Геморой: ознаки, симптоми та діагностика захворювання

Геморой наразі одна з найпоширеніших хвороб. За даними вітчизняних дослідників, це захворювання займає перше місце серед колоректальних захворювань як чоловіків, так і жінок та значно погіршує якість життя, що й ще додатково ускладнюється дуже великим відсотком пізніх звертань за допомогою, привносячи в протікання хвороби різноманітні ускладнення (Джерело: Сучасні підходи до лікування хворих з хронічним гемороєм / І.А. Лурін, А.А. Шудрак, О.І. Уманець, В.С. Нечай, Ю.В. Яринич, Є.В. Цема, О.П. Біба // Хірургія України, 2008. – № 4. – С. 115-120).

Гемороїдальна хвороба є одним із найпоширеніших захворювань людства, відомих з глибокої давнини. На сьогодні близько 120 людей із тисячі терплять на цю патологію.
Від 50 до 70 % дорослого населення бодай раз у житті хворіє на геморой. Незважаючи на свою поширеність, ця проблема у хірургічних стаціонарах інколи розглядається як щось другорядне, хоча хронічний геморой і його ускладнення можуть призвести до важких наслідків у вигляді тривалої втрати працездатності, інвалідизації тощо.
За повідомленнями численних авторів, це захворювання має велике як медичне, так і соціально-економічне значення, оскільки більшість хворих на геморой – особи працездатного віку. Пацієнти з гемороєм складають 4% від усіх хірургічних хворих, а їх питома вага серед колопроктологічних хворих сягає 40%

З усіх звернень з приводу кишечника, 40% пов’язано саме з гемороєм. У чому ж причина такого поширення?

Гемороїдальні вузли існують в організмі кожної людини, тільки одних вони ніколи не непокоять, а в інших запалюються і збільшуються зі стрімкою швидкістю. Представляють вони собою артеріо-венозну кавернозну тканину підслизової області внизу анального каналу. Вони необхідні для допомоги мускулатурі в справі утримання калових мас.

Коли гемороїдальні вузли знаходяться в стадії спокою, вони забезпечують перекриття анального каналу кишечника. Щоб не заважати проходженню калу, горбки при дефекації повинні згладжуватися.

Занадто велика напруга і застій венозної крові порушують положення вузлів, вони починають сповзати зі слизовою оболонкою разом вниз. В результаті цього відбувається порушення і перебудова кровообігу, які призводять до випинання назовні та збільшення розмірів гемороїдальних вузлів.

ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ ГЕМОРОЮ

Якщо не дотримуватися певних життєвих правил, можна в будь-який момент захворіти. Від геморою ніхто не застрахований. Але, є особлива категорія людей, яка знаходиться в зоні ризику.

  • Люди, які страждають ожирінням і запорами.
  • Ведуть сидячий малорухливий спосіб життя.
  • Вживають алкоголь.
  • Не дотримуються дієти, в раціоні яких присутні багато продуктів копченого, гострого і пряного походження.
  • Люблять займатися анальним сексом.
  • Займаються важкими видами спорту, такими, як підняття штанги, стрибки, штовхання ядра,
  • Займаються важкою фізичною працею.
  • Мають запальні захворювання в нижніх частинах тіла, наприклад, в області тазу.

Причина геморою в основному, це застій венозної крові в каверзних тілах, а також порушення відтоку крові. Оскільки кров застоюється, то це призводить до переповнення вен і їх розтягування, розвиваються запальні процеси. Внаслідок усього цього набряк і збільшення гемороїдальних шишок.

Багато вчених приходять до висновку, що, в першу чергу, велику роль у розвитку геморою грає генетична і спадкова схильність людини. Найпоширеніша схильність неспроможність вен прямої кишки.

Крім цього, існує кілька факторів, які сприяють порушенню відтоку з анальної області крові.

ОСНОВНІ ФАКТОРИ, ЯКІ СПРИЯЮТЬ РОЗВИТКУ ГЕМОРОЮ

Підняття різних важких предметів, постійна робота стоячи

Коли людина надто довгий час працює стоячи, особливо займається фізичною важкою працею, у венах підвищується венозний тиск, кров затримується. Це призводить до того, що венозні стінки втрачають свою еластичність. Геморой зазвичай розвивається у вантажників, перукарів, спортсменів, вчителів, танцюристів.

Малорухливий спосіб життя або у кого сидяча робота

Через те, що людина мало рухається, між тілом людини та сидінням стільця утворюється тепловий компрес, який також веде до застою крові. У цю групу ризику потрапляють водії, бухгалтери, програмісти, всі представники сидячої роботи. Тому таким людям потрібно займатися плаванням, гімнастикою, робити перерви між роботою і розминати м’язи, робити фізичні вправи, що перешкоджають застою крові.

