Первинний та вторинний шви гнійних ран

Важливе місце у підготовці гнійних ран до операції займає ензимотерапія із застосуванням ензимів тваринного та бактеріального походження. Під час підготовки ран використовують також методи фізичної та хімічної антисептики. Протеолітичні ферменти: трипсин, хімотрипсин, рибонуклеаза та інші застосовують у вигляді порошку. Це сприяє швидкому очищенню рани від гною, фібрину та некротичних тканин. Протеїназа використовується у вигляді розчинів для змочування тампонів.

Консервативне лікування гранулюючих ран

Коли рана очиститься повністю від гною, некротизованих тканин, фібрину і з’являються грануляції. Прискорити загоєння можна шляхом зближення країв, стін та дна рани. При хорошій рухливості стінок їх зближують смужками липкого пластиру, на сьогодні є спеціальні пластирі Steristrip. Через 3 дні настає часткове загоєння. Краї, стінки рани та дно рани знову зближують до повного загоєння з періодичною перев’язкою раз на 3 дні.

Ранній вторинний шов

Рана передньої черевної стінки, що нагноїлася, після підготовки, яка описана вище, повинна бути вшита за допомогою накладання ранніх вторинних швів. Для цього рана має бути очищена від гною, фібрину та некротизованих тканин. У рані має бути зростання соковитих грануляцій, зростання яких можна прискорити при накладенні VAC апарату (лікування ран негативним тиском). При накладанні вторинних швів дуже важливо досягти хорошої адаптації країв, стінок та рани дна. І слід звернути пильну увагу на замкнуті порожнини в рані, яких не повинно бути після ушивання. Цього досягають застосуванням шва Донаті. На 6-7 день слід зняти шви, загоєння рани піде за типом первинного загоєння. Рану обробляють за всіма правилами асептики та антисептики. Слід також врахувати, що використання монофіламентних ниток, особливо покритих антисептиком, зменшує кількість гнійних ускладнень. Шви можна накладати на будь-які підготовлені рани в будь-якій частині тіла (живіт, пахвова область, колінний суглоб, спина та інші частини тіла). Часто ранній вторинний шов накладають області виникнення пролежнів, після їхнього відповідного лікування.

При ранах, які містили гній, фібрин, некротичні тканини, були розкриті, сановані та проведена некректомія на 4 день ще не буде грануляційної тканини. Рана не міститиме гній, фібрин чи некротичні тканини, але її краї будуть ще з залишковими явищами запалення та буде серозна ексудація. На таку рану слід накласти первинні шви. Рану неправильної форми зашивають багатостібковим обвивним швом, домагаючись тим самим гарної адаптації – країв, стінок і рани дна. Рану обробляють за всіма правилами таких ран. Зверху та в глиб рани можуть вводиться гіперосмолярні мазі та поліхлорвінілові дренажі.

Первинний шов гнійної рани

Первинні шви на рани, що утворюються при розтині флегмон та абсцесів, а також інших гнійних захворювань, можуть бути накладені після висічення некротизованих тканин. Перед тим, як зашивати такі рани, їх слід дренувати трубчастими дренажами з достатньою кількістю отворів через окремий розріз (контрапертуру). Така методика називається – вакуумне дренування рани. Також можна використовувати активний вакуумний аспіратор, VAC-терапію (лікування ран негативним тиском). У деяких випадках слід застосовувати активну систему промивання розчинами водних антисептиків.

При гнійних ранах неправильної форми, після хірургічної обробки ран і порожнин, дренують усі їх кишені, а потім накладають первинний шов гнійної рани за описаною вище методикою.

У післяопераційному періоді проводиться тривале промивання ран розчинами антисептиків, протеолітичними ферментами з активною аспірацією виділення. Первинні шви дозволяють досягти загоєння гнійних ран типу первинного натягу.

Хірургам, які рідко стикаються гнійними ранами, слід врахувати, що накладання первинних швів на гнійні рани несе в собі велику відповідальність. Через те, що дуже частими є ускладнення у вигляді забивання дренажів фібрином, нагноєння швів тощо. Тому після огляду та всіх зважувань “За” та “Проти” іноді краще вести такі рани класичним відкритим способом, а потім накласти вторинні шви на рану, що гранулює.

За такими ранами має бути особливий догляд. У жодному разі не можна, щоб на рану був тиск і до неї потрапляла інфекція. Для цього потрібно використовувати розвантажувальне взуття (якщо рана на нижніх кінцівках) або протипролежневі матраци (якщо причина ран пролежні чи погане кровопостачання тканин). І обов’язково щоденні перев’язки з використанням сучасних мазей, пов’язок, антисептиків та під контролем грамотного хірурга.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top