Кон’юнктивіт: лікування та опис

Кон’юнктивіт сьогодні є однією з найпоширеніших хвороб очей. Вже при початковій стадії захворювання, очі починають сльозитися, червоніти й у людини створюється враження, що в очах сторонні предмети. Якщо вчасно не звернутися до лікаря і не розпочати лікування, можна отримати ускладнення.

СИМПТОМИ КОН’ЮНКТИВІТУ

Симптомами кон’юнктивіту є ураження кон’юнктиви. Що таке кон’юнктива? Це тонка прозора плівка, яка покриває внутрішню поверхню віка і зовнішню частину очей. Вона виконує дві основні задачі: захищає поверхню очей від проникнення різних сторонніх тіл і мікроорганізмів. При її запаленні очі починають боліти. Оскільки захворювання має запальний характер, то кон’юнктивітом можна захворіти в будь-якому віці.

При початку захворювання виділяється прозора липка рідина, яка викликає злипання очей блефароспазм. Це катаральна форма кон’юнктивіту. У дітей в основному плівкова форма очі покривають маленькі плівочки, а якщо при огляді виявляються дрібні фолікули, то це фолікулярна форма гострого кон’юнктивіту.

Кон’юнктивіт заразний, тому при виявленні у себе перших ознак, слід обмежити спілкування з іншими людьми та суворо дотримуватися правил особистої гігієни. Мити руки з милом, ні в якому разі не терти очі, оскільки якщо заражене тільки одне око, протерши очі, можна заразити й інше. Не можна ходити в басейн і вмиватися сирою водою з-під крана. Найкраще використовувати кип’ячену воду і серветки.

ЛІКУВАННЯ КОН’ЮНКТИВІТУ САМОСТІЙНО

Взагалі, будь-яке захворювання необхідно лікувати тільки під наглядом лікаря, тому бажано звернутися за консультацією до фахівця або зробити виклик лікаря додому. Але, якщо немає можливості звернутися до лікаря, то необхідно закапати в очі пару крапель 0.3% розчину левоміцетину або 20% розчину сульфацила-натрію (альбуциду). Процедуру потрібно повторювати кілька разів на день до повного одужання. Якщо хворе одне око, то для профілактики можна закапати краплі й в здорове око. Ні в якому разі не можна накладати на очі пов’язки. Так можна створити сприятливі умови для розмноження бактерій. Не варто чекати дива і запускати хворобу, сподіваючись, що все пройде само собою. При правильному лікуванні захворювання пройде дня через чотири. Якщо ж його не лікувати, то кон’юнктивіт може перейти в хронічну форму. Тому краще не затягувати звернення до офтальмолога.

ВИДИ КОН’ЮНКТИВІТУ

Оскільки причини кон’юнктивіту можуть бути різними, то і захворювання може бути різним. Щоб не помилитися, лікар може призначити консультації інших фахівців. Наприклад, гінеколога, алерголога або уролога.

Існує три види кон’юнктивіту:

  • вірусний
  • бактеріальний
  • алергічний

Після того, як виявлена ​​причина, призначається відповідне лікування.

  1. Алергічний кон’юнктивіт. Виникає при алергічній реакції на подразники. Це може бути пилок рослин, тварини, книжковий пил тощо. Все залежить від пори року і місця, де людина постійно чи деякий час знаходиться. Вражає завжди обидва ока. Очі сльозяться і червоніють, можуть сильно набрякати й повіки. При лікуванні алергічного кон’юнктивіту призначають антигістамінні препарати в краплях і пігулках. Якщо алергія не сильно виражена, то можна обійтися компресами. До того ж якщо людина знає про свою алергічну реакцію, необхідно просто уникати контактів з алергеном.
  2. Бактеріальний кон’юнктивіт. У його виникненні винні хвороботворні бактерії. Це можуть бути стафілококи або стрептококи. Відрізняється цей вид захворювання сильними набряками та нагноєннями, які призводять вранці до злипання очей. Щоб усунути цю неприємність, необхідно частіше промивати очі настоєм ромашки. Якщо захворювання набуває особливої ​​гостроти, то очі необхідно лікувати мазями (гелями) та краплями, які містять антибіотики. Закапувати або мазати потрібно 4-5 разів на добу, це мінімум. Перед закапуванням очі обов’язково промивати міцним неароматизованим й без сторонніх домішок чаєм або настоєм ромашки. І не забувати про гігієну, правила якої потрібно дотримуватися неухильно.
  3. Вірусний кон’юнктивіт. Зазвичай людина їм захворює тоді, коли імунна система ослаблена. Тому, захворіти очі можуть від будь-якої інфекції. Лікування призначає лікар тільки після обстеження і виявлення причини, а також варто потурбуватися про зміцнення імунної системи. Призначаються противірусні очні мазі або краплі. Тому, краще за все не займатися самолікуванням, а звернутися до лікаря. Адже якщо лікування буде неправильним, то можна втратити зір.

ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ КОН’ЮНКТИВІТУ

  • Інфекційна флора. Це можуть бути хламідії, віруси, бактерії або грибки, якими можна заразитися при купанні в брудній водоймі, натирання очей брудними руками, застосуванні косметики поганої якості або з вичерпаним терміном дії. Також причиною захворювання можуть бути такі хвороби, як кір, ГРВІ або вітряна віспа, які потрапляють в очі через кровоносні судини разом з кров’ю.
  • Тривала дія алергену може викликати алергічну реакцію. Це може бути як квітковий пилок, так і деякі хімічні речовини.
  • Дії сонячного світла ультрафіолету може викликати «снігову сліпоту».
  • Висока чутливість організму до лікарських препаратів може викликати подразнення і почервоніння очей, а також сльозогінність.
  • Ще однією найпоширенішою причиною захворювання є порушення правил носіння контактних лінз, в результаті чого в очі потрапляє інфекція або подразнюється слизова оболонка.
  • Недолік вітамінів, порушення обміну речовин, перевтома і переохолодження очей може призвести до захворювання.
  • Хронічні захворювання носа і слізних шляхів

ФОРМИ КОН’ЮНКТИВІТУ

Кон’юнктивіт має дві форми перебігу захворювання гостру і хронічну.

  • Гостра форма. Захворювання протікає стрімко. В очах розширюються кровоносні судини, очі стають червоними та запаленими, з’являються гнійні виділення з очей. При гострій формі людина відчуває дискомфорт в очах, не тільки через виділення і печіння, але і через сильне освітлення. Може піднятися температура, головний біль і загальна слабкість. Захворювання може початися на одному оці і якщо не зайнятися терміновим лікуванням, переходить на інше.

Діти завжди легше переносять цю хворобу. Вона у них проходить в більшості випадків через кілька днів. Дорослі ж хворіють довше.

  • Хронічний кон’юнктивіт. Якщо хворобу не лікувати, то гостра форма поступово може перейти в хронічну. Протікає вона мляво і повільно, вражає відразу обидва ока. Причиною її виникнення можуть бути самі різні подразники пил, холод, дим, хімічні сполуки, такі як фарба. Якщо при гострому кон’юнктивіті хвороба проходить через кілька днів, то хронічна форма може протікати довго, до місяця і більше.

При захворюванні хворий повинен обов’язково користуватися тільки своїм рушником, часто мити руки з антибактеріальним милом, намагатися якнайменше перебувати на холоді та сонці, не користуватися водою, що містить хлорку, не купатися у басейнах і відкритих водоймах. Переглянути своє харчування, зміцнити організм і пити вітаміни.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top