ГРЗ чи це парапроктит?

Парапроктит – запалення тканин області прямої кишки. Дані тканини називають параректальною клітковиною. Оскільки це гнійне запалення, то один із видів парапроктиту отримав назву нориці прямої кишки. Викликають парапроктит хвороботворні бактерії: стафілококи, стрептококи. Набагато рідше збудником є ​​кишкова паличка. Ці шкідливі бактерії потрапляють в параректальну область з кишечника, через анальні залози, і викликають гнійне запалення в різних частинах прямої кишки.

Проктологія поділяє парапроктит на гострий та хронічний.

Місце дислокації хвороби

  • Поряд з анусом – підшкірне ущільнення у вигляді абсцесу, набухання або фурункулу
  • У стінці прямої кишки, безпосередньо під слизовою оболонкою – проктолог шляхом пальпування легко виявить гнійник
  • Над м’язом, який підіймає задній прохід – цей вид хвороби потребує складної діагностики. Часто набуває форми гінекологічних або сечостатевих захворювань.
  • Область малого таза та частково очеревини – найглибше вогнище запального процесу. Поставити правильний діагноз зможе лише лікар. У важких випадках провокує гнійний перитоніт, що призводить до асиметрії сідниць. Це найнебезпечніший і найскладніший вид захворювання

Небезпека гострого парапроктиту – симптоматика, як у ГРЗ

Через симптоматику це захворювання може точно ідентифікувати тільки проктолог. Воно дуже добре маскується під інші хвороби. Звичайні люди лише в останню чергу думають, що це проблема проктології. Самостійно ставлять діагноз: застуда, цистит тощо. Тому така висока смертність від цього захворювання. Єдине, що може насторожити та вказати правильний шлях – біль в анальному каналі. Якщо виник такий симптом, то вам допоможе тільки проктолог і більше ніхто.

Симптоми гострого парапроктиту:

  • Висока температура 39-40 градусів, яку неможливо збити. Тримається протягом тривалого часу, тобто доки гнійник не прорве. Відповідно, людина зі слабким імунітетом може просто «згоріти»
  • Загальна слабкість, ломота у суглобах
  • Больовий синдром у ділянці таза. Біль концентрується у районі прямої кишки, анального отвору. Але може переходити й на інші органи малого таза, якщо осередок запалення розташований глибоко
  • Головний біль, розлад стільця, блювання. Все це викликається інтоксикацією організму
  • Хибні позиви до дефекації при постійному запорі
  • Біль та утрудненість сечовипускання
  • Можуть бути гнійні виділення з піхви, іноді з домішкою крові, що свідчить про розплавлення стінки кишки та мимовільне розкриття гнійника у піхву.
  • Не вилікуваний гострий парапроктит перетворюється на хронічну стадію і дає періодичні рецидиви гострого.

Парапроктит – лікування має бути радикальним

Оскільки парапроктит у своїй основі – це гнійник, його необхідно розкривати та чистити. Будь-які терапевтичні методи допоможуть тільки після висічення та дренування вогнища запалення.

При гострому парапроктиті спочатку розкривають гнійник і проводять дренаж, щоб зняти больовий синдром і знизити температуру. Призначають курс антибіотиків та протизапальних засобів.

Потім проктологія рекомендує усунути саму проблему – перекрити хід, яким проникають бактерії. Для цього висікається крипта. Тільки так буде гарантія того, що хвороба повністю переможена.

При хронічному захворюванні, коли вже утворилася нориця, додатково висікають норицевий хід, щоб знищити ризик повторної появи хвороби.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top