ГРВІ: симптоми та лікування

Гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ) називають сукупність захворювань інфекційного походження, як видно з назви вірусної етіології верхніх дихальних шляхів. Переважний шлях передачі переважно повітряно-крапельний, зараження походить від хворої людини.

Основними симптомами захворювання є першіння та біль у горлі, нежить, кашель, головний біль, підвищення температури, загальна слабкість, сльозогінність.

Захворювання виникає за кілька годин після проникнення вірусу чи протягом доби. Тяжкість захворювання залежить від сили вірусу та загального стану імунної системи людини. Діагностика захворювання не складна, оскільки такі спалахи сезонні. Найчастіше достатньо огляду та опитування пацієнта.

Для адекватного лікування рекомендують домашній режим або з обмеженням спілкування з людьми в період хвороби; рясне пиття, бажано підкислене (чай з лимоном, морс журавлинний тощо), вірус боїться кислого середовища; вітамінотерапія, особливо аскорбінова кислота, будуть незамінними. Противірусні засоби (інтерферон закапувати в ніс, арбідол, анаферон). При нежиті використовувати судинозвужувальні засоби краплі або аерозолі в ніс (нафтизин, віброцил, лазорин, назол та подібні). При вологому кашлі використовують секретолітики (амброксол, амбробене, лазолван). Згодом, коли мокротиння відходить небагато, а залишається нав’язливий сухий кашель, застосовують комбіновані препарати (Стоптусін, туссін плюс тощо). Не варто забувати про інгаляцію евкаліптовою олією та настоями трав.

І пам’ятайте найкращі засоби від хвороб це профілактика: уникайте скупчення людей у ​​період епідемії, вакцинуйтеся від грипу, вживайте свіжі овочі та фрукти, пийте більше води.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top