Коли викликати отоларинголога додому?

Сумний факт осягає жителів планети з року в рік. З приходом вогкості й холодів людей незалежно від віку все частіше нещадно валять з ніг респіраторні інфекції. Деякі проходять в легкій формі, а деякі вимагають негайного втручання людини з медичною освітою.

Всім відомі нехитрі народні способи лікування: інгаляції над парою, полоскання горла відварами лікарських трав і розчином соди, всілякі компреси та обгортання, а також пігулки та льодяники від болю в горлі, які можна придбати в будь-якій аптеці без рецепта. Але багато респіраторних захворювань протікають досить агресивно, викликаючи різноманітні ускладнення, а самостійне лікування в таких випадках, як правило, загрожує негативними наслідками.

Так що ж робити, якщо відчули біль в горлі, дискомфорт у вушній раковині або з’явилися нежить і утруднене дихання? Звичайно ж, слід негайно звернутися до ЛОР-лікаря безпосередньо в ЛОР-центр або ж викликати отоларинголога додому. Як показує практика, виклик лор лікаря додому це не тільки зручно, а й своєрідний запобіжний засіб. Це спосіб, що допомагає вберегти від нових інфекційних захворювань, що передаються повітряно-крапельним шляхом від хворої людини його близьким. А найголовніше в тому, що це допоможе уникнути ускладнень, які можуть бути спровоковані в ослабленого організму виснажливими поїздками.

Чому консультація ЛОРа так необхідна в даній ситуації? Багато захворювань вуха, горла і носа може діагностувати й сімейний лікар, але більшість з хвороб вимагає поглиблених знань вузького фахівця. Оториноларинголог (скорочено – ЛОР) медик-фахівець, який займається лікуванням захворювань горла, носа, вух, а також проблем прилеглих зон голови та шиї.

Завдання доктора даної вузької спеціалізації містять в собі не тільки визначення діагнозу і призначення медикаментозного лікування. Часом інфекції, що піддають зараженню ніс і носові пазухи, а також гортань і вуха не реагують на виключно медикаментозне лікування і вимагають негайного хірургічного втручання. Проведенням операцій займається безпосередньо оториноларинголог. Видалення мигдалин, аденоїдів і поліпів, наслідків гнійних отитів, відновлення функціональності середнього вуха ці маніпуляції виробляє кваліфікований ЛОР-лікар.

ОСНОВНІ ЗАХВОРЮВАННЯ, ЩО ПОТРЕБУЮТЬ КОНСУЛЬТАЦІЇ ЛОР-ЛІКАРЯ

Про деякі поширені захворювання, викликані наслідками банальної застуди або інфекції, варто дізнатися докладніше.

ГАЙМОРИТ

Це найпоширеніше ускладнення запального процесу горла і носа, викликаного вірусами, бактеріями та грибком. Інфекція в ході перебігу захворювання вражає гайморові пазухи, розташовані в лобі (лобові), за вилицями (верхньощелепні), між очима (ґратчасті пазухи), за очима (клиноподібні пазухи), викликаючи набряклість і скупчення рідини, тим самим не дозволяючи пазухам виконувати свою захисну для організму функцію. Гайморит має дві форми перебігу: гострий і хронічний.

Симптоми:

Підвищена температура, утруднене дихання, неприємний запах з ротової порожнини, головні та зубні болі, зеленувато жовті виділення при кашлі, а також з носової порожнини.

Способи лікування:

  • Консервативний. Націлений на знищення інфекцій, зниження набряклості й виведення рідини, а також на зняття побічних ефектів гаймориту.
  • Хірургічний. До даного способу лікування вдаються в разі відсутності реакції на медикаментозний спосіб і при виникненні ризику ураження зон черепа, розташованих навколо пазух. Найчастіше операції при гаймориті безпечні, але нерідко бувають повторними.

СИНУСИТ

Ускладнення, викликане застудою, алергічною реакцією, поліпами та викривленням перегородки носа.

Симптоми:

Жовтуваті густі виділення, які мають неприємний запах, тиск і біль в лицьовій частині черепної коробки, головний біль, закладеність і набряклість носових ходів, надовго затягла застуда, часом підвищена температура.

Способи лікування:

  • Медикаментозний. Спочатку синусит лікують протинабряковими та протизапальними препаратами. Рекомендуються промивання носової порожнини та парові інгаляції. Якщо ж призначений курс лікування не дає бажаних результатів, то призначаються антибіотики.
  • Хірургічний спосіб лікування синуситу використовується рідко, найчастіше при ускладненому перебігу захворювання.

ФАРИНГІТ

Гостре запалення гортані та лімфатичних тканин, часто викликане ГРВІ, рідше бактеріальними подразниками. Фарингіт буває вірусним і хронічним. Хронічний розвивається при постійному подразненні верхніх дихальних шляхів при впливі механічних і хімічних агентів.

Симптоми:

  • Біль і пирхота в області горла
  • Підвищення температури тіла
  • Збільшення шийних лімфатичних вузлів
  • Сухий кашель
  • Рихлість і почервоніння слизової оболонки горла
  • Збільшення мигдаликів

Способи лікування:

  • Уникання впливу подразників
  • Місцеві протизапальні полоскання
  • Призначення курсу медикаментозного лікування
  • У виняткових випадках призначаються антибіотики.

ОТИТ

Запальне захворювання вуха, викликане недолікованими або запущеними вірусними інфекціями, попаданням і скупченням рідин, нанесенням травм з подальшим занесенням інфекцій. Вухо людини має кілька відділів: зовнішнє вухо, середнє вухо, внутрішнє вухо. Залежно від відділу, в якому відбувається запальний процес, отити діляться відповідно на зовнішній, середній і внутрішній.

Симптоми:

  • Біль у вушній раковині
  • Зниження слуху
  • Закладеність і шум у вусі
  • Головні болі
  • Інтоксикація
  • Підвищення температури тіла
  • Гнійні виділення з вушної раковини.

Способи лікування:

  • Медикаментозний спосіб є основним при лікуванні захворювань вуха.
  • Хірургічний метод втручання в процес перебігу хвороби використовується у виняткових випадках, наприклад, при ризику втрати слуху.

Слід звернути особливу увагу на той факт, що занедбаність лор-захворювань може сприяти розвитку не тільки місцевих ускладнень, але і впливати на поширення хвороб та інфекцій на інші органи. Своєчасно розпочате лікування гарантує позитивні результати й не допустить більше глобального розвитку інфекційного “бенкету” в організмі.

І ні в якому разі не варто забувати про заходи профілактики та запобігання вірусним респіраторним захворюванням, а також про запобіжні заходи під час масових спалахів і епідемій.

Не секрет, що самостійне лікування може дуже сильно нашкодити й привести до втрати дорогоцінного часу. Відповідно, звернення безпосередньо до оториноларинголога при найменших симптомах розвитку інфекцій верхніх дихальних шляхів або дискомфорту в горлі, носі або вухах посприяє якнайшвидшому одужанню.

Звичайно ж, ніхто не береться на сто відсотків стверджувати, що народні засоби неефективні. Багато з них мають досить позитивний вплив, але не як самостійні ліки. Головне, неухильно дотримуватися всіх комплексних рекомендацій фахівця.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top