Лікування трофічних виразок

Трофічна виразка виникає у зв’язку з порушеним кровообігом. Це відкрита рана на стопі або гомілці, яка не може зажити протягом понад 6 тижнів. Попри те, що існує безліч методів, спрямованих на профілактику та лікування, дана проблема, як і раніше залишається дуже гострою.

Серед основних причин, які призводять до розвитку цього захворювання, за даними різних наукових досліджень, часто зустрічаються саме варикозні виразки. Рідше причиною їх виникнення стають артеріальні, змішані і посттромбофлебічні виразки.

Здійснення неправильної системної та місцевої терапії призводить до того, що захворювання стає хронічним. Виниклий гнійний осередок може поширитися по всьому організму, далеко від джерела первинної локалізації. Досить часто можна зустріти пацієнтів, у яких перші симптоми формування венозної трофічної виразки починали з’являтися в області щиколотки, з її зовнішньої або внутрішньої сторони. Але через деякий час така виразка вже починала займати поверхню майже всієї гомілки.

У гнійно-запальному процесі можуть брати участь не тільки шкірний покрив, підшкірна клітковина, але також м’язи, кістки. Здійснюючи лікування трофічних виразок, обов’язково необхідно комплексно підходити до розв’язання даної проблеми. В першу чергу, лікувальні заходи повинні бути спрямовані на те, щоб усунути основну причину, вилікувати захворювання, яке призвело до виникнення виразок. Якщо цього не зробити, то виразку не вийде повністю загоїти, або ж після виписки пацієнта зі стаціонару у нього може виникнути рецидив.

Обов’язково необхідно знати, що для лікування будь-якої трофічної виразки потрібно застосовувати місцеву терапію. Однак, в силу різних обставин, лікування пацієнтів проводиться в амбулаторному режимі, а не в умовах стаціонару. Як правило, переважна більшість хворих отримує консервативне лікування, коли для терапії використовуються препарати, які не враховують всі особливості цього складного захворювання, етап ранової стадії, а також склад виду мікрофлори.

В процесі проведення бактеріологічного дослідження в виразках найчастіше вдається виявити S. aureus, Proteusspp, Ps. Aeruginosa і S.epidermidis. Досить часто причиною виникнення захворювання може стати грибкова інфекція або анаеробні мікроорганізми. У разі такого складу мікрофлори, в самому осередку виникнення захворювання може постійно зберігатися високий ризик появи та розвитку зараження крові.

Вивчення сприйнятливості таких мікроорганізмів до різноманітних медичних препаратів демонструє, що дані штами є стійкими навіть до найпрогресивніших антибіотиків, які мають широкий спектр дії. У категорію винятків потрапляє невелика група сучасних антисептичних препаратів. Висока активність також зберігається препаратами, які містять у своєму складі срібло. Однак безпідставне використання антибіотиків досить часто може призвести до сенсибілізації організму пацієнта, в організмі хворого можуть почати розвиватися алергічні реакції, аж до летального результату.

Близько 80% пацієнтів, які страждають від трофічних виразок, мають також і ускладнення з дерматології, які можуть виражатися в екземах, алергічному або контактний дерматит. Застосування антибіотиків системного типу без проведення регулярного контрольного бактеріологічного дослідження і призначення протигрибкових препаратів протягом усього терміну антибактеріальної терапії може призвести до виникнення в виразках постійних грибків, мікроорганізмів. Це істотно знижує ймовірність повного одужання пацієнта. З маси пропонованих способів місцевої терапії необхідно вибирати найбільш ефективний метод лікування трофічних виразок, що підходить для конкретного пацієнта.

У разі розвитку гострих запальних процесів поверхню виразки та тканини, які оточують її, необхідно обробляти однопроцентним розчином йодопірина. Дуже важливо ретельно обробляти навіть шкіру на міжпальцевих проміжках і пластини нігтів. Це необхідно робити тому, що на них можуть перейти грибкові інфекції.

Якщо ж пацієнт не може переносити йод, тоді рекомендується застосовувати 0,2-процентний розчин пронтосана або лавасепта. Потім на поверхню шкіри, яка постраждала, і виразки необхідно нанести рівномірний невеликий шар спеціального крему. У його склад входить такий інгредієнт, як сульфатіазол срібла. Внаслідок широкого спектра протимікробної активності лікарського препарату нема потреби додатково призначати пацієнтові антибіотики. Цей препарат крім протимікробного ефекту має ще ранозагоювальні властивості, адже в його складі є іони срібла, що прискорюють появу епітелію на рані хворого. Високу ефективність використання таких кремів підтвердив ще й ряд проведених клінічних досліджень.

Дуже важливо, щоб зміна пов’язки проводилася кожен день або максимум через день. Це залежить від того, як сильно пов’язка промокла. Завдяки слабкій розчинності срібної солі можна підтримувати стабільну концентрацію лікарського препарату в виразці. Внаслідок гідрофільної основи крему забезпечуються його болезаспокійливі властивості та гарна переносність дії компонентів лікарського препарату.

Без сумнівів, під час лікування хворих, які страждають від венозних трофічних виразок, необхідно пам’ятати про те, що обов’язково слід використовувати компресійні бинти для кінцівок. Найкраще використовувати еластичні бинти або панчохи.

Використання крему Аргосульфан під час здійснення місцевої терапії, дозволяє повністю уникнути розвитку інфекційних процесів в рані, а також зменшити біль. Прискорений процес зростання епітелію призводить до того, що поверхня рани загоюється набагато швидше.

При наявності трофічних виразок одночасно з лікуванням первинного захворювання використовується місцева терапія, яка істотно покращує загальний стан хворого. Крім цього, на загоєння трофічних виразок позитивно впливає проведення фізіотерапевтичних процедур. Не менш важлива і боротьба з запальними процесами, хвороботворними бактеріями, що знаходяться в області виразки.

Щоб запобігти появі вторинних інфекцій, що посилюють перебіг захворювання, потрібно регулярна обробка уражених ділянок шкіри. Для цього можуть використовуватися мазі, що містять у своєму складі антибіотики. Це дуже ефективний спосіб при лікуванні місцевих трофічних виразок, оскільки даний препарат має широкий спектр дії, не призводить до звикання і сприяє швидкій та ефективній регенерації тканин.

Трофічна виразка це результат системного збою в організмі людини. Тому спочатку необхідно зосередитися на виявленні, а також ефективне лікування первинного захворювання. Ні в якому разі не можна займатися самодіагностикою і лікуванням. Потрібно записатися на прийом до судинного хірурга. Тільки кваліфікований лікар зможе поставити точний діагноз, призначити ефективне лікування трофічних виразок.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top