Кон’юнктивіт у дітей: симптоми, методи лікування

Зміст

Багато батьків стикаються з такою неприємною хворобою своєї дитини, як кон’юнктивіт. Добре, якщо вони розуміють, що на такі ознаки, як запалення слизової оболонки у малюка, його повіки злипаються (особливо після відпочинку), а сам він стає стривоженим і нервовим – на ці симптоми варто звернути особливу увагу.

Захворіти на кон’юнктивіт можуть малюки, яких ще не виписали з лікарні, і ті, хто вже знаходиться у себе вдома. Щоб не пропустити або не запустити хворобу, батьки повинні знати перші ознаки її прояву, розуміти, що потрібно робити.

Кон’юнктивіт – це таке захворювання, при якому запалюється слизова оболонка ока. Виникає воно з різних причин: через хімічне пошкодження органу зору, інфекцій або алергічної реакції.

Кон’юнктивіт у дітей: різновиди та перші симптоми

Перед тим, як визначити проблему та розпочати лікування, слід розуміти, що існують різні типи кон’юнктивіту.

Гнійний (бактеріальний) кон’юнктивіт

Причина цього виду хвороби – золотистий стафілокок. Хоча останнім часом відзначається збільшення запалень очей та інших патогенів:

  • синьогнійна паличка;
  • кишкова паличка;
  • епідермальний стафілокок;
  • бактерії стрептокока;
  • бактерії гонококу.

Найчастіше цей тип кон’юнктивіту вражає лише одне око. Його характерними ознаками є густі виділення з великою кількістю гною. Викликається він у більшості випадків недотриманням стерильності або елементарних правил гігієни. Лікування відбувається швидко, легше, якщо порівнювати з вірусним, хоча протікає дещо важче.

Вірусний кон’юнктивіт

Вражає обидва очі — послідовно хворіє спочатку одне, потім інше.

Його збудниками є віруси, найчастіше це герпес. Для новонародженого він дуже небезпечний, тому що якщо інфекція потрапить до організму немовляти, то може негативно позначитися на роботі внутрішніх органів. Цей тип хвороби протікає мляво, а лікування займає тривалий період.

Хламідійний кон’юнктивіт

Найчастіше здатний вражати тих немовлят, у яких матері перехворіли на хламідіоз статевих органів, що впливає на те, що під час пологів цією інфекцією можуть заразитися новонароджені. Різні фахівці говорять про те, що отримати від хворої матері хламідійну інфекцію можуть 40-70% дітей. Це найпоширеніший тип захворювання.

Це запалення здатне вражати як одне, і обидва очі. Найгостріший період приходиться на 14 день після появи дитини світ, рідше – через 30 днів.

Такий тип хвороби характеризується виділеннями слизового характеру з гнійними вкрапленнями, причому досить рясними.

Алергічний кон’юнктивіт

Досить рідкісне явище в дітей грудного віку, але іноді зустрічається. Характеризується він почервонінням та припухлістю очей, а також сльозотечею. Маля постійно тягнеться ручками до очей, щоб їх протерти, тому що відчуває свербіж. Якщо алерген буде усунений, то і симптоматика поступово зійде нанівець, навіть без застосування лікування.

Аутоімунний кон’юнктивіт

Зустрічається дуже рідко, він тяжко проводиться лікування. Йому піддаються діти, які мають імунодефіцитний стан організму.

Лікарський кон’юнктивіт

Можливий, у новонароджених, яким було призначено лікування. Симптоматика виникає вже за кілька годин після введення фармакологічних засобів.

Якщо не займатися цим захворюванням, то кон’юнктивіт може стати хронічним, й то загострятися, то затихати. Якщо винна хламідійна інфекція, тоді є небезпека, що вона вразить інші органи.

Основні симптоми, що вказують на прояв кон’юнктивіту у немовлят:

  • почервоніння очей;
  • сильна сльозотеча;
  • набряклість;
  • подразнення слизової;
  • поява тонкої плівки білого кольору, що покриває очі;
  • наявність гною;
  • очі сильно злипаються, навіть після гарного сну.

Діагностика кон’юнктивіту у дитини

За будь-яких ознак захворювання обов’язково бажано відразу відправитися до фахівця для діагностики та визначення типу кон’юнктивіту, або ж здійснити виклик педіатра додому, щоб він або розвіяв ваші побоювання або підтвердив їх і при необхідності додаткових аналізів направив до офтальмолога.

У такому разі проводиться спеціальне обстеження, після якого лікар винесе вердикт – засвідчить захворювання або спростує його. Тільки після остаточного діагнозу можна приступати до лікування малюка. Не рекомендується займатися самолікуванням і закапувати щось до винесення діагнозу – цим можна завдати ще більшої шкоди дитині.

