Хронічна анальна тріщина: лікування за допомогою ботулотоксину

Лікування хронічної анальної тріщини за допомогою ботулотоксину

Анальна тріщина (далі АТ) спостерігається у 2,5% населення, починаючи з дитячого віку. Цей розрив слизової анального каналу виникає через надмірні навантаження на пряму кишку. Факторами, що провокують таку патологію часто бувають запори або проноси. Про появу захворювання свідчить біль при дефекації, наявність кров’яних виділень в калі, свербіж. При нормальному перебігу розриви гояться самостійно, іноді на це йде до трьох місяців. Якщо подразливі чинники залишаються і поглиблюються, виникає хронічна анальна тріщина, лікування за допомогою ботулотоксину (БТ) в такому випадку щадне й ефективне. Оскільки це дієва альтернатива хірургічному втручанню. Такі ін’єкції широко застосовуються у світі з початку 90-х років минулого століття. І за тридцять п’ять років їх позитивний результат з низьким відсотком рецидивів і побічних ефектів доведений науково.

Ознаки хронічної анальної тріщини

До перелічених вище ознакам АТ додаються такі, які може виявити проктолог при візуальному і пальцевому огляді пацієнта:

  • підняті й потовщені краї;
  • наявний сторожовий горбок;
  • збільшені анальні сосочки;
  • оголений м’яз.

Причини того, що відбувається, також криються в неправильному харчуванні пацієнта (зловживання алкоголем, перевага в раціоні жирної та гострої їжі, бідної на клітковину), частих і важких фізичних навантаженнях, пов’язаних з підняттям важких речей. Також до розвитку хронічної форми цього захворювання може призвести вагітність і пологи, нетрадиційний секс. Деякі інші захворювання, наприклад, геморой, хвороба Крона, також можуть супроводжуватися появою анальних тріщин з переходом їх в хронічну форму.

В такому стані необхідна допомога. І, як правило, лікар рекомендує консервативне лікування.

Консервативне лікування тріщин заднього проходу за допомогою ботулінічного токсину

Одним з найбільш ефективних з сучасних методів консервативного лікування анальних тріщин в клініці є застосування ін’єкцій ботулотоксину. Як правило, для цієї мети використовують нейротоксин типу А найсильніший. Крім Ботокса, для ін’єкцій застосовується також така форма того ж токсину, як Диспорт, але його дозування перевищує дозу Ботокса в 3 рази. При цьому ефективність залишається прогнозовано високою незалежно від форми речовини.

Ботулотоксин гідна альтернатива нітратам

Ботулотоксин нейротоксична речовина, яку продукує Clostridium botulinum, збудник ботулізму. Речовина в формі Ботокса (Botox) і Диспорта (Disport) широко застосовується в медичних цілях. Його дія в разі безопераційної терапії анальної тріщини направлено:

  • на зниження і повне усунення вже на  другу-третю добу больового синдрому;
  • зняття спазму сфінктера;
  • природне загоєння і зниження ймовірності рецидивів захворювання завдяки хімічній міорелаксації у потрібній локації.

Ця речовина є більш ніж виправданою альтернативою іншим фармакологічним агентам, які використовуються для безопераційного лікування хронічної тріщини заднього проходу. Наприклад, застосовуваний з тією ж метою нітрогліцерин у формі мазі місцевого призначення, може викликати часті побічні ефекти:

  • нудота;
  • запаморочення;
  • головний біль;
  • дерматит;
  • різке зниження кров’яного тиску при переході у вертикальне положення.

Як проходить хімічне лікування тріщини заднього проходу нейротоксином

Після огляду, збору анамнезу і комплексного обстеження, яке за необхідності включає інструментальні методи, проктолог ставить діагноз і призначає лікування. Як правило, первинно виявлені тріщини при мало вираженому запаленні та невеликих розмірах зазвичай не вимагають хірургічного лікування. У клініках рекомендують медикаментозну терапію. І сьогодні все частіше проводять саме ін’єкції ботулотоксину, які мають ряд істотних переваг.

Переваги

  • 96% результативність лікування з першої процедури. Значить, операція не потрібна!
  • Підходить навіть для лікування дітей.
  • Малоінвазивний метод процедура не вимагає хірургічного втручання, це майже безболісна ін’єкція токсину.
  • Простота і швидкість виконання процедури: це один-два місцевих внутрішньом’язових дозованих уколи, які можуть проводитися амбулаторно.
  • Не потрібна тривала підготовка, як перед операцією.
  • Локальний вплив яскраво виражено, а загальної слабкості немає: молекули цього нейротоксину мають таку будову, яке не дозволяє речовині швидко поширюватися по всьому організму.
  • Швидке знеболювання: токсин впливає на рецептори, роблячи їх нечутливими до болю і на молекулярному рівні блокує нейромедіатори болю, знімає спазми.

Недоліки

Істотний недолік цього способу тільки один: це відносно дорогий спосіб лікування в порівнянні з застосуванням інших препаратів для безопераційного лікування тріщин заднього проходу.

Але сучасні клініки можуть запропонувати багато варіантів, в тому числі за цінами. Щоб дізнатися про це докладніше, зателефонуйте в медичний центр прямо зараз і запишіться на прийом до проктолога. До речі, також можливо викликати проктолога додому. Цією опцією можна скористатися в будь-який зручний час.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top