Чим відрізняється КТ від МРТ?

Лікарі та пацієнти часто плутаються, яку томографію вибрати – комп’ютерну (КТ) чи магніторезонансну (МРТ)?

Комп’ютерна томографія (КТ) – це рентгенівська комп’ютерна томографія. Комп’ютерний томограф є кільцем, що обертається, через яке під час дослідження проїжджає стіл з пацієнтом. У кільці розташовані рентгенівська трубка, що виробляє випромінювання і детектори, що його сприймають. Для більшості досліджень на комп’ютерному томографі не потрібно ніякої спеціальної підготовки. Процедура сканування триває приблизно одну хвилину. Таким чином, томограф збирає інформація по кожному поперечному зрізу пацієнта. Далі комп’ютер обробляє цю інформацію і виводить на монітор лікаря зображення будь-якої ділянки тіла, що цікавить нас, в будь-якій проєкції.

У разі магнітно-резонансної томографії (МРТ) є джерело магнітного поля, яке випромінює магнітне поле з певною частотою. Враховуючи фізичні процеси в організмі (у молекулах є атоми, в атомах є протони). При МРТ частотне магнітне поле змінює положення протонів. Датчик, який знаходиться на протилежному боці, реєструє цей процес. При чому це зміщення відбувається, тим швидше, чим більше в тканинах рідини. Реєструючи це, комп’ютер обробляє інформацію за спеціальною програмою створює зображення зрізів тканини.

Що краще: КТ чи МРТ?

У кожному конкретному клінічному випадку показано дослідження. Якщо мова йде про черепно-мозкову травму, то звичайно краще робити КТ. Оскільки це дослідження краще бачить кістки, оскільки це рентгенівське випромінювання. Причому це рентгенівське випромінювання краще бачить початкові етапи набряку мозку. Тому що це важливо у початковому періоді черепно-мозкової травми. Коли вивчається хребет, потрібно визначиться, що важливіше досліджувати зображення кісток чи м’яких тканин (наприклад, спинний мозок). Спинний мозок краще видно на МРТ (пухлина спинного мозку, грижі, судини). Якщо структура кісткової тканини, то звичайно потрібно використовувати КТ. Внутрішні органи (грудна клітина, черевна порожнина) це область КТ. Такі захворювання як гострий панкреатит у набряковій формі, абсцеси та запальні захворювання черевної порожнини (запальний інфільтрат), судинні захворювання органів черевної порожнини.

У таких випадках зображення більш інформативно. Особливо якщо поєднувати КТ із запровадженням внутрішньовенного контрасту, тоді виходить просто чудова об’ємна картинка судин черевної порожнини, чого ніколи в історії медицини не досягали раніше. Але в хронічних стадіях панкреатиту більш інформативно МРТ.

Малий таз (жіночі статеві органи), якщо ми хочемо отримати просто зображення малого таза, наприклад, наявність рідини при позаматковій вагітності, запальному захворюванні черевної порожнини, звичайно краще використовувати КТ. Але якщо ми хочемо отримати структуру яєчників або внутрішню структуру матки, то, безумовно, ці дані ми отримаємо при дослідженні на МРТ. При метастазах у паренхіматозні органи або відомих пухлинах КТ з контрастом інформативно для діагностики та контролю якості лікування при хімієтерапії та при хірургічному лікуванні пухлин. Хоча просто КТ показує розмір пухлини та її розташування, а ПЕТ КТ показує агресивність пухлинного процесу. У будь-якому випадку, тільки лікар разом з лікарем променевої діагностики визначає метод дослідження.

Якщо в людини інсульт і під час вступу до лікарні його направляють на КТ, а чи не на МРТ. Чому ж ухвалюється таке рішення? Тому що МРТ робиться 40 хвилин, а нам потрібно визначити у нього тромб у голові чи кров. Тому що якщо тромб, то достатньо ввести препарат, що розріджує кров, щоб розчинити його. Але якщо ввести антикоагулянт, а там виявиться кров, настане смерть людини. КТ робиться за 2-3 хвилини й кров добре видно цьому дослідженні. А порожнини видно краще через УЗД. Тому кісти у молочних залозах ми гірше побачимо на рентгенографії, оскільки це може здатися як щільна тканина, а ультразвук проникає крізь тканини.

Говорячи про травматологію та ортопедію, то суглоби краще досліджувати за допомогою МРТ. Оскільки суглоби мають складну анатомічну структуру і не всі структури мають рентгеноконтрастні здібності. В ортопедії та травматології діагностують такі хвороби як артрити, синовіїти, метастази в кістках, травми суглобів, пошкодження зв’язкового апарату суглобів, пошкодження меніска, хронічного болю суглобів, бурсити, контрактури суглобів, скутість суглобів та при контролі консервативного та оперативного лікування.

І найголовніше, тільки лікар приймає рішення, який метод дослідження йому потрібен для постановки точного діагнозу. Не займайтеся самолікуванням та самодіагностикою!

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top