рекомендує лікар. Можливо, це врятує ваше життя.

І пам’ятайте, перший крок до повноцінного та якісного огляду у проктолога – це правильна підготовка до візиту до проктологічного кабінету.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top