Лікар-хірург — хто це і що лікує?

Хірург фахівець, який проводить діагностику і лікування таких захворювань як грижі, опіки, рани, відмороження, гематоми, абсцеси, панариції, пухлини, сторонні тіла в м’яких тканин і шкірі, запальні захворювання сполучної тканини й кістково-м’язової системи, в тому числі синовіти, артрити та тендиніти.

Для лікування хірург може застосовувати оперативні методи, механічно впливати на тканини, які мають ушкодження. Хірургія є тією сферою медицини, де самолікування не допускається, воно може навіть коштувати життя. Самостійно неможливо навіть правильно провести діагностику, тому що хвороба часом проявляє себе не в ураженому органі, а зовсім в інших місцях тіла. Якщо турбують болі в черевній порожнині, то «вгадати» причину дискомфорту людині, далекій від медицини, дуже складно, адже тут органи розташовані дуже щільно один до одного. Разом з тим, помилковий діагноз може коштувати життя, наприклад, при апендициті.

Якщо з’явилися перші симптоми хвороби, необхідно якомога швидше скористатися допомогою хірурга. Крім того, профілактичний огляд у хірурга двічі на рік рекомендований абсолютно всім так можна запобігти розвитку захворювання або виявити його на ранній стадії, коли лікування буде максимально успішним, швидким і дешевим.

Діагностика містить:

  • лабораторні процедури;
  • біопсію, пункцію пухлин м’яких тканин;
  • УЗД м’яких тканин і внутрішніх органів;
  • рентген;
  • дуплексне сканування судин, розташованих на периферії.

Часто послугу «консультація» недооцінюють, це абсолютно несправедливо, тому що вона часто визначає успіх лікування. Консультація хірурга потрібна в різних ситуаціях, чи то профілактика або необхідність в раді фахівця перед прийдешньою операцією. Використовуючи знання, досвід роботи та сучасне обладнання, висококваліфікований лікар поставить правильний діагноз, призначить ефективну терапію. Важливо не помилитися у виборі доктора.

Що лікує лікар-хірург?

У хірурга наступна область діяльності:

  • комплексне лікування захворювань;
  • видалення пухлин м’яких тканин, сухожильних гангліїв, сторонніх тіл;
  • видаленням грижі (лапароскопія), в тому числі з використанням трансплантатів з пропілену;
  • оперативне лікування врослого нігтя;
  • видалення лігатурних нориць, що виникли після операції;
  • лікувально-діагностичні пункції під час запальних захворювань, блокади допомога при виникненні гострого болю;
  • хірургічна обробка відморожень, опіків, ран ушкоджень м’яких тканин при травмах, високих або низьких температурах;
  • швидка допомога при виникненні зовнішніх кровотеч;
  • зняття швів, перев’язки різної складності (використовуються компресійні та лікувальні матеріали), лікування великих і малих ран;
  • ведення пацієнтів після лікування в стаціонарі та операцій.

При будь-якому виниклому питанні, яке входить в компетенцію хірурга, можна звернутися до даного фахівця. При цьому не має значення, чи обстежувався хворий де-небудь до цього, чи поставлений йому діагноз лікар уважно вислухає будь-якого пацієнта і дасть вичерпний коментар щодо ситуації.

Звичайно, чим раніше людина, яку щось турбує, прийде на консультацію до хірурга, тим, швидше за все, швидше та успішніше буде проведено лікування. Проте, професійний лікар допомагає всім пацієнтам, навіть з «запущеними» захворюваннями.

Консультація хірурга потрібна і тим, хто хоче поліпшити зовнішній вигляд шкіри за допомогою операцій видалити бородавки, родимки, судинні зірочки, мозолі та інші утворення на шкірі. Часто від них рятують за допомогою радіохірургії, під місцевою анестезією, без болю і дуже швидко, шрамів згодом не залишається. Крім того, родимки під впливом поганого стану навколишнього середовища, термічних і хімічних опіків, порушень ендокринної системи та внаслідок інших причин можуть переродитися в злоякісні.

Варикозну хворобу вен, облітеруючі ураження артерій і посттромбофлебічну хворобу лікують за допомогою судинної хірургії, або флебології. Судини скануються за допомогою УЗД, на початкових стадіях хвороби використовується апаратна компресійна і радіохвильова склеротерапія, на пізніх вени видаляються через проколи.

Радіохвильова хірургія інноваційне досягнення медицини, під час даної терапії часто використовується лазер інструмент, який зводить до мінімуму рецидиви та травми, що особливо актуально при проведенні операцій на обличчі. Цей метод відрізняє і швидке загоєння шкіри, опіки виключені. Протипоказань практично немає. Після деяких видів операцій із застосуванням новітніх технологій пацієнт вже через кілька годин може йти додому.

Консультація хірурга вдома

Сучасні умови дозволяють хірургам консультувати на дому, що особливо зручно в тих випадках, якщо хворий інвалід або пенсіонер, якому важко їздити по лікарнях, або дуже зайнята людина. Прийом лікаря в домашніх умовах нічим не поступається прийому в лікарні, навпаки, він пройде в спокійних умовах, без поспіху, всі необхідні інструменти у доктора будуть з собою.

В державних медичних установах рідко вдається потрапити до лікаря відразу, записатися до вузькопрофільного спеціаліста часто можна тільки на наступний тиждень. Будь-яке зволікання при наявності хвороби може негативно відбитися на здоров’ї, зменшити шанси на успішне лікування, не кажучи вже просто про дискомфорт і втрати часу. Крім того, безкоштовна медицина на ділі зовсім не така, за якісні послуги в державних установах доводиться платити, причому часом немаленькі суми.

Найчастіше витрати «неофіційні», не підкріплені жодними квитанціями, а значить, додаткових гарантій чекати не варто. 

Такої ситуації не виникне при зверненні до приватного хірурга він приїжджає або в той же день, коли надійшов дзвінок, або, в крайньому разі, на наступний. Може статися й так, що ваш дільничний хірург у відпустці, а вам необхідна термінова консультація хорошого фахівця, або якість його послуг залишає бажати кращого, тоді оптимальним варіантом стане прийом у платного доктора. Ви отримаєте послуги в повному обсязі, відповіді на всі питання про ваше здоров’я, а також документи про проведений огляд.

Кваліфікація лікаря не викличе у вас сумнівів, у сучасного ескулапа самі вичерпні теоретичні знання і практичні навички. Індивідуальний фахівець гранично чуйно поставиться до пацієнта, звертаючи увагу на його індивідуальні особливості та тривоги. Він пам’ятає, що кожна людина неповторна, життя і здоров’я мабуть, самі щедрі дарунки, якими ми нагороджені при народженні. З приватним хірургом ви знайдете упевненість в тому, що зустріч з лікарем, розмова про те, що вас турбує, це природно і зовсім не страшно. Бажаємо вам відмінного самопочуття!

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top