Геморой: опис хвороби

Геморой це поширене захворювання прямої кишки. Це захворювання з одного боку не є небезпечним, але може завдавати болю і значно погіршувати повсякденне життя людини, а в занедбаних випадках викликати ускладнення, які навіть можуть бути небезпечними для життя. У будь-якому випадку, не слід “відмахуватися” від проблеми та краще при найменших підозрах проконсультуватися з проктологом.

Геморой  це запалена, гіпертрофована артеріо-венозна кавернозна тканина підслизового шару анального каналу та навколишньої клітковини параректальної області.

Зовнішній геморой можна помітити через набряк вен та навколишніх тканин поблизу сфінктера, нижче зубчастої лінії, внутрішній геморой через набряк вен анального каналу та параректальної клітковини, вище зубчастої лінії.

Але буває і два види геморою одночасно. Симптоми та лікування залежать від того, який у людини тип захворювання.

Причин, через які може розвинутися геморой багато. Це і незбалансована дієта і великі фізичні навантаження, алкоголь, і ожиріння, підвищений внутрішньочеревний тиск і анальний секс.

Перші симптоми геморою: несильний свербіж в області ануса, біль при дефекації, поява в калових масах крові. Гемороїдальний вузол запалюється й набрякає, а кровотечі виникають через те, що стінки вузлів стоншуються і кровоточать. Лікувати геморой потрібно на будь-якій стадії, найкраще, звичайно, на початку. Тому що чим раніше почнеться лікування, тим ефективніше результат.

Гострий геморой часом розвивається дуже швидко, і, як правило, є наслідком нелікованого хронічного геморою. Геморой – це хронічне захворювання, має періодичні загострення, відповідно, застосовується різне лікування. Якщо 1-2 стадія захворювання, то необхідно медикаментозне лікування, а також певна дієта, збагачена клітковиною, але не варто прицьому вживати ті продукти, які містять багато клітковини й при цьому містять речовини, що сприяють метеоризму. Також не можна гостру і жирну їжу, не можна підіймати тяжкості та сидіти довго на одному місці. Для того, щоб зняти біль, використовують мазі, свічки та гелі. Якщо біль гострий, то роблять новокаїнову блокаду. Для припинення кровотеч застосовують кровоспинні засоби. При геморої мікроциркуляцію крові нормалізують венотонічними та ангіопротекторними препаратами такими, як глівенол, детралекс, гинкор форте тощо.

Якщо кровотечі часті, то застосовують свічки з адреналіном, колагенові губки, які володіють кровозупинною здатністю. Раніше для лікування геморою використовували лід. Тепер в медицині використовують прилад Крінус. Його можна легко ввести в анус. Холод знаходиться в пластиковій ємності, і не контактує зі стінками кишечника, відповідно, хворий не отримає холодного опіку. Як льод використовується охолоджена рідина, яка тане повільно. Правда, таке лікування приносить лише тимчасове полегшення, але не лікує саму хворобу.

Основне лікування геморою це комплексний підхід, використовується кілька препаратів, які й біль знімають, і кровотечу зупиняють.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top