Анальна тріщина: причини, симптоми, лікування, профілактика

Через механічні пошкодження, наприклад, просування твердих калових мас у прямій кишці іноді відбувається розрив слизової. Це також трапляється внаслідок запорів і проносів. Якою б не була причина анальної тріщини, при перших виявлених симптомах, що вказують на її появу, потрібно терміново звернутися до проктолога. Якщо лікування тріщин заднього проходу відкладається хворим, його стан може різко погіршитися аж до розвитку сепсису через попадання інфекції через рану в прямій кишці в кров.

Анальна тріщина: симптоми

Найяскравішим проявом, що свідчить про розрив слизової оболонки заднього проходу, є поява крові в калі. Вже ця ознака вказує на те, що потрібно відвідати лікаря, щоб пройти комплексне обстеження і почати коректне лікування анальних тріщин.

До інших симптомів, які супроводжують це захворювання, відносять:

  • періанальний свербіж,
  • біль під час і після дефекації,
  • спазми кишечника,
  • порушення травлення, регулярності дефекації,
  • проблеми з сечовипусканням,
  • боязнь спорожнення кишечника через сильний больовий синдром.

Коли хвороба переходить в хронічну форму, спочатку невелика анальна тріщина поступово збільшується, її краю грубішають і підіймаються над поверхнею слизової. В просвіті промацується м’яз. У нижнього краю формується сторожовий горбок (часом помітний зовні), у верхнього випинається анальний сосочок (папілла). Тріщина набуває рис глибокої незагоєної рани. На цій ділянці постійно виникають запалення, адже калові маси проходять через відкриті внутрішні тканини. Пацієнт відчуває постійний біль, який посилюється після тривалого перебування в сидячій позі, після відвідування туалету. Якість життя хворого різко погіршується. Якщо хвороба загострюється, без невідкладної хірургічної допомоги не обійтися. В інших випадках при своєчасному зверненні в клініку проводиться медикаментозне лікування і малоінвазивні втручання амбулаторного типу.

Анальні тріщини: причини

Виділяють як внутрішні, так і зовнішні причини появи тріщин в анальному отворі.

До зовнішніх факторів відносять малорухливий спосіб життя або, навпаки, пов’язаний з надмірними навантаженнями та підняттям важких речей, внаслідок чого виникають стази в малому тазу. Плюс механічні пошкодження прямої кишки також провокують появу тріщин: наприклад, розрив може статися через анальний секс, тверді калові маси, внаслідок запору.

До внутрішніх причин розвитку хвороби відносять наявність інших проктологічних захворювань, як то геморой, проктит, коліт, а також хвороб інших органів шлунково-кишкового тракту: гастрити, виразки шлунка, холецистити.

Лікар вивчить стан хворого, після обстеження поставить діагноз і, з урахуванням індивідуальних особливостей, призначить лікування. Перший крок до одужання запис на прийом до проктолога в зручний час в клініці Києва.

Анальна тріщина: лікування

Для боротьби з тріщинами анального проходу на ранніх стадіях захворювання, як правило, ефективна медикаментозна терапія. При хронічному перебігу хвороби та загостреннях рекомендуються хірургічні втручання.

Медикаментозне лікування анальної тріщини

Застосовуються клізми, свічки, ванночки, мазі та гелі препарати в різних формах, дія яких спрямована на те, щоб знеболити, знезаразити місце розриву, зняти спазми та сприяти швидкому загоєнню рани без крововтрат.

Також обов’язково дотримуватися дієти: виключити алкоголь і жирну їжу на період одужання, збагатити раціон клітковиною, мінімізувати споживання солоних і гострих страв. Після загоєння тріщини необхідно урізноманітнити свій спосіб життя, включивши помірні регулярні заняття спортом.

Хірургічне лікування анальної тріщини

Коли вищеописаних заходів недостатньо, лікар рекомендує проведення операції. Пару десятків років тому під цим мався на увазі розріз сфінктера з видаленням країв тріщини для природного загоєння і відновлення слизової. Сьогодні таку операцію часто проводять не звичайним скальпелем, а радіохвильовим або лазерним інструментом. Це малокровні та швидкі способи. Крім того, застосовуються і малоінвазивні методи.

Наприклад, лікування анальної тріщини за допомогою ботулотоксину (Ботокса) є одним з найшвидших і ефективних способів позбавитися від тріщин заднього проходу. Нейротоксин вводиться в область сфінктера зсередини та знімає його спазм, швидко знеболює. Ефект від уколу зберігається 3-4 місяці, і за цей час тріщина затягується природним чином.

Тільки лікар може призначити правильне лікування, щоб тріщина заднього проходу зажила. Тому не потрібно втрачати часу на пошуки народних засобів і рецептів від анальних тріщин краще відразу звернутися до професіоналів з багаторічним досвідом.

Поділитися

Facebook
Telegram
Twitter
Email
Scroll to Top