Гостра кишкова непрохідність

Гостра кишкова непрохідність є одним з найгостріших хірургічних захворювань органів черевної порожнини та супроводжується високим рівнем післяопераційної летальності приблизно близько 8 – 10%.

Різновиди

Кишкова непрохідність буває:

  • динамічна: спастична та паралітична;
  • механічна: обтураційна, пухлинна, інвагінаційна (при якій один відрізок кишечника поглиблюється у просвіт іншого), аскаридна, копростаз (застій калу в товстому кишечнику);
  • странгуляційна: заворот тонкого чи товстого кишечника.

Останнім часом у зв’язку зі збільшенням кількості людей похилого віку значно збільшилася кількість хворих з кишковою непрохідністю, причиною якої є пухлина. Також у зв’язку зі зміною в раціоні харчування пухлинні процеси можуть бути поширені й в молодому віці. Особливо якщо людина працює на шкідливому виробництві або піддає себе різним експериментальним дієтам.

Спастична форма кишкової непрохідності виникає після ударів у живіт, отруєння, глистяні інвазії, при деяких неврологічних захворюваннях. Дуже часто пацієнти надходять до стаціонару з явищами спастичного коліту, але через кілька годин після спостереження можна побачити явища кишкової непрохідності. Тому всі хворі з болями у животі мають бути під наглядом лікаря-хірурга.

У хворих виникають переймоподібні болі в животі, блювання. У цих випадках самолікування неприпустимо, хворого необхідно екстрено госпіталізувати. Надзвичайно важливою є диференціальна діагностика з обтураційною кишковою непрохідністю, яка потребує екстреного оперативного втручання. На відміну від обтураційної, спастична непрохідність не викликає підвищення температури, живіт не піддутий, гази не відходять, відсутні ознаки подразнення очеревини, рентгенологічне дослідження не показує чашу Клойбера. Потрібний спокій спокою, дієта. Призначається поперекова новокаїнова блокада по Вишневському, 1 мл 0.1% розчину атропіну підшкірно, обов’язкове стаціонарне лікування. Паралітична кишкова непрохідність виникає після оперативних втручань на органах черевної порожнини, під час перитоніту, ушкодження порожнистих органів. Спостерігається: здуття живота, блювання, виражена тахікардія.

Лікування

Лікування передбачає усунення причини, що викликала паралітичну непрохідність. Крім того, призначають внутрішньовенні інфузії 60 – 80 мл 10% розчину натрію хлориду і 80 – 100 мл 3.75% розчину калію хлориду, підшкірно призначають 1 – 2 мл 0.05% розчину прозерину.  Обтураційна кишкова непрохідність обумовлена ​​перекриттям кишечника внутрішнім процесом або здавленням ззовні кишечника: брижа при цьому не травмується і кровопостачання не страждає. Клінічно прояви залежать від рівня та причини обтурації, тривалості хвороби та віку хворого. Копростаз розвивається поступово і характеризується тривалою затримкою випорожнень та газів, болем у животі. Лікується консервативно. Пухлиноподібна обтураційна непрохідність зустрічається досить часто у людей похилого віку, розвивається поступово, характеризується тривалими запорами. Больовий синдром наростає поступово, хворі майже ніколи не скаржаться на сильний біль. Лікування оперативне, обсяг та характер визначають під час операції.

Найважче протікає странгуляційна непрохідність. У хворих з’являються переймоподібні болі, здуття живота, блювання, затримка стільця та газів. Тяжкий стан обумовлений інтоксикацією організму, різким зневодненням і шоком. Температура тіла частіше буває нормальною, іноді субфебрильною. Рентгенографічне дослідження підтверджує наявність чаш Клойбер.

На пізніх стадіях захворювання через порушення кровопостачання в брижі настає некроз із подальшим розвитком перитоніту. Лікування странгуляційної непрохідності тільки хірургічне, і чим швидше, тим краще. Спайкова кишкова непрохідність частіше виникає після апендектомій, операції з приводу кишкової непрохідності, гінекологічних операцій. Клінічні прояви залежать від форми та рівня непрохідності кишечника. Профілактичними заходами кишкової непрохідності, зокрема пухлинного походження, є проведення діагностичних досліджень кишечника: іригоскопія, фіброколоноскопія, які дають можливість виявити причину хвороби на ранніх стадіях і своєчасно лікувати, а також своєчасне очищення кишечника, дієта, яка багата на клітковину, вживання фруктів і хліба з висівками.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top