Діагностувати це захворювання неважко. Для цього береться на аналіз матеріал з кон’юнктиви малюка, який вирушає на негайне дослідження. Спочатку цей матеріал фарбується, а потім його розглядають під мікроскопом або роблять посів на спеціальне (живильне) середовище. Крім цього, призначення правильного лікування ще визначається чутливість до антибіотиків.

Використовують у діагностиці кон’юнктивіту у дітей й кров. Використовуються різні методи, щоб у ній виявити антитіла, які виробляють імунітет організму, коли до нього потрапляють збудники.

У чому причина розвитку кон’юнктивіту новонароджених?

Багато батьків не розуміють, звідки могло взятися це захворювання, особливо якщо вони з усією серйозністю підходили до вагітності та пологів, планували її, повністю обстежилися.

Попри всі обережності, дотримання гігієнічних правил, вимог, повної стерильності в медичному закладі та в домашніх умовах, немовля має ризик отримати кон’юнктивіт. 

Основні причини такі:

  • слабкий імунітет;
  • зараження хламідійною чи гонорейною інфекцією під час пологів, коли малюк проходить родові шляхи;
  • це можуть бути бактерії, які є в організмі жінки, що народжує;
  • герпесна інфекція, що передається від матері;
  • якщо в око новонародженого потрапив бруд або стороннє тіло, то є шанс отримати кон’юнктивіт;
  • неналежне дотримання гігієни, коли за тілом малюка доглядають неправильно.

Є фактори, які ніяк не залежать від матері, але є такі, яких можна не допустити, якщо добре підготуватися і дотримуватись деяких правил. Пам’ятайте, що від цього залежить здоров’я вашої дитини.

Правила лікування кон’юнктивіту дитини: що потрібно знати батькам?

Для лікування кон’юнктивіту у дитини призначаються деякі препарати, процедури. Вони спрямовані на те, щоб у найкоротший період з максимальною безпекою промити очі немовля, звільнити їх від наявного гною, видалити запальний процес.

  1. Фурацилін, яким промивають очі. Тут лікар може призначити примочки або промивання з трави шавлії, ромашки й календули, які мають хороші протибактеріальні, протизапальні властивості.
  2. Левоміцетинові краплі.
  3. Також застосовується масаж, який застосовується для носослізного каналу.

Якщо це алергічне запалення, то призначаються антигістамінні препарати. Захворювання, викликане вірусами, вже за кілька днів проходить саме, для полегшення стану малюка призначаються холодні компреси.

При бактеріальному характері кон’юнктивіту можуть призначатися препарати, що містять антибіотики, але не варто переживати, тому що головне в даній ситуації позбавити малюка від неприємної хвороби.

Коли лікар говоритиме, що і як треба робити, а ви чогось не розумієте – не мовчите. Обов’язково запитуйте, уточнюйте і в тому випадку, якщо якийсь препарат або спосіб лікування викликає сумніви.

Народні методи лікування дитячого кон’юнктивіту

Відразу обмовимося, не варто слухати своїх мам чи бабусь, бігти до аптеки за якимись травами. Народна медицина прийнятна, як додатковий засіб лікування, але після того, як ваш лікар схвалить деякі способи.

  1. Краплі для очей можна приготувати із соку алое. Для цього необхідно вичавити з листя цієї рослини сік, розвести водою, обов’язково кип’яченою (співвідношення 1:10). Закапувати хворе око тричі на добу.
  2. Для гнійного кон’юнктивіту використовуються примочки із шипшини. Беруться ягоди (2 ч. л.) і заливаються окропом (1 склянка). Далі все це потрібно кип’ятити на малому вогні протягом 5 хвилин, після чого заварені ягоди потрібно залишити на 30 хвилин. Тепер можна використовувати, процідіть настій, промочіть у ньому серветки (краще з бавовняного матеріалу), які прикладаються до хворих очей. У такий спосіб можна промивати очі настоєм чаю.
  3. Якщо запалена слизова оболонка, можна скористатися травою синьої волошки. Для цього візьміть квіти цієї рослини, тільки без кошиків (2 ч.л.), залийте окропом (1 склянка), наполягайте 100-120 хвилин, процідіть. Тепер можете робити з цього настою примочки.

Один тип кон’юнктивіту проходить сам собою, інший вимагає медичного втручання. У будь-якому випадку потрібно звертатися до лікаря, щоб лікувати тими методами, які він призначить. Якщо ви не скористаєтеся медичною допомогою, то це в кращому разі призведе до тривалого, затяжного лікування, у гіршому – переросте у хронічне захворювання. У деяких особливо небезпечних випадках може призвести до погіршення зору або сліпоти.

Якщо вчасно звернутися до лікаря і дотримуватися всіх рекомендацій, то прогноз є втішним – це захворювання проходить, залежно від типу, через кілька днів або знадобиться два тижні для його усунення.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top