Хронічні запори

Запор у людини відбувається через те, що порушується процес формування калових мас, а також їх просування по кишечнику. Оскільки тверді калові маси затримуються внизу кишечника, вони починають тиснути на навколишні вени, при цьому ускладнюючи нормальний потік крові. Звичка терпіти та вчасно не ходити в туалет також може призвести до запорів і далі до геморою.

Пухлинні, запальні процеси в області тазу

Запалення завжди призводить до порушення тих чи інших функцій організму. У жінок пухлини та запалення, наприклад, фіброміоми матки та фіброми, а також захворювання передміхурової залози у чоловіків, злоякісні пухлини прямої кишки, цироз печінки, виразки, тріщини, свищі заднього проходу, і багато іншого, все це впливає на приплив крові до органів малого таза, відповідно, розвитку геморою. При спазмі сфінктера, тобто кругового м’яза, який закриває вихід з прямої кишки, травмуються навколишні вени.

Зловживання алкоголем та гострою жирною їжею

Ті, хто любить себе побалувати жирної гострою їжею, і все це запити спиртними напоями, не думають про те, що все це викликає розширення судин прямої кишки та травного тракту. А це веде до того, що в гемороїдальних шишках кров застоюється і запалюється. Гостра їжа до того ж викликає подразнення слизової оболонки.

Діарея

Діарея є наслідком порушення травлення, а при тривалому подразненні прямої кишки з’являється запалення, яке призводить до загострення вже наявного захворювання або його виникнення.

Анальний секс

Тим, хто поціновує такий вид задоволення, потрібно пам’ятати, що зловживати їм ні в якому разі не можна, оскільки механічне постійне розтягнення сфінктера є причиною геморою.

Вагітність і пологи у жінок

Під час вагітності, збільшена в обсязі матка займає більшу частину очеревини, а інші органи трохи зміщуються вгору. Пряма ж кишка, навпаки, зміщується вниз до тазу. При цьому венозні судини перетискаються, а кавернозні тільця переповнюються кров’ю. Тому при вагітності виникнення геморою звичайна справа. Під час пологів жінка тужиться, це стимулює виникнення хвороби. Важливо, щоб після пологів жінка вела правильний спосіб життя і не допустила його розвитку.

СИМПТОМИ І ДІАГНОСТИКА ГЕМОРОЮ

Для того, щоб виявити геморой, потрібно знати його основні симптоми.

  1. Виявлені в калових масах домішки крові, а також кровотеча при дефекації.
  2. Печіння, свербіння в задньому проході.
  3. Біль і неприємні відчуття при дефекації як при положенні сидячи, так і при ходьбі.
  4. Випадання гемороїдальних вузлів із прямої кишки.
  5. Відчуття важкості, а також відчуття стороннього тіла в прямій кишці.
  6. Болісність на дотик гемороїдальних вузлів.

При виявленні будь-яких симптомів необхідно звернутися до проктолога. Не потрібно соромитися цього захворювання. Чим раніше буде звернення, тим раніше почнеться лікування. Адже не для кого ні секрет, що при будь-якому захворюванні необхідно вчасно почати лікування.

ПРОФІЛАКТИКА ГЕМОРОЮ

Навіть, якщо ви не страждаєте на геморой, не варто ставитися до свого організму безтурботно. Адже хворобі простіше запобігати, ніж лікувати. Але, якщо ж все-таки ви відчуваєте болісні та подразливі симптоми, то слід:

  • по-перше, переглянути свій раціон,
  • по-друге, вживати більше клітковини,
  • по-третє, не забувати про крупи, зерновий хліб, фрукти та овочі,
  • по-четверте, обмежити споживання таких продуктів, як сир, морозиво, червоне вино, білий хліб, тобто тих, у яких низький або нульовий вміст клітковини,
  • по-п’яте, не забудьте про те, що необхідно нормалізувати кількість споживання води, згідно з рекомендаціями лікарів та дієтологів,
  • по-шосте, забудьте про каву, алкоголь і сигарети.

Все вище перераховане провокує запор, відповідно і сприяє появі геморою.

Не буде зайвим включити до свого раціону висівки. Вони допомагають роботі кишечника. Намагайтеся не вживати проносних, позаяк звикання організму до цих препаратів тільки погіршить ситуацію.

І не забувайте, що фізичні вправи також допоможуть вам в боротьбі з цим захворюванням. Вони сприяють регулярному і комфортному звільненню кишечника. При відвідуванні туалету намагайтеся уникати потуг, під час його відвідання, не терпіть, і не сидіть довго на унітазі, читаючи тексти чи споглядаючи відео. Дотримуючись цих нехитрих правил, ви уникнете таких неприємностей, як геморой.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top