Кісточки на ногах

Вальгусна деформація більш відома під назвою кісточок або шишок на ногах є досить поширеним захворюванням, що вимагає профілактики та своєчасного лікування, оскільки воно є не тільки естетичною проблемою. Деформація пальця стопи загрожує сильними болями, оскільки наріст може запалюватися. Крім того, ця зміна призводить до підвищеного тиску на інші кістки стопи, що може викликати болі та ще сильніші деформації. Це загрожує прискореним зношуванням суглобів, дискомфортом при ходьбі та іншими проблемами.

ЧОМУ ВИНИКАЮТЬ КІСТОЧКИ НА НОГАХ?

Причин цього захворювання кілька. Воно може бути викликане поперечною плоскостопістю, загальною слабкістю зв’язок та м’язів стопи. Також ризик виникнення вальгусної деформації підвищується у тих, чиї батьки мали таку проблему. Ще однією частою причиною хвороби є незручне взуття. У групи підвищеного ризику входять підлітки під час активної перебудови організму, вагітні та жінки, що годують, люди з надмірною вагою і ті, чия професія пов’язана з проведенням великої кількості часу стоячи. Однак це далеко не вичерпний перелік причин.

Якщо ви за тими чи іншими параметрами потрапляєте в зону ризику, варто час від часу звертатися до лікарів за консультацією, це дозволить проводити профілактичне лікування кісточок на ногах і звести ризик його виникнення до мінімуму.

ЯК ЗАПОБІГТИ ЗАХВОРЮВАННЮ?

На ранніх стадіях розвитку кісточок на ногах (hallux valgus) можна попередити за допомогою профілактичних заходів, до яких відносяться підтримання нормальної маси тіла, вибір на користь зручного взуття з якісними устілками, зарядка для стопи, своєчасний відпочинок, правильне харчування та інші загальнозміцнювальні та підтримувальні процедури. Також добрим помічником у боротьбі може стати професійний масаж.

Вищезазначені процедури є не тільки профілактичними заходами, а й підтримувальним лікуванням кісточок на ногах. Такі ж способи турботи про себе рекомендують лікарі після етапу інтенсивного лікування захворювання (хірургічного або безопераційного), вони дозволяють підтримати стопу у добрій фізичній формі, захистити від перевантажень та ризиків повторного виникнення.

ЛІКУВАННЯ БЕЗ ХІРУРГІЧНОГО ВМІШУВАННЯ

Попри те, що ще нещодавно основним способом лікування кісточок на ногах було оперативне втручання, яке було досить болісною процедурою з тривалим реабілітаційним періодом, сьогодні ситуація кардинальним чином змінилася. Сучасні медзаклади пропонують пацієнтам широкий комплекс процедур, розроблених для ефективного лікування захворювання. Нижче ми розглянемо найбільш популярні й ті, що заслуговують на довіру методики, також слід зазначити, що вони можуть застосовуватися як комплексно, так і окремо одна від одної. У цьому питанні багато залежить від серйозності кожного конкретного випадку та індивідуальних особливостей здоров’я пацієнта.

  1. Лікування за допомогою ортопедичних шин та міжпальцевих перегородок. Така терапія спрямована на поступову нормалізацію положення пальця.
  2. Ударно-хвильова терапія заснована на впливі інфразвукових хвиль на наріст, що дозволяє впливати тільки на хрящові (кісткові) тканини. Крім безпосереднього розпаду наросту на ступні, ця процедура сприяє поліпшенню кровообігу, зменшує біль, збільшує рухливість суглобів, підвищує стійкість зв’язок до навантажень і травм. Ця методика активно використовується як на вітчизняних просторах, а й у передових європейських країнах. При цьому процедура триває менше ніж 20 хвилин, є безболісною. Таке лікування повинно проводитись у кілька сеансів. Але ударно-хвильова терапія має деякі обмеження: її не проводять вагітним жінкам, онкологічним хворим, хворим на інфекційні захворювання та в деяких інших випадках.
  3. Не менш популярним методом лікування кісточок на ногах є дія лазером. Ця процедура ґрунтується на вивільненні іонів кальцію, що сприяє руйнуванню наросту. Крім того, така дія зменшує біль, покращує кровообіг, дозволяє знімати запальні процеси. 
  4. Протипоказана така процедура людям з пухлинами, хворобами серця та легень, при пігментації на шкірі, при цукровому діабеті та деяких інших захворюваннях.
  5. Ультразвукова терапія найчастіше використовується як додатковий засіб, бо сама по собі не руйнує наросту, проте доброчинно діє на тканини, знімаючи біль та запалення, сприяючи регенерації, зміцнюючи м’язи та знімаючи набряки. Ця процедура протипоказана людям із захворюваннями нервової системи під час загострення, пацієнтам, які страждають на тромбофлебіт та аритмію.
  6. Грязелікування також дозволяє зменшити біль та запальні процеси, запобігає подальшому зростанню кісточки. Процедура досить приємна, теплі лікувальні грязі накладаються безпосередньо на стопу. Сеанси такого лікування мають дещо більшу тривалість і також потребують повторення.
  7. Лікувальні масажі та фізкультура є як профілактичними заходами, так і ефективним лікуванням кісточок на ногах на початкових етапах розвитку захворювання.

ХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ

Завдяки великій кількості ефективних безопераційних методів лікування, хірургічне втручання сьогодні проводиться досить рідко. Показаннями для його застосування може бути велика занедбаність хвороби, відсутність позитивної динаміки при інших методах лікування (дуже рідко) та протипоказання до інших видів впливів.

Найчастіше операції кісточки не припускають безпосереднього впливу на кістку. Таке втручання проводиться під місцевим наркозом і передбачає корекцію положення зв’язок, сухожилля, м’язів та іншого рухового апарату стопи з метою нормалізації положення пальця. Існує кілька способів оперативного лікування кісточок на ногах, більшість із них передбачають період відновлення до 3-х тижнів та необхідність підтримувальної терапії згодом.

У крайніх випадках захворювання, оперативне втручання може передбачати роботу з кісткою – остеотомію, після якої палець фіксується у правильному становищі спеціальними гвинтиками, що залишаються у нозі пацієнта. Повне відновлення функції стопи відбувається через 1-2 місяці.

Підсумок

Як бачите, сучасна медицина пропонує широкий спектр терапевтичних впливів, що передбачають ефективне розв’язання проблеми, отже, звернувшись за допомогою, ви зможете позбавитися болю і знову повернути собі насолоду рухом. Чим раніше ви зробите крок назустріч лікуванню, тим ефективнішим і коротшим буде процес.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top